Havneterminalen snart ferdigstilt

Havnestyret på befaring i den nye havneterminalen 30.11.17 – strukturer i gult inne, for å få en sammenheng med strukturer i kaia i gult ute.

Havneterminalen på Prostneset som Tromsø havn KF bygger, er i ferd med å ferdigstilles. I går hadde vi i havnestyret en befaring av terminalen og vi er strålende fornøyd.

Havneterminalen er budsjettert til 415 millioner kroner, og nå er den snart ferdig. Overleveringen skjer i februar/mars, mens offisiell åpning vil skje i mai 2018. Da skal terminalen vært bygd både innenfor tidsfrister og ikke minst innenfor budsjett.

Prostneset – byens nye knutepunkt
iTromsø 26.2.16: Endelig i havn med ny terminal

Havnestyret på vei inn på befaring i terminalen

Havneterminalen består av selve terminalbygget,  «Solsiden» som også skal være kontorer til Tromsø havn KF og Amundsen-gården (som eies av et av våre datterselskaper og Nordic-kjeden). I terminalen vil det være passasjerfasiliteter for skipstrafikk (cruise, hurtigrute osv.), hurtigbåt og buss. Men havneterminalen kommer i tillegg til å bli et utrolig flott byrom. Byggene vil romme flere butikker, restauranter, bar og kafebar. Samtidig vil det være  et slags Tromsøs svar på «operataket». Jeg sammenligner da ikke på arkitektur, men på bruken av rommet. For dette vil bli et byrom som byen befolkning vil trekke imot og benytte. Til handel, rekreasjon eller rett og slett ta seg en matbit.

Dette blir den nye havnestyresalen. Regner med å lede det første havnestytremøtet her i februar eller mars 2018

Over 90-95% av havneterminalens arealer er i dag i utleid, og det er disse leieinntektene på arealer som finansierer havneterminalen og betaler ned på de lån og kapitalkostnader Tromsø havn har. Skip som kommer til terminalen betaler havneavgifter, men disse går til å vedlikeholde farleder og kai. Mens selve terminalinvesteringen altså betales via den husleie som terminalen bringer. Det gir en stor sikkerhet for denne investeringen, og gjør oss ikke så avhengig av regelmessige skipanløp.

Livekamera fra Prostneset havneterminal (Tromsø havn)

Etter befaringen torsdag 30.11.17 er jeg enda mer overbevist om at «nye» Prostneset blir svært attraktivt og hyggelig både for byens befolkning og de reisende. Når vi nå får se dette sluttføres, ser jeg at de store forventningene vi har hatt, er i ferd med å blir møtt. Så gleder meg veldig til vi endelig snart kan få vise terminalen frem til byens befolkning.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.