Støtte til folket i Gaza

Barn på Gaza-stripen. (foto: Pixabay.com)
Barn på Gaza-stripen.
(foto: Pixabay.com)

De uholdbare forholdene for befolkningen i Gaza har eskalert gjennom sommeren. Alle grenser er stengte. Ingen steder er trygge.  Det er prekær mangel på mat og helsehjelp. Jevnlig utsettes de for bombing fra land, sjø og luft. Gaza er Tromsøs vennskapsby. Hva kan vi gjøre for å hjelpe?

Det var innledningen til interpellasjonen fremmet av Gunhild Johansen (SV), Jens Ingvald Olsen (Rødt) og meg selv til kommunestyret i Tromsø 30.8.17. Det var gledelig at et så bredt flertall i kommunestyret valgte å være solidarisk med våre venner i Gaza. Bare FrP stemte imot, men solidaritet med andre mennesker er ikke noe som trigger ryggmargsrefleksen der i gården…

Vår bakgrunn for å reagere og be kommunestyret i Tromsø vise sin solidaritet, er at det i sommer kom en ny FN-rapport som konkluderte med at FN fant situasjonen som verre enn de hadde forutsatt i forrige rapport, som kom i 2012. Det bor altså 2 millioner mennesker på Gaza- stripen, og nesten halvparten av disse er barn under 15 år. I 2012 mente FN at det ville være vanskelig å leve u Gaza i 2020, om ikke situasjonen ble endret. Det er nå blitt til det verre.

iTromsø 30.8.17: Vil ha mer støtte til Gaza 
Palestinakomiteen.no 14.12.16: Tromsø kommune boikotter israelske varer og tjenester fra okkuperte, palestinske områder

I mitt innlegg om interpellasjonen på kommunestyret, ba jeg kommunestyret om i hvert fall ha solidaritet med barna. Jeg har selv denne høsten vært en stolt pappa som har sett mitt eldste barn -Elise på 6 år -starte som 1.klassing på Gyllenborg skole. Heldigvis lever våre barn i et samfunn som stort sett er beskyttet og i fred.

Senere har jeg sett tv-innslag om først skoledag i Gaza. På grunn av blokaden blir ikke skoler som er bombet sønder og sammen og er ødelagt blitt gjenoppbygget. Det er stor mangel på skolemateriell. Ja FNs rapport sier jo at det er mangel på det meste, f.eks fersk vann. Noe er direkte livstruende. Jeg tok meg i å tenke på hvordan jeg ville taklet at Elise, måtte ha startet skolehverdagen i en slik hverdag. Det gjør en trist! Vi er heldig! Det er sannelig ikke rettferdig at barn i Gaza ikke kan få glede seg like mye.

Last ned hele interpellasjonen fra Gunhild Johansen (SV), Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Jarle Heitmann (Ap)

Så kan en kan velge å gå inn i en diskusjon om en skal skylde på Hamas eller Israel, somflere FrP-representanter gjør. Eller dra inn spørsmål som Hilmarsen i Høyre, -om en kommune skal drive utenrikspolitikk. Men hvorfor må det skille oss fra å vise solidaritet. Da kan vi som satt i kommunestyret denne dagen, mange av oss foreldre, bare være sammen om å løfte frem barna i Gaza. De er helt uskuldige og fortjener noe langt bedre. Da må vi bry oss! Da må kommunestyret bry seg. Å bry seg om barna i Gaza, vår vennskapsby, er akkurat den solidaritet jeg vil at Tromsø skal stå for!

Vennskap Tromsø – Gaza (en religiøs- og partipolitisk uavhengig organisasjon )

Situasjonen i Gaza må igjen få internasjonal oppmerksomhet. Israel skal nå bygge en ny, seks meter høy mur rundt hele Gaza. Den skal gå 40 meter ned i bakken for å hindre tuneller og også bygges ut i sjøen. Mens folk sulter skal det brukes 1 milliard dollar på å mure mennesker inne i et totalt rømningssikkert fengsel.

Vi foreslo at kommunestyret i Tromsø skulle gjøre følgende vedtak

1.Tromsø kommune tar kontakt med Gaza kommune for å uttrykke støtte og solidaritet med befolkningen i vår vennskapsby.
2.Tromsø kommune tar kontakt med norske myndigheter angående situasjonen i Gaza og oppfordrer til økt press for opphevelse av blokaden og videre politisk løsning.
3.Tromsø kommune tar kontakt med EuroGaza og Ordførernettverket for fred for felles press i aktuelle fora for oppheving av blokaden og en politisk løsning.
4.Tromsø kommune bevilger 100 000,- som støtte til proteseverkstedet i Gaza.

I tillegg kom det inn et punkt 5, foreslått av Venstres Irene Dahl:

5. Tromsø kommune anmoder myndighetene i Gaza om å respektere og sikre menneskerettighetene overfor befolkningen i Gaza.

Det ble til et strålende vedtak i kommunestyret i Tromsø, som bidrar til at lokalpolitikken i Tromsø blir enda mer meningsfullt. At det ble så bredt forankret i kommunestyret var også strålende og gir håp for resten av kommunestyreperioden. For da har kommunestyret evne til å vise solidaritet – og det trenger Tromsø – som en by hvor solidaritet står sterkt. Jeg er glad for å ha fortsatt kunne stå skulder til skulder med Gunhild Johansen (SV) og Jens Ingvald Olsen (Rødt) i solidaritet med ungene i Gaza, ja hele befolkningen i vår vennskapsby.

Se interpellasjons-debatten i kommunestyret i Tromsø 30.8.17:

One thought on “Støtte til folket i Gaza

  1. Det varmer et av og til slitent hjerte at Tromsø – setter solidaritet og menneskelighet på dagsorden for barn av Gaza. Jarle Heitmann og andre skal ha stor takk for å holde fokus på en ulidelig og svært vanskelig situasjon.

    Og joda Jaffa appelsin kjøpes ikke – heller ikke så mye annet fra Israel – har vurdert å kutte butikk som fører varer herfra – men kan dessverre ikke ta det valget.

    Men nok engang stor takk til Tromsø kommunes politikere!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.