Da var høsten her med formannskap

Illustrasjonsfoto - bysykler i New York (foto: Pixabay)
Illustrasjonsfoto – bysykler i New York (foto: Pixabay)

I dag avholdes det første formannskapsmøtet etter sommerferien, og med det er kommunepolitikken i Tromsø i full gang igjen.
Se saksliste og last ned sakspapirer til formannskapet 8.8.17

Jeg hadde i går min første arbeidsdag på Rådhuset etter sommerferien, og allerede i dag møter formannskapet til sitt første møte i en lang høst. Den blir litt annerledes enn tidligere år, da vi allerede nå må jobbe intensivt med kommunebudsjett og økonomiplan. Administrasjonssjefen la frem sitt forslag til budsjett og økonomiplan allerede 30. juni og kommunestyre skal endelig vedta kommunens budsjett i september. Tromsø kommune har med det fremskyndet budsjettprosessen med tre måneder. Dette skal skje mens det også er en intensiv Stortingsvalgkamp den neste måneden, hvor flere av oss som er kommunepolitikere, også vil være engasjert i våre partiers valgkamp. Så får vi se i hvor stor grad dette også påvirker kommunepolitikken…

Ukas formannskapsmøte har egentlig to saker som har politiske vurderinger i seg, mens de andre er, slik jeg vurderer, mer rutinesaker. Formannskapet skal behandle utbyggingsavtale for Bjerkaker Sjøpark, hvor det skal bygges ut boliger med en samlet BRA på 29 000 kvm. Her forplikter utbygger gjennom avtalen, å anlegge offentlige infrastruktur til om lag 29,5 mnok.

I dag kommer også en prinsippsak vedrørende reklamefinansierte bymøbler og leskur opp til ny behandling.  Denne saken ba jeg om å få utsatt på vegne av Samarbeidspartiene i vår, fordi vi ønsket å få nærmere utredet kostnaden med denne ordningen. I tillegg ønsker vi å få utredet muligheten for å få inkludert en bysykkelordning.  I lys av at det kan være betydelige inntekter i en slik ordning, så ønsket vi å sjekke ut om dette var noe kommunen kunne stå for selv. Fordelen med å ha det reklamefinansiert, er at det medfører ingen kostnader for kommunen. Det er verdien av reklameeksponeringen som «dekker» alle utgifter både til investering og drift- og vedlikehold av elementene som inngår i avtalen.  Det vil være en betydelig investering som må foretas, for å dekke alle leskur, toaletter og eventuelt bysykler. Dette er ikke kommunale kjerneoppgaver. Slik sett er det nå fornuftig å la dette være reklamefinansiert.

For oss er det også positivt at administrasjonssjefen har tatt med bysykkelordning som et grunnlag for forhandlinger om en slik avtale, slik at bysykler tas med som en del av utlysningen til ny avtale fra 2018. Jeg ser for meg at det plasseres stativer både i bykjernen og gjerne også på fastlandet og på Kvaløysletta

Bladet Nordlys 3.8.17: En rekke andre byer har innført ordningen. Nå vil Jarle tråkke til i Tromsø

Andre saker er som sagt mer rutine, som fritak for politiske verv, skjenkesaker osv. I neste uke har komiteene sine første møter for høsten, mens kommunestyret som vanlig har møte siste onsdag i måneden – i august er dette onsdag 30. august. Formannskapet vedtar sin innstilling til kommunens budsjett og økonomiplan tirsdag 12.september – som er dagen etter Stortingsvalget 2017. En spennende høst altså….

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.