Luftambulansetjenesten i Nord-Norge må sikres

(Foto: Norsk Luftambulanse)

På kommunestyret i Tromsø onsdag 30.5.18 fremmer Arbeiderpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti et forslag til uttalelse fra kommunestyret om at luftambulansetjenesten i Nord- Norge må sikres. Der ber vi helseminister Bent Høie ta sitt ansvar og rydde opp.

Bladet Nordlys 28.5.18: Ber Høie rydde opp

Dette er forslaget til uttalelse som skal behandles i kommunestyret onsdag 30.5.18:

Luftambulansetjenesten i Nord-Norge må sikres.

Kommunestyret i Tromsø vil uttrykke sterk bekymring på grunn av den uro og ustabilitet som har oppstått innen luftambulansetjenesten i Nord-Norge.

I vår landsdel brukes ambulansefly i mye større grad som primærtransportmiddel for dårlige pasienter, sammenlignet med resten av landet. Mer enn andre steder er Nord-Norge avhengig av en operativ ambulanseflytjeneste for å få forsvarlig helsehjelp når akuttsituasjoner oppstår.Raskest mulig prehospitale tjenester, i kombinasjon med hurtig transport med luftambulansetjenesten til det aktuelle sykehus, vil ofte kunne utgjøre store forskjeller i skadeomfang, seinskader og dødsrisiko. Usikkerhet rundt luftambulanse-tilbudet er derfor uholdbart.

I løpet av de siste ukene er vi via media gjort kjent med flere tilfeller der en sikker og trygg luftambulanse utgjør forskjellen for innbyggernes helse.

Fra både kommuneleger, sykehusleger og helsepersonellet i luftambulansetjenesten er det ropt varsko om situasjonen. Kommunestyret i Tromsø ber helseminister Bent Høie ta på alvor det øverste ansvaret han har for denne situasjonen til å snarest rydde opp. Vi kan heller ikke akseptere at kompetansearbeidsplasser for lufttransport forsvinner fra Tromsø.

Det trengs umiddelbart på plass løsninger fra Regjeringen sammen med Helse Nord og Luftambulansetjenesten HF, som sikrer en luftambulansetjeneste på et normalt og trygt nivå. Det er 14 måneder til kontrakten med Babcock Scandinavian Air Ambulance eventuelt trer i kraft. Kommunestyret i Tromsø anser ikke løsningen med helikopter-innleie fra Forsvaret som tilfredsstillende fram til 1. juli 2019.

Kommunestyret i Tromsø krever en utredning med sikte på offentlig drift av luftambulansetjenesten.

Jarle Heitmann, Ap
Jens Ingvald Olsen, Rødt
Pål Julius Skogholt, SV

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.