Homofrydprisen 2017

Tildeling av årets homofrydpris 2017. Foto: Eirik Linaker Berglund, Tromsø kommune.

I helga fikk jeg den hyggelige beskjeden om at jeg var tildelt årets «Homofrydpris 2017» fra Tromsø Arctic Pride, sammen med min kjære kollega i formannskapet Ingrid Marie Kielland (SV) og prosjektleder i Tromsø kommune Bi Haavind. I dag fikk jeg overrakt det synlige beviset. Er selvsagt stolt, glad og beæret.

Vi tre får utmerkelsen for mangeårig innsats for å sette inkluderingen av alle «skeive» på dagsorden – og konkret for arbeidet vårt med å få på plass en ny kommunal handlingsplan på området. Den forrige handlingsplanen gikk ut i 2012. – Dette er et dypfølt takk for jobben dere har gjort. For å få en slik pris må man gjøre noe ekstraordinært for å forbedre levevilkårene for skeive. Det har dere gjort gjennom flere år. Handlingsplanen er mer konkret og spennende enn andre steder i landet. Vi vil at denne skal være en mal for handlingsplanene til alle kommuner, sa Arctic Pride-festivalsjef Stein Fredriksen da han overrakte prisen på rådhuset tirsdag.

iTromso 12.11.17: Fikk homopris for sitt arbeid med kommunal handlingsplan
Last ned høringsutgaven: Handlingsplan 2017 – 2021 for kjønns- og seksualitetsmangfold i Tromsø

For meg og Ingrid startet prosessen i mars 2016 når vi hadde et møte med FRI Troms (som akkurat hadde skiftet navn fra LLH Troms). De ga oss et godt innblikk i situasjonen for LHBT-personer, både i Tromsø og landet for øvrig. Det berørte meg å høre sterke historier om hva personer fra denne gruppa opplevde. Om at allerede i barnehagen er «homo» et mye brukt skjellsord, eller om homofile som har kommet ut av skapet i ung alder, for deretter faktisk «krype inn i skapet» igjen, i kontakt med eldreomsorgen når de skal få en institusjonsplass. Da er det en for stor belastning å være homofil. Men særlig rørt ble vi av informasjonen om at barn og unge i denne gruppen blir mer mobbet og at selvmordsraten er høyere.

Les blogginnlegg fra Ingrid Marie Kielland 10.11.17: En skeiv by, en bedre by for alle

Der og da bestemte vi oss! Dette skal vi gjøre noe med. Vi må «rullere» handlingsplanen, slik at Tromsø kommune igjen kan være bekjent av å ha en handlingsplan for LHBT-personer. Det medførte at jeg, Ingrid og Anne-Linn Hernes i Rødt, sammen skrev en interpellasjon om dette, hvor vi også foreslo at kommunestyret skulle vedta at en ny handlingsplan måtte utarbeides. Den måtte dreie seg mye om kompetanseoppbygging i kommunen, men også konkrete tiltak rettet mot elever i Tromsøskolen.

Her kan du se mitt hovedinnlegg fra kommunestyret i april 2016:

Kommunestyret vedtok at en handlingsplan for kjønns- og seksualitets mangfold skulle utarbeides. Jeg og Ingrid har siden da, jevnt og trutt fulgt opp saken og spurt i formannskapet flere ganger om hvordan arbeidet har gått og om man har husket på å ivareta samarbeidet med f.eks FRI og Skeiv Ungdom. Det har vært gledelig å kunne konstatere at kommunens administrasjon med prosjektleder Bi Haavind i spissen, har fulgt opp saken veldig godt og ikke minst samarbeidet godt med flere parter, og spesielt de som handlingsplanen først og fremst vil gjelde for.

Bladet Nordlys 26.4.16: – Jeg ble sjokkert da jeg hørte at homo var et skjellsord helt ned i barnehagen
Bladet Nordlys 27.4.16: – Jeg vil at Tromsø skal være en skeiv by
iTromsø 27.4.16: Flagget for egen handlingsplan

Under budsjettbehandlingen vi jobbet med i september, var handlingsplanen allerede klar som utkast. Den skissert en rekke konkrete tiltak, som var kostnadsberegnet til 700.000 pr. år i økonomiperioden 2018 – 2021. Det var svært gledelig at Samarbeidspartiene klarte å få lagt dette inn i økonomiplanen som fullfinansiert. Jeg har sagt det noen ganger, men gjentar det gjerne! Nemlig at det hører til sjeldenhetene at en handlingsplan på tiltaksnivå, allerede er fullfinansiert en stund FØR selve handlingsplanen er endelig behandlet.
For handlingsplanen har nå vært ute på høring, og høringsfristen er ute. Slik at Bi Haavind nå sitter å jobbe med merknadene som er kommet inn. Så vil den komme til politisk behandling til kommunestyret i januar 2018. Men allerede nå mener jeg vi kan si at vi har fått en flott handlingsplan. Som festivalsjef i Tromsø Arctic Pride Stein Fredriksen sa det under tildelingen, – denne planen er litt spenstig, noe jeg synes passer Tromsø godt. Jeg er enig! Jeg tror og håper at handlingsplanen kan være en god ledestjerne for andre kommuner. For meg har i hvert fall dette vært noe av det mest meningsfylte jeg har gjort som kommunepolitiker i Tromsø.

For det er ikke noe vi bare skal si, men leve etter når vi sier, at det skal være godt for ALLE å bo og leve i Tromsø!

 

One thought on “Homofrydprisen 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.