Stein Fredriksen: Den fryktløse kjærligheten

Stein Fredriksen er leder av FRI Troms og festivalsjef for Tromsø Arctic Pride. (foto: Tromsø kommune)
Stein Fredriksen er leder av FRI Troms og festivalsjef for Tromsø Arctic Pride. (foto: Tromsø kommune)

Jeg er leder i to organisasjoner som nynazistene vil knuse. Den ene er Foreningen FRI Troms og den andre er Tromsø Arctic Pride. Begge disse jobber for å skape trygge forhold for den skeive befolkningen samtidig som vi feirer mangfoldet som utgjør det spennende menneskegrunnlaget i Tromsø. Tromsø er en god by å bo i, også for oss som er skeive.

Nå har ”Den nordiske motstandsbevegelsen” marsjert sør i landet og spredt sitt hat mot folk som ikke er like kritthvite og ariske som dem selv. De har i tillegg med høy og klar røst uttrykt at de vil knuse ”homolobbyen” og at de vil bli kvitt homoene. Det er all grunn til å ta truslene deres på alvor. De har tidligere drept en demonstrant i Finland samt at de har vært innblandet i en rekke voldsepisoder flere steder i Skandinavia.

pride-2495945_960_720
PRIDE (illustrasjonsfoto: Pixabay)

Politiet i Kristiansand har fått svært krass og berettiget kritikk for å la disse voldsmennene gjennomføre sin ulovlige demonstrasjon og spre sitt hat, samtidig som de la en fredelig motdemonstrant i håndjern og førte ham bort. Kritikken har vært flerrende og har kommet fra både høyre og venstre.

Dette skjedde i Kristiansand, men også her i Tromsø blir dette svært personlig for meg. Ikke bare for meg, men også for mange andre, deres familier og venner. Vi er mange som med grunn blir skremt og redde når vi vet at nynazistene marsjerer i våre gater, tilsynelatende med politiets velsignelse. Ordfører Kristin Røymo har sagt klart ifra om at nazistene ikke er velkomne i Tromsø. Politimester Ola B Sæverud sier han ikke vil bortvise nynazistene på bakgrunn av også deres rett til ytringsfrihet. Det er for så vidt rett, men er politimesteren fullt klar over hvilken reell voldsfare de marsjerende utgjør?

iTromsø 20.11.15: – Det er annerledes å være skeiv utenfor Ring 1 
Bladet Nordlys 21.10.16: «I et miljø der man føler seg trygg og kan elske den man vil – der blir man værende» 
Bladet Nordlys 4.5.17: – En god del skeive opplever kjærligheten som deilig – men også truende 

I november skal vi arrangere Pride og temaet for årets festival er ”Fryktløs kjærlighet”. Vi skal være tusenvis i paraden den 11. november for å feire mangfoldet i Tromsø og ta et klart standpunkt mot svært skadelige krefter. Vi trenger å høre at vi har vår øverste politiske ledelse og politiet i ryggen, og det har vi fått. Høyres Tor Arne Morskogen omtaler derimot dette som ”å slå inn åpne dører”. Ham om det. Men vi trenger å vite at byens ledelse tar avstand fra dette hatet. Vi trenger også forsikring om at vi kan gå i paraden i sikkerhet, og at vi ikke utsettes for vold på vei hjem. Vi trenger å kunne leve våre liv og kjærlighet i sikkerhet – uten frykt. For husk; for disse gutta slår og dreper.

Jeg håper alle blir med i paraden gjennom Tromsø 11. november. Her bør privatpersoner, politiet, politikere, fagforeninger, det offentlige, næringslivet og skoleverket bli med og vise at de står for en inkluderende linje og at de feirer mangfoldet.

Les mer om Tromsø Arctic Pride

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.