Mari-Ann Benonisen: By og land – hand i hand.

Mari-Ann Benonisen (Ap) er kommunestyrerepresentant og medlem av helse- og omsorgskomiteen i Tromsø kommune. (foto: Marius Fiskum / Tromsø kommune)

Tromsø kommune er en av Norges største kommuner i utstrekning. Ca. 10 % av innbyggerne i kommunen bor i distriktet, og kun en liten andel bor i Ullsfjordområdet.


Ullsfjord var egen kommune helt frem til i 1963. Etter sammenslåingen ble Tromsø kommune en stor kommune med både by og et stort distrikt. I debatten rundt kommunesammenslåing har noen brukt nettopp denne sammenslåingen som eksempel på hvilke konsekvenser det kan for kommunens omland og det er ikke til å stikke under en stol har jeg aldri vært en ihuga forkjemper for kommunesammenslåing. Jeg bor selv i Lakselvbukt og er en av to representanter som har adresse i distriktet. Det betyr at 41 kommunestyrerepresentanter bor i sentrumsnære strøk og det sier jo litt om hvordan representasjonen er fordelt. I dette blogginnlegg vil jeg konsentrere med mest om det området jeg kjenner best av naturlige årsaker.

Vandring i Lyngsalpan (Ellendal). En gjeng fra Lakselvbukt på tur i høst. (foto: Mari-Ann Benoninsen)

Tidligere i høst var Nordlys på besøk i Jøvik og laget flere reportasjer. Både bilder og tekst kunne beskrive en bygd med fraflyttingsspøkelset hengende over seg, en bygd som for få tiår siden hadde et yrende folkeliv. Det positive med Nordlys sin reportasje var imidlertid to unge entusiastiske brødre som satser stort helt ytterst i kommunen og det viser at det går an hvis en vil. Jeg mener det er viktig å legge til rette for at det skal være godt å bo i hele kommunen. Det betyr igjen at alle må ha en trygg vei å ferdes på, vi må ha nærskole, barnehage, nærhet til helse og omsorgstjeneste, legetilbud, nærbutikk, kulturtilbud og gode muligheter for idrett og friluftsliv. Her er «Den kulturelle skolesekken» og «Den den kulturelle spaserstokken» gode eksempler på tilbud som er tilnærmet likt i hele kommunen.

I september behandlet kommunestyre «Administrasjonssjefens forslag til Årsbudsjett 2018 og økonomiplan 2018-2021». Det er med bekymring jeg registrerer at det med bærekraftig utvikling av distrikt er en stor mangelvare i planen. I en kommune som har både by og et stort omland må det være like viktig å ha gode strategiplaner for bærekraftig distriktsutvikling som det er å ha gode strategiplaner for byutvikling. Dersom vi klarer å få dette til vil vi få en effekt som gagner hele kommunen på en bedre måte.

Etter å ha sittet i kommunestyre i litt over to år er det få saker som omhandler distriktsutvikling, men mer det å redde «stumpene». I denne perioden er det nettopp nedleggelser av barnehager, nedleggelse av legekontor og nedleggelse av korttidsplasser i distriktet som har vært saker som har vært behandlet. Heldigvis har samarbeidspartiene AP, SV og Rødt fått flertall for å berge alle disse viktige tjenestene. Jeg ser med bekymring på alle forslagene som dreier seg om det å legge ned og kutte viktige tjenestefunksjoner i distriktet. Sett fra en distriktspolitisk synsvinkel er det er ekstremt viktig å ha et politisk styresett som ivaretar disse funksjonene. Når slike kutt fremmes år etter år fører det til uforutsigbarhet og utrygghet for befolkninga som bor i disse områdene. Som sykepleier og som innbygger i distriktet ser jeg hvor viktig det er å ha god kompetanse både i skoleverket og i helse og omsorgstjenester. Det å gi god omsorg til den syke kreftpasienten, lindre smerter, skifte på sår og gi akutt hjelp er viktig. Derfor må vi ikke legge ned tjenester, men heller bygge dem opp!

Vi er stolt over Lyngsalpan. Bildet er tatt fra Lakselvnesåsen mot Lyngsalpan i Lakselvbukt. (Foto: Mari-Ann Benoninsen)

Vi som bor i området rundt Lakselvbukt mener kanskje at dette er den vakreste og mest spektakulære delen av kommunen (kanskje litt subjektiv tolkning). Lakselvbukt er omkranset av Lyngsalapan og fjellene blir årlig besøkt av folk fra hele verden. Vi som bor her tenker ofte at verden kjenner til Lakselvbukt bedre enn folk i vår egen kommune. På et folkemøte for noen år siden der Lyngsalpan og næringsutvikling var tema var det en klok sambygding som sa at følgende; «Lakselvbukt må være en av Norges best bevarte hemmeligheter».

Det er viktig at vi som politikere er med på å legge til rette for å opprettholde livskraftige bygder i kommunen. Distriktspolitikk handler om så mye mer enn det å se på statistikk og befolkningstrender. Det handler om å se muligheter og legge til rette for utvikling i hele kommunen. Noen ganger må vi som politikere kanskje gi en ekstra drahjelp for å få hjulene i gang igjen og kanskje må vi gjeninnføre prosjektet «Ullsfjord i utvikling».

Og for at ALLE SKAL MED så må vi ikke glemme, at for å få det til, må BY OG LAND GÅ HAND I HAND. Det er viktig med lys i husan.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.