3 pluss og 3 minus med statsbudsjettet sett fra Tromsø

I dag la regjeringen frem statsbudsjettet. Har forsøkt å finne tre plusser og tre minuser for oss som er glad i Tromsø.

statsbudsjettGenerelt er dette et statsbudsjett som jeg mener går i helt feil retning. Det er en rekordhøy tapping av vårt felles pensjonsfond med 225 milliarder kroner. Det legges inn skatteletter, som særlig de rikeste får nyte godt av og som betyr mindre velferd. At regjeringen avlyser klima- og miljøsatsinger er også skuffende. Er egentlig ikke helt til å tro at regjeringen et år før Stortingsvalget lager et budsjett med en slik profil.
Regjeringens sider for statsbudsjettet 2017
NRK Troms 6.10.16: Dette er statsbudsjettet for Troms

Hva betyr dette så for Tromsø?
Økonomisk er dette en reell nedgang for kommunens økonomi. Det er ikke overraskende. Men skal fokusere på enkeltsaker og i rettferdighetens navn, har jeg forsøkt å være balansert med å plukke frem tre saker som er pluss og tre saker som er minus sett fra mitt ståsted og saker vi jobber med til daglig.

Husk å lik «Glad i Tromsø» på Facebook – så få du oppdateringer når jeg blogger og nyheter om kommunale saker.

Tre plusser:

Museumsbygg:  gledelig bevilgning på  5 millioner kroner til Statsbygg for prosjektering av nytt bygg for Tromsø Museum. I januar ble det besluttet regjeringen at det skal bygges nytt bygg til Tromsø Museum lokalisert i Tromsø sentrum, med en kostnadsramme på 1,5 milliarder kroner. Som forventet, men godt å se at pengene kom.
iTromsø 6.10.16: Universitetsmuseet i Tromsø ligger inne i statsbudsjettet

+ Farledsutbedringer:  satt av midler til å videreføre prosjektet «Innseiling til Tromsø» i Tromsø kommune. Et prosjekt som er viktig for næringslivet og Tromsø havn, som ble påbegynt i 2016 og som nå blir ferdigstilt i 2017.

+ Miljøsanering Kjoselvdalen skytefelt: forsvarets anlegg er lagt ned og vi har forventet at staten skulle ta ansvar for å få området miljøsanert. Når regjeringen foreslår å bruke 15 millioner på tiltaket i 2017 er det som forventet. Samtidig var vi redde for at dette skulle skyves ut i tid, så bra at det leveres på dette. Hvor stort behovet er, er likevel ikke klart. Derfor bør det tas høyde for i fremtidige statsbudsjett å fullføre miljøsaneringen.

Tre minuser:

Trafikkløsning i Breivika er utelatt! : Dette er en ren skandale! Dette er Nord-Norges største flaskehals og næringslivet taper 600 millioner kroner året på grunn av denne flaskehalsen. Utviklingen i Tromsø svekkes. Dette regnet alle med skulle løses, siden den har ligget i NTP siden 2013 og ligger i Statens Vegvesen sitt handlingsprogram for 2017. Men regjeringen følger ikke opp.

E8 Sørbotn – Laukslett: Ikke EN ny krone til E8! Bare planleggingsmidler! Denne veien er planlagt i mange tiår, så det var på tide å få nye penger lagt inn i statsbudsjettet og at statsministerens klare valgløfter ble fulgt opp.

RDA-ordningen avsluttes: skuffende at denne ordningen som har vært viktig for Tromsø og næringslivet her nå avsluttes. Utgjorde 109 millioner kroner i år. Er meget skeptisk til den overføringen av utviklingsmidler som skal skje til aktører sentralt vil gi tilsvarende effekt for vårt næringsliv, som allerede er pålagt høyere arbeidsgiveravgift.
Nordlys 6.10.16: RDA-ordningen avsluttes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.