Klar for Trump…?

dementia-1754431_960_720I dag innsettes Donald Trump som USAs 45. president. Mye er uklart  og hvordan blir vi mest påvirket av dette i Tromsø og Norge??
Den dominerende følelsen mange sitter med, når innsettelsesdagen for den nye presidenten nå er kommet, er usikkerhet for Trumps utilregnelighet og hva den nyslåtte presidenten vil velge å legge vekt på og finne på. Spørsmålene er mange. Hva vil skje med Obamacare – vil den helt eller delvis bli skrotet? Blir det bygd grensegjerde mot Mexico og hvem skal betale? Kommer det til å bli en massiv handelskrig med Kina? Mange eksperter på internasjonal økonomi og handel forventer et krakk og en krise med Trump. Den ungarsk-amerikanske investorlegenden George Soros har uttalt at USA har valgt en vordende diktator som president. Så spådommene er dystre.

Bladet Nordlys 15.4.16: Dette bildet fra Tromsø går nå verden rundt

Det antas at Trump vil bli å bruke mye tid på innenrikspolitiske spørsmål den første perioden. Det var på innenrikspolitiske spørsmål han vant presidentvalgkampen, spesielt når han klarte å knekke demokratiene i rustbeltet. USA har opplevd økt arbeidsledighet og forskjellene har blitt større. Middelklassens frustrasjon må derfor Trump svare på raskt, rett og slett fordi de ga han seieren.

Hva vil Trump-innsettelsen ha å si for «lille Tromsø» i den store sammenhengen? To forhold vil få betydning for Tromsø, som Norge for øvrig:

trump-1578286_960_720
(Alle illustrasjonsfoto: Pixabay.com)

Økonomi
Norge som land har en «liten og åpen økonomi». Det betyr at vi har liten påvirkningskraft på resten av den store verden når det gjelder økonomi. Mens vi er avhengig av hva som skjer utenlands. Der er USA en av landets viktigste handelspartnere og det som skjer i markedet i USA kan fort smitte til Norge. USA som en stor oljeprodusent påvirker oljeprisen. Trump har en politikk som tar sikte på å dempe skattene til oljebransjen. Det fører til mer aktivitet, men samtidig lavere oljepris. Det vil ha direkte betydning for norsk økonomi. Det kan bety mindre oljepenger for staten Norge, og dermed et stramme statsbudsjett. Det betyr strammere kommuneøkonomi for Tromsø kommune og mindre midler til samferdselstiltak og infrastrukturtiltak i og rundt Tromsø.

Forsvarspolitikk
Det andre forholdet er forsvars- og sikkerhetspolitikken. Hvordan USA forhold til vår store nabo  i øst påvirkes, har også betydning for Norges forhold til denne nabo…altså Russland. Dersom det skulle skjære seg mellom Trump og Russland, så vil det også bli et kaldere Russland mot alle USAs allierte. Og som kjent er USA vår fremste allierte. Når samtidig Trump mener NATO, som Norge i stor grad har basert vårt forsvar på, er gammeldags og at USAs allierte ikke betaler nok til fellesskapet, så vil det påvirke Norges sikkerhetspolitiske rammer og vår forsvarspolitikk. Spesielt er det at Trump som den første amerikanske presidenten, utrykker at han ikke er sikker på å kunne love å hjelpe allierte NATO-land med forsvar, om de skulle bli angrepet. Tromsø ligger så langt mot nord og så nært Russland, at et kaldere arktisk vil direkte påvirke Tromsø.

Det er nok til at det går kaldt ned over ryggraden min over at Donald Trump fra i dag faktisk er verdens mektigste mann.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.