Kulturkutt? Nei, vi må stoppe opp og tenke oss nøye om!

(illustrasjonsfoto: Pixabay)

I dagens debatt i kommunestyret om økonomirapport I, ba jeg kommunestyret stoppe opp og tenke oss nøye om, før vi gjør store kutt i kultursektoren som kan gå utover barn og unge og få tredobbelt ødeleggende effekt av finansieringen av kulturen i hele kommunen.

Dette sa jeg i kommunestyret:
Ordfører,
Vi ser nå at den økonomiske situasjonen i kommunen med overforbruk i helse- og omsorgssektoren, får alvorlige konsekvenser for andre sektorer.

Jeg konstaterer at det er foreslått et historisk høyt kutt i kultursektoren utover koronatap, på 7,39 millioner kroner, for å dekke merforbruk på andre avdelinger.

Et slikt kutt vil komme til å få konsekvenser for tilbudet til barn og unge.

Men jeg er også svært bekymret for hele finansieringen av kulturelle aktiviteter i kommunen, fordi kommunale tilskudd ofte gir oss penger fra andre hold.

Både statlige og fylkeskommunale midler er avhengig av at kommunen er villig til å støtte og drifte kultur, for at de skal kunne «macthe» kommunens tilskudd. Så man får raskt en trippeleffekt, som slår tredobbelt ille ut. At kommunen er villig til å bevilge tilskudd til kultur, vil altså generere nye og friske penger, og disse vil falle bort hvis kommunen kutter så mye at kulturlivet heller ikke har nok ressurser til å hente disse eksterne midlene. Og da taper Tromsø-samfunnet i kampen med andre kommuner.

Derfor er jeg glad for at samarbeidspartiene nå vil tenke seg nøye om:

Vi nå stoppe opp og foreta en skikkelig konsekvensutredning. For det er ikke gjort enda! Hva betyr et så massivt kutt for tilbudet for barn og unge? Hva betyr dette for muligheten for å skape nye og frisk kulturpenger? Dette må vi finne ut.

Derfor foreslår vi at kommunedirektøren skal foreta en skikkelig konsekvensutredning , før endelig fastsetting av rammen.

Konkret er vårt forslag:
«Til kommunestyret i juni skal konsekvensene av de foreslåtte kuttene i 1401 Kultur legges frem.
Saken skal inneholde forslag til inndekning på inntil 2,5 millioner kroner»

Ordfører! Vi må tenke oss om nå! Det fortjener kulturbyen Tromsø.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.