Fagrent – en suksesshistorie

Ordfører Kristin Røymo (Ap), varaordfører Jarle Aarbakke (Ap) og leder for Fagrent Merethe Forfang på julelunsjen for Fagrent i kantina, onsdag 19.12.17.

Fagrent er den kommunale enheten som i dag fremstår som en suksesshistorie, etter at de fikk sjansen til å bevise at renhold er en selvfølgelig del av kommunal virksomhet, som det er i enhver virksomhet. Og at kommunale ansatte kan skape økt produktivitet og effektivitet. Denne uka markerte vi dette med en velfortjent julelunsj i kantina.

I 2015 var noe det første vi i Samarbeidspartiene tok tak i, situasjonen rundt Fagrent og at 25% av renholdet i kommunen var lyst ut på anbud. Det borgerlige byrådet hadde få dager før kommunevalget signert enn kontakt med det private rengjøringsselskapet ISS, og etter hvert sto de igjen som eneste kandidat og fikk oppdraget. Denne privatiseringen ville føre til at 58 av de kommunalt ansatte renholderne ville mistet jobben. Begrunnelsen for høyresiden var å spare penger. Det ble sterke fronter, for både høyresiden og enkelte kommentatorer i media, mente dette var en dårlig ide og at kommunen kom til å tape penger og at det var dogmatisk.

Se video fra julelunsjen med Fagrent, hvor ordfører Kristin Røymo og enhetsleder Merethe Forfang fortalte om det gledelige resultatet:

Vi mente derimot at hvorfor skal ikke kommunalt ansatte kunne øke produktivitet og effektivitet, om det får sjansen. For Fagrent fikk faktisk ikke lov å sende inn eget anbud på det som var konkurranseutsatt. Det var også flere menneskelige grunner. I renholdstjenesten jobber mange kvinner og mange har kommet til Norge som flyktninger. Flere hadde jobbet der i mange år, og var nå usikre på at kommunen faktisk hadde bestemt seg for å kvitte seg med dem.

Bladet Nordlys 6.10.14: Vil ta pensjonen fra 179 ansatte for å spare penger
Fagforbundet.no 11.2.15: Et uanstendign byråd

I dag så vi resultatene og Fagrent er virkelig blitt en suksesshistorie, etter at «de ble kjøpt tilbake», som jo er betegnelsen på at kommunen betalte ut ISS av kontrakten.
Neste år vil de ha spart inn mellom 7 og 10 millioner kroner sammenliknet med 2015 og 6 millioner er allerede effektivisert. På budsjettet i 2018 la de inn nye 1,3 millioner kroner i budsjettkutt.

NRK Troms 30.10.15: Renholdere: – Dette er julegave på forskudd
iTromsø 30.10.15: – Vi gjør oppgaver som ISS ville sendt ekstraregninger for

De har satt ledelse, arbeidsmiljø, fokus på gjennomgang av renholdsplaner og investering i nytt utstyr i fokus. Dermed har de også fått redusert sykefraværet med 5,0 prosent, noe som har medført at det er brukt to millioner kroner mindre i innleie fra vikarbyrå. Dette har skjedd gjennom en ledelsesfilosofi med å se den enkelte ansatte og ta utfordringen med hele tiden forsøke å gjøre jobben enda litt bedre.

Bladet Nordlys (+) 19.12.17: Derfor ble vaskerne feiret i dag: – Det føles godt å bli sett

Denne uka gjorde ordføreren og Tromsø kommune ekstra stas på renholderne i Fagrent med en julelunsj. De har all grunn til å være veldig stolte og det skal også Tromsø kommune være. For samarbeidspartiene viser dette at vår tro på at det offentlige leverer gode tjenester, samtidig som man er i stand til å effektivisere, tydelig blitt bevist av alle de ansatte på Fagrent – som virkelig er blitt en suksesshistorie.

Har du kommentarer eller innspill eller bare vil få nyheter om oppdateringer om bloggen min- gå inn her:

www.facebook.com/JarleHeitmann

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.