Sandvoll og eiendomsskatt

(Foto: Pixabay.com)

I Tromsø-avisenes byrunder har Arild Sandvoll, som i hvert fall har vært medlem av KrF, den siste tiden i hatt eiendomsskatt som yndlingstema. Dessverre er presisjonsnivået alt for lavt.


Det er riktig at Ap, Rødt og SV måtte øke eiendomsskatten i 2015, men som følge av at vi overtok en kommuneøkonomi som Kommunal Rapport karakteriserte som «et konkursbo». Etter det har vi måtte rydde, og valget var veldig klart – enten måtte vi kutte massiv i befolkningens velferdstilbud eller skaffe raskt nye inntekter. Derfor ba vi befolkningen om å være med på en dugnad, for å hjelpe rydde opp etter det borgerlige styret, som blant annet hadde tømt alle sparepengene i det såkalte disposisjonsfondet. Nå har vi fått en langt bedre kontroll, med et reellt overskudd etter

Bladet Nordlys 7.9.18: Varsler kutt i eiendomsskatten: – Nå blir det billigere å bo i Tromsø

Faksimile av innlegg fra Arild Sandvoll i Byrunden, iTromsø 14.9.18

2017 på nesten 200 millioner kroner og et disposisjonsfond som i 2018 vil nærme seg 300 millioner kroner. Dette har kommet også fordi vi har effektivisert kommunens drift, gjennom det såkalte forbedringsprogrammet og at vi har redusert kostnadene til et dyrt borgerlig byrådsmodell med 10-12 millioner kroner i året. KS har flyttet oss fra rød til gul sone i vurderingen av vår kommuneøkonomi.  Derfor har vi nå kunne sette ned eiendomsskatten to år på rad, fra 5 til 4 promille ved budsjettet i 2018 og fra 4 til 3,4 promille

Så skal vi også faktisk legge frem et budsjett til før kommunevalget, slik at dette ikke akkurat er begrunnet i valgkamp, som Sandvoll forsøker å antyde.

Blogg JarleHeitmann.no 11.9.18: Samarbeidspartienes budsjettopplegg 2019 – 2022

Det er også feil i påstanden til Sandvoll at når Høyre og Rian styrte, så hadde ikke Tromsø eiendomsskatt. Tromsø har hatt slik skatt kontinuerlig siden 1916, og det var faktisk på 80- og 90-tallet man begynte å øke eiendomsskatten basert på ny taksering og utvidelse av områdene som skulle ha skatt.

Tilslutt sier Sandvoll – «stol på de borgerlige». Ja de lovde også å fjerne eiendomsskatten på 3,4 promille før 2011, men klarte i 4 års perioden kun å kutte 0,4 promille. Men samtidig som kommuneøkonomien altså gikk inn i det KS kaller for rød sone. Så jeg er ikke så sikker som Sandvoll på at man kan stole på de borgerlige…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.