Proffboksing – hva skjer når tragedien rammer på norsk jord?

For første gang på 35 år er det avholdt et stevne med proffboksing i Norge. Hva skjer når en profesjonell bokser får alvorlig hjerneskade eller blir drept på norsk jord?

Erna Solberg soler seg i glansen av Cecilia Brækhus på lørdagens stevne i Spektrum (Foto fra skjerm - NRK nyheter)
Erna Solberg soler seg i glansen av Cecilia Brækhus på lørdagens stevne i Spektrum (Mitt eget foto fra skjerm – NRK nyheter)

Lørdag forsvarte den norske boksestjernen  Cecilia «First Lady» Brækhus sine fire VM-belter i Oslo Spektrum. Jeg synes Aftenposten-kommentator Ola Bernhus sa det veldig bra i sin kommentar, -«ille nok at folk ble slått ned i den ene kampen etter den andre, mens 10 000 tilskuere og ledende politikere jublet av begeistring». For i Spektrum kunne en se en jublende og eforisk statsminister Erna Solberg og kultur- og idrettsminister Linda Hofstad Helleland sole seg i «glansen» til Brækhus, mens blodet rant fra ansiktet til motstanderen Anne Sophie Mathis. Jeg synes også det var pinlig, tragisk og flaut!

 

Bred forskning og dokumentasjon om skaderisikoen
Det er svært bred dokumentasjon på hvor skadelig proffboksing faktisk er. Et samlet norsk medisinsk fagmiljø er av samme grunner sterkt imot! Denne dokumentasjonen viser bl.a. at det er 400 ganger økt risiko for å utvikle tidlig demens blant proffboksere. Det er også dokumentert at risikoen for å dø i en proffboksekamp er langt større enn tidligere. Senest dagen før stevnet i Oslo, døde nok en proffbokser av alvorlig hjerneblødning etter å ha blitt knocket ut..

Spørsmålet som nevrokirurg Knut Wester spør statsministeren og kulturministeren må de nå besvare, nemlig om en hjerneskade fra eller til ikke er så farlig?

Norge kunne faktisk være stolt over å være et av få unntak i verden, og faktisk si at vi ikke aksepterer noe som proffboksing, som er så fokusert på å skade motstanderen, helst med knockout og blodet som pipler.

Motargumentet – det skjer skader i andre idretter også
Et motargument man kanskje oftest møter er retoriske spørsmål som, -skal man da også forby andre idretter som utfor/slålom, bilsport osv. fordi at det er risiko for å pådra seg alvorlige skader og død også der? Ja, det er mange idretter og menneskelig aktiviteter, f.eks bilkjøring, fallskjermhopping, rafting osv. som har  en viss skaderisiko. Den store prinsipielle forskjellen, er at nesten alle andre idretter og menneskelig aktivitet har et klart ønske om å BEGRENSE skaderisikoen så mye som mulig og helst eliminere den helt.

Jeg er selv tidligere elitedommer i innebandy, og det skjer alvorlige skader og tom. tragiske hendelser også i denne idretten som fører til f. eks invaliditet. Likevel spiller vi etter en rekke spilleregler som er satt for å redusere skaderisikoen så mye som mulig-Flere har faktisk ingen annen funksjon enn nettopp det. Derfor er det også innenfor slalåm/utfor og motorsport regler både til bane, utstyr og utøver, som skal beskytte utøverne og gjøre dem så sikre som mulig. Sikkerhet er altså satt i høysetet. MEN i proffboksing er altså hele poenget å påføre motstanderen mest mulig «skader»! Joda begrenset av medisinske standarder selvsagt, men ofte stoppes kamper FOR SENT! Ja, det mest optimale resultat er faktisk å banke motstanderen så mye at de blir slått ut, altså knocket ut. Derfor er hele poenget med de medisinske reglene, og faktisk begrense skader, før de blir for store. Det er en prinsipiell forskjell så STOR, at folk må slutte å bruke dette som hovedargument.

For å ta en banal sammenligning: I det sivile liv ville slik aktivitet betydd direkte oppgjør med politiet. DET får du ikke om du kjører og faller i utfor/slålom  eller skader deg i en fotballkamp!

Når tragedien rammer på norsk jord!
Før eller siden kommer en proffbokser til å bli alvorlig hjerneskadet eller i verste fall drept på norsk jord, om knockout-forbudet forblir opphevet og norske politikere lar dette fortsette. Da mener jeg at de politikerne som har tillatt dette, må være forberedt på å ta ansvaret! Det var dagens regjeringspartier, med statsminister Erna Solberg og kultur- og idrettsminister Linda H-Helleland i spissen som gjorde dette mulig. Da må også samme politikerne være forberedt på å ta hovedansvaret når en profesjonell bokser blir hjerneskadd, alvorlig kvestet eller drept på norsk jord! Dessverre er jeg redd for at de samme politikerne som tillot dette, kommer til å drive rent sitt eget verdensmesterskap i ansvarsfraskrivelse og jubelen vil raskt stilne!

Hvor er forresten helseministeren i denne saken? Han har da en klar plikt utfra den overveldende medisinske forskningen som foreligger, til å faktisk si klart fra hva dette betyr for helsen til bokserne som skal slå hverandre helseløse! Han bør da stå opp for  hensynet til menneskeliv foran hensynet til at en «norsk bokser skal få bokse på hjemmebane».

Når en ny regjering kommer på plass etter valget i 2017, forventer jeg at hensynet til liv og helse settes i fokus og at knockout-forbudet straks gjeninnføres!

 

One thought on “Proffboksing – hva skjer når tragedien rammer på norsk jord?

  1. Oppfølging av bloggen!

    Meget god kommentar i Morgenbladet i dag av Marit K. Slotnæs:

    «Kulturdepartementets endringer i knockout-lovens forskrifter er så helsefarlige at departementets egen godkjenningsnemnd for organisert kampsport i Norge, nylig frasa seg vervet. Med den gamle forskriften ville Mathis vært over aldersgrensen for å møte Brækhus til nevekamp i Oslo Spektrum. Faren for hjerneskade ved slag mot hodet øker med alder og kamp­lengde.».

    https://morgenbladet.no/aktuelt/2016/10/slotnaes-blankpolert-larkort-prangende?utm=share_link

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.