Kirsti Sparboe bør få hederprisen

Screenshot (RAI) - Eurovision Song Contest 1965
Screenshot (RAI) – Eurovision Song Contest 1965

Tromsø kommune deler ut en rekke priser. I dag 1. november går fristen ut for å nominere til kulturprisen og kulturvernprisen, mens idrettsprisen har frist til 13. november 2016.
Tromsø kommune: Kulturprisen, kulturvernprisen og idrettsprisen 2016 
Jeg har selv nominert kandidat til både kulturprisen og idrettsprisen 2016. Jeg skal komme tilbake til om «mine kandidater» fikk prisene eller ikke.

Tromsø kommune har også en hederpris som «gis som en spesiell og anerkjennelse til utøvende kunstnere og kulturarbeidere som gjennom kunstneriske prestasjoner utover det vanlige, har skapt kunstglede og opplevelser for Tromsø kommunes befolkning  samt bidratt til å profilere kommunen». Det innhentes normalt ikke nominasjoner til denne prisen, men den vurderes av den samme juryen som kulturprisen. I 2015 fikk Tromsø internasjonale filmfestival prisen, og andre prisvinnere er bl.a. Marit Bockelie, Violet Road, Lisa Stokke, Sverre Kjelsberg, Buktafestivalen, Anneli Drecker og Lene Marlin. Her er hele listen over tidligere vinnere av hedersprisen

I forrige uke ga forfatteren Jonny Hansen fra Tromsø ut sin bok «Min ungdoms paradis». Da  uttalte han i Bladet Nordlys 29.10.16 følgende:
«Tromsø har ikke gjort noen verdens ting for å hedre Kirsti Sparboe. Det er på høy tid at hun framheves i en eller annen sammenheng. Om så som æresborger, sier Jonny Hansen. Det er svært mange år siden Sparboe flyttet fra Tromsø, og Hansen er ikke så sikker på hvordan Sparboe skal hedres

Jeg deler Jonny Hansens kommentar om dette, og har derfor foreslått at Kirsti Sparboe hedres med hedersprisen til Tromsø kommune.

Dette er begrunnelsen for å foreslå dette:
Hun ble født og oppvokst i Tromsø og er en artist byen og kommunen i mer enn 50 år har vært stolt av å kunne regne som sin . Hun fortjener en spesiell påskjønnelse og anerkjennelse for fremdragende kunstneriske prestasjoner utover det vanlige, som helt klart har skapt kunstglede og opplevelser for Tromsø kommunes befolkning  samt bidratt til å profilere vår kommune.

Kirsti Sparboe ble oppdaget av Arthur Arntzen, som daværende Dagbladet journalist, og som 17-åring sang hun med bandet «The Caravans» på et karneval i Tromsø, utkledd som kineser. Hun har hatt hovedroller i en rekke store teateroppsetninger – de fleste i byene Oslo, Trondheim og Tromsø. Hun har også vært med i mange turneer med Riksteateret. 50 år etter platedebuten er hun fortsatt en svært etterspurt artist som turnerer over hele landet. Hun er også særlig husket som artist i Melodi Grand Prix, hvor hun er den som har vunnet den flest i Norge som soloartiost (4 ganger), og er den norske sangeren som har deltatt i flest internasjonale finaler som soloartist (3 ganger). For disse fremdragende kunstneriske prestasjonene  i over 50 år, er det på tide å gi hedersprisen for Tromsø kommune 2016 til Kirsti Sparboe.

Les mer om Kirsti Sparboe på Wikipeida
Nordlys 12.12.14: Kirsti Sparboe (68): -Å bli gammel er noe dritt
ABC Nyheter 13.12.14: Oj, oj oi – 50 år med Kirsti Sparboe

Så gjenstår det å se om juryen følger forslaget. Prisene deles vanligvis ut under kommunestyret i desember, i fjor i januar. Det blir spennende å se om det som bl.a. Jonny Hansen og flere andre har gitt innspill på, nemlig at Tromsø nå må hedre Kirsti Sparboe.

One thought on “Kirsti Sparboe bør få hederprisen

  1. Kirsti sparboe har allerede fått hedersprisen.
    Hederprisen er ikke delt ut flere ganger til samme person.

    Dessverre er kommunen egen liste ikke komplett

    Fra Wikipedia:
    1998 ble Kirsti Sparboe av ordføreren tildelt en hederspris fra Tromsø kommune for sin unike karriere og profilering av hjembyen Tromsø over fire tiår. Prisen ble utdelt da hun besøkte KulturHuset i hjembyen med forestillingen Shirley Valentine (med Kirsten Sørlie som regissør og forfatterne Arthur Arntzen og Arvid Hanssen som oversettere av den to timer lange teatermonologen til frodig nordnorsk språkdrakt).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.