Grasrota i Ap vant frem om unge asylsøkere

Illustrasjonsfoto: Pixabay.com

Det er så gledelig å kjenne på at Arbeiderpartiet fant tilbake til solidariteten, gjennom å jobbe frem at unge asylsøkere som fikk avslag på midlertidig opphold skal behandles på nytt og at de såkalte «sårbarhetskriteriene» skal vektes sterkere. Ap fikk til og med jobbet igjennom at de det gjelder ikke skal sendes tilbake så lenge sakene behandles. Det er Arbeiderpartiet på sitt beste!

Dette er først og fremst en seier for rettssikkerheten for barn på flukt. Vi vet at 130 ungdommer er returnert eller risikerer retur til Afghanistan fra september til desember i år, fordi de fyller 18 år. Dermed går deres midlertidige oppholdstillatelse i Norge ut.  Situasjonen i Afghanistan er betydelig forverret. Vi vet også at rundt halvparten av ungdommer bosatt i norske mottak med midlertidig oppholdstillatelse har flyttet på nytt og lever i skjul i Norge eller i andre europeiske land. De er i en risikofylt situasjon, fylt av angst og svært sårbare for videre utnytting. I det hele tatt en svært uholdbar og lite solidarisk situasjon.

VG 14.11.17: Ap fremmer fire nye endringer i asylpolitikken
NRK 14.11.17: Regjeringen tapte om «oktoberbarna»: Listhaug skeptisk til Stortingets behandling

Derfor har det vært så frustrerende å se på at Arbeiderpartiet lenge tok en holdning som lå nært opp til regjeringspartiene og ikke minst Sylvi Listhaug. For meg var dette ikke det Arbeiderpartiet jeg kjenner, som er opptatt av solidaritet og med menneskelighet. Da er det godt at man har et partidemokrati og med en grasrot som kan si fra. På tur og rekke har Oslo Ap, AUF, Bergen Ap, Trondheim Ap og flere andre kommunepartier og fylkespartier sagt fra. Mandag gjorde også Tromsø Arbeiderparti en en enstemmig uttalelse, som sa at oktoberbarna måtte få sakene sine revurdert på nytt og at vi hadde en klar forventing til at Arbeiderpartiets Stortingsgruppe måtte få opposisjonen til å danne et flertall som ivaretok partiets landsmøtes forventing om å få ned bruker av midlertidighet.

Uttalelse fra Tromsø AP 13.11.17 – Uttalelse om situasjonen for unge asylsøkere – Oktoberbarna må få sakene sine revurdert!

Nå opplever jeg at partiledelsen har lyttet og at dette også er en viktig seier for grasrota i Arbeiderpartiet! Så kan man velge å «dvele» med at det måtte et slik grasrotpress på, men Arbeiderpartiet er også grasrot og partidemokrati. Når stemmen derfra er tydelig nok, må man ha en partiledelse som kan lytte. Det beviste Jonas og co nå at de kan, og dermed fant partiet tilbake til solidariteten. Da er det grunn til å være glad i dag!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.