Trude Nilsen: En liten perle på toppen av verden

Trude Nilsen er påtroppende direktør for Næringsforeningen i Tromsø-regionen.

Å utfordres til å samle noen mer eller mindre reflekterte tanker om Tromsø er en morsom oppgave. Men det er utfordrende og gjør at du må gå inn på innersiden og kjenne etter. Noe jeg ikke vanligvis er så god på, ikke fordi jeg ikke kan, men mer fordi jeg ikke tar meg tid til det.

Så hva er det som er så spesielt med hjembyen min, hvorfor vil jeg bo her fremfor andre kule steder i verden?

Tromsø er litt som Rosenborg, elsket og hatet. Viden kjent for utelivet, frittalende innbyggere og en varme som går langt inn i sjela. Men også en magnet for ungdommen og næringslivet, noe som utfordrer områdene rundt. Vi må være bevisst vår posisjon og forvalte den på en god måte. Med respekt og ydmykhet, og en god dose ambisjoner for byen vår.

iTromsø 3.10.17: Hun blir ny direktør i Næringsforeningen
Næringsforeningen 3.10.17: Trude Nilsen skal lede næringsforeningen inn i en ny tid!

Noe annet vi har er en vakker natur. Byen er innsvøpt av vakre fjell og med to sund som naturlig deler opp og gir luft i byen. Det er en kompakt by med kort vei til det meste og et godt og variert tilbud. En ekte småby med storbytrekk.

Men hvordan skapes et næringsliv ut fra dette?
Historia kjenner vi alle; fiske og fangst gjennom århundrer. Men i dag ser vi et mer og mer kunnskapsbasert næringsliv. Vi er fremst i verden på satellitter og har de beste forutsetninger for å drive med det. Vi er langt fremme på kreftforskning. Vi er kanskje de beste i verden på operasjoner i arktiske strøk, lært gjennom generasjoner. Dette må vi fortsette og dyrke og ikke minst jobbe for å gi de beste rammebetingelser.

Ved utgangen av 2015 hadde Tromsø 6.540 bedrifter som i snitt hadde 6,41 ansatte. Disse tallene er på samme nivå som Sandnes og Drammen som for øvrig er naturlig å sammenligne seg med hva angår antall innbyggere. Forskjellen er den øvrige geografien.

KommuneProfilen.no: Bedrifter etter størrelse fordelt på byer

Tromsø i mørketid.                            (Illustrasjonsfoto: Pixabay.com)

Nord-Norge består av 45% av landarealet i Norge, men kun 9,2% av landets befolkning. Med så få personer og ressurser må vi jobbe sammen, vi må klare og samles om å bygge våre bedrifter og institusjoner best i verden. Da trenger vi ikke diskusjoner om lokaliseringsdebatter og hva som er urettferdig, men vi trenger å stå sammen. På tvers av bransjer og geografi. Det er kun en måte å hevde seg på i verden og det er å være best.

Jeg mener derfor at det er viktig at vi finner de gode eksemplene og dyrker dem. Vise at kaka blir større dersom vi jobber i lag. Og dersom vi leverer O/F>1, ja, da vinner vi kampen, kundene, innbyggerne, turistene og oppmerksomheta i verden.

Vi bor på et fredelig sted i en mer og mer urolig verden. Vi er ikke utsatt for tornadoer, monsunregn eller flom. Vi har de beste forutsetninger for et godt liv, men for å attrahere oss de beste og klokeste hoder må vi kunne tilby noe mer enn et trygt samfunn, vi må også ha kule arbeidsplasser og god infrastruktur. Og det skapes i fellesskap!

Hver uke inviteres en gjesteblogger til «Glad i Tromsø».

Så hva er det da? Hvorfor velger jeg Tromsø hver dag? Jo, det er selvsagt kombinasjonen av mange ting. Men først og fremst folkene. Jeg har familien min her og noen supre venninner med samme mentalitet som meg. Vi er forskjellige, men snakker «samme språk». Jeg liker livet ute i naturen like mye som det kulturelle Tromsø kan by på.  Vi har verdensledende bedrifter og mange gode karrieremuligheter.  Og som rosin i pølsa; flyplassen ligger nesten i Storgata og kan lett ta deg med ut i verden for ny inspirasjon. Snakk om å være født i ei perle på toppen av verden!

www.facebook.com/JarleHeitmann

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.