Bluesky – en god erstatning for X (?)

Det kommer stadig nye sosiale medier, som «hypes» og faller igjennom. Men etter at Elon Musk har gradvis ødelagt twitter (eller «X»), så har mange vært på letting etter et alternativ. Kan vi finne det i blåskyen – eller for å være nøyaktig – twitter-kloningen «Bluesky» ?

Jeg har nå fått invitasjon til Bluesky – og de som har klart å komme seg inn, kan gjerne legge meg til: @jarleheitmann.bsky.social

Foreløpig er Bluesky i såkalt «beta-modus», som betyr at det ikke er helt åpent å melde seg på, men man får kun få tilgang gjennom invitasjon. De som har kommet seg inn ig fått tilgang, får hver uke én invitasjon de kan dele videre. Dette har vært standard for mange av de sosiale medier- plattformene som har blitt «hypet», og hvor mange har vært paniske for å skaffe seg en invitasjon (husker du Clubhouse?). Men erfaringmessig er det bare å være tålmodig, for etter hvert florerer det med invitasjonskoder, og etterhvert vil de gå over i «normal drift». Det ser ut som at Bluesky vil gjøre det, selv om det er nok av eksempler på sosiale medier, som aldri har kommet seg ut av sin beta-versjoner, for så å dø hen.

Spørsmålet jeg stilte meg, før jeg takket ja til en invitasjon og registrerte meg var – hva er dette og bør jeg som sosiale medier – interessert ønske å vite det? Etter å ha prøvd det ut og også lest mye bakgrunnsmateriale, så tenker jeg at det kan være greit å ha en tilstedeværelse på Bluesky. Den ligner veldig på twitter. Ja, jeg skjønner de som sier at dette er twitter – bare for 10 år siden. Da de var på et slags medie-messig høydepunkt, og det var mye positivisme i bruken. Før Trump! Før Musk!

Det er kanskje ikke så rart, når grunnleggeren er Jack Dorsey, som også sto bak twitter. Dette kan derfor være en mulig arvtager for Twitter, fordi alle vi som er misforbøyde med at Elon Musk nå kjører «X» i grøfta, er på utkikk etter en ny plattform online for å sette dagsorden. Derfor opplever nå Twitter/X en enorm brukerflukt, og mange tar turen over til blåskyen. Det interessant er at spesielt forskere og brukere knyttet til universitetsmiljøene ser ut til å gå over nå, og ikke i den grad til plattformen «mastodon», som det tidligere så ut ti.-

Bluesky har i motsetning til X, en åpen protokoll for sosial interaksjon på nettet. For meg er det noe av det som jeg liker best, altså at Bluesky ikke misbruker algoritmene slik vi kjenner i de fleste sosiale medier i dag, og som gjerne gjøres for å skape større inntekter, selv om det skaper polarisering og driver hatprat. Når faktisk selv kan styre og velge algoritmene du ønsker å følge, så får di bedre kontroll over din tilstedeværelse digitalt, og du får mer kontroll over din egen digital identitet. Så jeg liker hva jeg foreløpig har sett, både brukermessig og rent demokratisk. Kanskje kan Bluesky være det alternativet jeg nå går over til, siden jeg også oppfatter «X» som en døende plattform.

Jeg vil derfor anbefale de som er interessert i å finne en ny og bedre sosiale medier plattform og ønsker å ha en online sosial interaksjon med å lære mer og diskutere saker man faktisk er opptatt av, om å prøve Bluesky – når man får muligheten.

Vi sees på Bluesky!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.