Tromsømarkas venner

(foto: Pixabay.com)
(Illustrasjonsfoto: Pixabay.com)

Det er fantastiske muligheter for tur- og ski aktiviteter i Tromsø. Både kommune, markasjef og ulike lag og foreninger gjør en kjempeinnsats. Likevel kan det alltid bli litt bedre og det kan en Tromsømarka-forening bidra til.

Som mange andre i Tromsø, setter jeg stor pris på at vi har en storslått og ren natur og mange kilometer med tilrettelagte tur og skiløyper omtrent utenfor stuedøra. På vinteren bruker jeg ofte skiløypene på Tromsøya, og spesielt turen fra Prestvannet og nordover forbi hoppbakken i Grønnåsen er en favoritt. Du kan gå om du vil i løype fra Tromsø museum og helt til nordspissen på øya, med noen korte avbrekk – og et mellomlangt ved Fagereng.

Det er gjort en formidabel jobb for å tilrettelegge for løyper og infrastrukturen rundt. De seneste årene har Tromsø kommune satset mye gjennom markaprosjektet, hvor bl.a Charlottenlund er blitt et praktområde for alle. Også idrettsklubbene på øya gjør – som på fastlandet og på Kvaløya – en stor innsats gjennom dugnad og annen aktivitet. F. eks. var det frivillige fra Tromsø skiklubb langrenn (TSKL) som jobbet dugnad denne romjula, ved å kjørte opp skiløypene, slik at også vanlige turgåere kunne nyte feriedagene i marka. Samtidig må man ha forståelse for at klubber som TSKL og Tromsø skiskytterlag, skal ha hovedfokus på egne anlegg som retter seg mot elite- og konkurranseutøverne i sine respektive klubber.

Dagens "buss-og gå bru" over tverrforbndelsen
Dagens «buss-og gå bru» over tverrforbindelsen

Da jeg forleden gikk skiløypa nordover fra Prestvannet forbi Tromsøhallen, kom jeg til det punktet som jeg – i likhet med mange andre – irriterer meg stort over. Det er strekket fra når du kjører nedover nord for Tromsøhallen og må krysse Dramsveien og deretter tverrforbindelsen. Dette strekket er et sikkerhetsproblem, når du seiler nedover og der plutselig treffer på en buss. Men det er også irriterende at vi ikke kan klare å knytte sammen nordøya med midtre del. Når man liksom er i godt gjenge og turhumør, så må du ta av deg skiene og gå! Og ikke bare over en bru, men to….

Det fikk meg til å tenke – dette må vi jo kunne gjøre noe med. Det er garantert mange som har tenkt tanken allerede opp gjennom årene. Det er faktisk også både blitt regnet på og tegnet utkast, på hvordan dette kan løses og til hvilken kostnad. En skisse jeg har sett, beskriver at ny skibru (som faktisk er akkurat kun det) vil koste ca. 8,5 millioner kroner. Men det vil også være behov for store omlegginger av løypenettet nord og sør for brua. I tillegg må man da løse problemstillingen med kryssingen av Dramsveien, hvor du enten kan legge løypa i tunnel eller i en tilstøtende skibru over veien. Totalkostnadene kan raskt bli 12-15 millioner kroner. Det er ganske åpenbart at en slik omlegging, ikke vil kunne løses av kun Tromsø kommune på overskuelig fremtid. Det er heller ingen idrettsforening som vil ha eierskap til et slikt prosjekt, for som sagt – man må ha forståelse for at f.eks TSKL bruker ressursene sine på anlegg for utøverne i klubbene.

Det fantastiske med Tromsøya som i resten av Tromsø, er at det er tusenvis av vanlige turgåere og mosjonister som bruker marka og turløypene. Turgåere som ikke føler det naturlig å være med i en vanlig idrettsklubb, men som setter pris på å nyte marka som et uorganisert tilbud. Jeg tenker selv at jeg gjerne er med å bidrar til å gjøre marka enda bedre. Jeg hadde glatt betalt en frivillig sum penger, for å være med å utvikle markaområdet. F.eks gjennom å gjøre løypenettet enda bedre. Eller ved å utvikle flere tilbud langs løypa. Skihytta på nordøya er allerede et glimrende tiltak. Men tenk om du kunne få kafeaktivitet på Charlottenlund eller i Folkeparken også? Eller smørebuer? Og visst noen kunne jobbe frem at vi kunne arbeide frem en ny skibru-løsning over tverrforbindelsen, så hadde garantert mange vanlige turgåere engasjert seg og bidratt med både «frivillig løypeavgift» og dugnadsinnsats.

Oslo har Skiforeningen, som fremmer tur- og skisport hele året. Som samler inn penger til infrastruktur, som drifter løypenettet, som holder lavterskel kurs for turfolket og bidrar til gode tilbud. Noe sånt mangler i Tromsø!

Derfor foreslår jeg at vi etablerer et – Tromsømarkas venner. En forening som kan jobbe for å utfylle kommunens, idrettsklubbenes og andres allerede store innsats. Som skal fremme tur – og skiidrett i hele Tromsømarka. Gjennom å reise midler til akkurat slik infrastruktur som ny skibru -som ellers vil falle mellom flere stoler. En forening som kan forene den enkelte turgåer, som er opptatt av å få et enda bedre tilbud i samarbeid med kommune og idrettsklubber. Som det vil være enklere for næringslivet å støtte opp under, gjennom både ren sponsing og annet markedsarbeid. Tenk hvor mye f.eks Sparebank1 Nord-Norge kunne fått igjen for å støtte en slik forening, som har bred, folkelig støtte og appell. Tromsømarkas venner kunne også samarbeide med Universitetet og Universitetssykehuset om konkrete tiltak for å bedre transportårene for deres arbeidstakere. Tenk hvor innbydende en skibru over tverrforbindelsen vil være både vinterstid for å gå på ski til jobben og la bilen stå…

boots-1001683_960_720En slik forening kan også på sikt kunne overta ansvaret for å drifte løypenettet og annen infrastruktur. Det er akkurat slik Skiforeningen har tatt en rolle i Holmenkollen, både sommer og vinter Der står de for drift av deler av løypenettet utover i Nordmarka. Selvsagt mener jeg at kommunen fortsatt skulle bidra med økonomi i dette, men en markaforening med dedikerte folk som har dette som primæroppgave og hovedfokus, ville i enda større grad kunne få opp aktivitetsnivået og kvaliteten i dette arbeidet. Gjerne i samarbeid med de vanlige idrettsklubbene, som i et slikt samarbeid faktisk kunne få kompensert  den dugnadsinnsatsen de gjør. Det er ikke gitt at noen i i fremtiden, alltid  vil kunne gratis, kjøre opp skiløyper utover i marka, i romjulene eller i helger når kommunen ellers ikke gjør det. Men en Tromsømarkas venner kunne tatt et slikt ansvar, skaffet til veie midler og gitt engasjerte skiklubber noe igjen for å gjøre denne innsatsen. Dermed ville vi som turgåere faktisk kunne yte noe tilbake til den enorme dugnadsinnsatsen som legges ned.

Klikk her og  lik «Glad i Tromsø» på Facebook – få oppdateringer på nye bloggposter og nyheter.

Som turgåer både på Tromsøya og i flotte turområder i resten av kommunen, kunne jeg også tenke meg å få påfyll og kursing for å få enda større glede av friluftslivet. Slike lavterskeltilbud tilbyr Skiforeningen med stor pågang. Det er enklere for en vanlig turgåer å melde seg på i en forening, enn gjennom en idrettsklubb som mange føler blir for mer seriøse utøvere. Foreningen kunne også som Skiforeningen – fremforhandle gode tilbud, som det å være mange faktisk kan gi. Slik vil en som støtter Tromsømarkas venner få enda mer igjen for å støtte saken og formålet.

Den siste jeg vil trekke frem, er at Tromsømarka trenger en interesseforening som kan snakke FOR Tromsømarka – både på øya, fastlandet og Kvaløya. Mange er opptatt av og har meninger om marka, både enkelt innbyggere og kommune, bydelene, klubbene osv. Men de har det fra sine utgangspunkt. Men en forening med et klart formål som har som utgangspunktet, å  jobbe for å bevare Tromsømarka og samtidig utvikle den og legge til rette for mer turaktiviteter- det mangler i Tromsø i dag. Så jeg foreslår – nå starer vi opp «Tromsømarkas venner».

2 thoughts on “Tromsømarkas venner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.