Endelig vedtatt handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold

Det var en gledens dag på kommunestyret i går, da vi endelig fikk vedtatt «handlingsplan 2017 – 2021 for kjønns- og seksualitetsmangfold i Tromsø».

Jeg har lært mye av denne prosessen og da vi møtte FRI Troms og Skeiv Ungdom våren 2016, opplevde jeg et sterkt møte med engasjerte tillitsvalgte , som fortalte om hvorfor det var helt nødvendig at Tromsø kommune igjen fikk på plass en handlingsplan. Den var ikke revidert av det borgerlige byrådet de siste fire årene. Det førte til interpellasjonen fra meg, Ingrid Marie Kielland og Anne-Linn Lernes, som foreslo at vi skulle revidere handlingsplanen. Nå har vi brutt  målstreken!

Se mitt innlegg i kommunestyret om handlingsplanen:

Sammen med FRI Troms fikk vi lære om en virkelighet der «homo», «bitch» og «hore» brukes som skjellsord og er en del av hverdagen i mange skolegårder. Ofte uten at lærere reagerer.  Vi hørte om at til og med i barnehagene, brukes «jævla homo» av barn, ofte igjen uten at det reageres, fordi «barna» vel ikke helt vet hva ordet innebærer.
Du hører det i idretten, når et lag med gutter sitter på benken eller i garderoben, og bruker «du er så homo», om noen som gjør noe annerledes enn gruppepresset.

Bloggpost 14.11.17: Homofrydprisen 2017
iTromsø 1.2.18: Jubler for skeiv handlingsplan: – Vil gi enkeltmennesket en trygg hverdag
Bladet Nordlys 31.1.18: Feiret ny handlingsplan, men reagerer på politisk skepsis: – Respektløst

Mange tenker nok at det er harmløst og at det ikke ligger noe ondsinnet bak, Men denne typen skjellsord rakker ned på grupper, enten det homofile og lesbiske, jenter eller gutter. Og når lærere, barnehagelærere, trenere, ja vi politikere ikke griper inn, signaliserer vi samtidig at det er greit å bruke slike ord! Det kan legitimere andre og mer alvorlige former for trakassering!

I går sto vi på målstreken og det var utrolig fint å oppleve at kommunestyret vedtok planen med stort flertall (unntatt FrPs stemmer) og høre gjengen fra FRI Troms, juble bak i kommunestyresalen (selv om det ikke er helt etter reglementet 😉 ) Vi har også sørget for at dette ikke bare bli en skrivebordsplan, men følges opp med penger. Derfor fullfinansierte vi planen med kr. 700.000,-i perioden 2018 – 2021, allerede i september gjennom budsjettbehandlingen i kommunestyret.  Jeg vil rose FRI Troms og Tromsø, Skeiv Ungdom og vår administrasjon med Bi Haavind i spissen, som har samarbeidet meget godt for å få til dette gode resultatet. I går kunne vi politikere fullføre jobben.

Denne handlingsplanen skal styrke at vi vil være en by og kommune, som er åpen, inkluderende og mangfoldig og hvor alle er fri til både å være og elske den man vil.

One thought on “Endelig vedtatt handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.