Partidemokratiet bestemmer!

Illustrasjonsfoto: Tromsø Ap i representantskapsmøte 2017 (altså før corona-restriksjoner)

Mange er blitt opptatte av hvordan Arbeiderpartiet skal komme frem til sitt standpunkt i Arctic center saken og hva et representantskap er for noe. For hos Arbeiderpartiet er det partidemokratiet som bestemmer!

Etter vedtektene så skal våre 8 folkevalgte kommunestyrerepresentanter (perioden 2019 – 2023), som sitter i kommunestyregruppa, jobbe etter partiets program, vedtekter og vedtak. Gruppa er ansvarlig overfor kommunepartiet. Kommunevalgprogrammet er for eksempel vedtatt av representantskapet. Det ble også den fremforhandle avtalen mellom Ap, SV, Sp og MDG etter valget, som altså heter Tromsøerklæringen.

I de aller fleste sakene som kommer til politisk behandling i Tromsø kommune, er det våre folkevalgte som arbeider med og bestemmer hva vi som kommunestyregruppe skal ha som standpunkt og hva vi derfor stemmer på. Men noen ganger vil kommunestyregruppa gå tilbake til partidemokratiet, for å avgjøre saker. Det kan være om det er tvil hvordan en viktig sak skal tolkes i lys av programmet eller når det er en viktig sak som vi mener bør forankres enda bedre hos partiet og partiets medlemmer.

Slike saker vil da normalt legges frem i et fellesmøte mellom partiets representantskap og kommunestyregruppe. Etter vedtektene som vi som er valgt inn som Aps kommunestyremedlemmer er forpliktet av, er vi bundet av programmet og av vedtak som gjøres i partiets representantskap og altså i kommunale saker fellesmøte. Dette kalles for den «berømte» og «beryktende» partipisken. Noen mener kanskje at vi skulle få stemt fritt etter egen personlig overbevisning ? Jeg er helt uenig, og mener at kun i de færreste saker, bør man i kommunestyret stemme forskjellig. Fordi Aps velgere og samfunnet forøvrig, skal vite at det Ap har vedtatt som politikk, skal vi alle sammen stille oss bak. Tenk visst partiet har vedtatt politikk, som altså gjøres i representantskapet, som blir nedstemt fordi 1-2-3 kommunestyrerepresentanter stemmer anderledes enn hva nettopp partiet har bestemt og som et flertall i kommunestyregruppa opptrer lojalt mot.

Representantskapet i Tromsø Arbeiderparti består av 80 representanter og i fellesmøtet med gruppa kommer også de 8 folkevalgte med, slik at i kommunale saker er det normalt 88 tillitsvalgte som har stemmerett i representantskapet. Styret i Tromsø Ap velges på årsmøte i februar hvert år, mens representantene for arbeiderlagene skal normalt velges av lagenes årsmøte i januar/februar. Det er altså ikke mulig å «kuppe» et representantskap ved å plutselig melde inn mange tilhengere av et standpunkt, for det vil gå lang tid før du har endret sammensetningen i representantskapet. Derimot kan du møte på medlemsmøter, men disse har ikke besluttende myndighet og kan derfor ikke forplikte verken partiet eller kommunestyregruppa. På medlesmøtet drøfter vi saker og gir råd/innspill og visst det en sjelden gang stemmes over noe, så er det for å gi signaler.

De 80 medlemmene av representantskapet fordeler seg som følger:
* Styret i Tromsø Arbeiderparti: 10 medlemmer
* AUF i Troms: 19 representanter
* Tromsø sentrum A-lag: 16 representanter
* Håpet A- lag: 5 representanter
* Kvaløya A- lag: 5 representanter
* Forum A-lag: 4 representanter
* Tromsdalen A- lag: 4 representanter
* Tromsøya A-lag: 4 representanter
* Kroken A-lag: 3 representanter
* Universitetslaget: 2 representanter
* A- klubben Straumsbukta, Hillesøy/Sommarøy A-lag, Lakselvbukt A- lag, Ramfjordbotn A- lag, Sjursnes A-lag, Skittenelv A-lag, Tomasjord / Lunheim A- lag og Tromsø Aps kvinneforening, har alle sammen 1 representant hver = 8 representanter

I saker som er kommunale er det kommunestyregruppa som legger frem innstilling til representantskapet.

One thought on “Partidemokratiet bestemmer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.