Nye muligheter i Portland, Maine

Maine, Portland.
Maine, Portland. (foto: Pixabay.com)

Jeg gleder meg til å reise sammen med en norsk handelsdelegasjon i oktober til Portland i delstaten Maine. Målet er skape nye muligheter for økt handel mellom fire havnebyer i Arktis.

Delstaten Maine i USA, har de siste årene jobbet strategisk for å utvikle handelsforbindelser i Arktis. Dette skjedde med bakgrunn i at det islandske rederiet i 2013 Eimskip la sin amerikanske havn til Portland, Maine. Eimskip har ruter fra USA til Grønland, Island og Nord-Europa, her inkludert Norge.

Rambølls kontor i Tromsø med direktør Nils Arne Johnsen i spissen, har også det siste året stått sentral i et prosjekt som skal utvikle handelen og relasjonen mellom havnebyene Tromsø, Reykjavik, Nuuk på Grønland og altså Portland, Maine. Det er også Rambøll i Tromsø som nå organiserer handelsdelegasjonen, som skal reise til Portland fra 3.- 6.oktober.

NFTR (Næringsforeningen i Tromsø-regionen) 15.8.17: Bli med på spennende handels­delegasjon til Portland i Maine i USA!
Glad i Tromsø 17.2.17: Viktig milepæl i Breivika havn nord
Nils Arne Johnsens blogg 22.6.17: Nord-Norge har forretningsmuligheter hos naboer i vest

Rutekart for Eimskip-konsernet.
Rutekart for Eimskip-konsernet.

I januar hadde jeg et spennende møte med Jonathan Nass (republikaner), som er chairman for Port of Portland (Maine), USA. Altså samme posisjon som jeg har i Tromsø Havn KF. Vi snakket om at Tromsø og Portland kan samarbeide om å skape mer sjøtransport av varer og mennesker mellom havnene våre eller i det nettverket som skapes videre fra havnene. Når Eimskip også i Tromsø får fryselager og nye lokaliteter, vil vi ha stilt oss i en slik posisjon, at vi kan skape nyt muligheter. Vi har i dag en eksport på ca. 80.000 tonn hvitfisk fra fryseterminalene i Tromsø.  Av dette havner allerede 10% i Portland, transportert av Eimskip. Men denne eksporten kan også utvides til å omfatte mer. F.eks bygg og anlegg, reiseliv, marin bioprospektering, arktisk matproduksjon osv. Jeg gleder meg derfor til å møte Jonathan Nass på nytt og lære mer om havna i Portland og hvordan den er bygd ut. Jeg gleder meg også til å fortelle om de milepælene vi nå går igjennom i Tromsø, spesielt i Breivika Nord. Det kan som sagt skape nye muligheter.

For Tromsø som en arktisk hovedstad er også internasjonal arktisk forretningsutvikling viktig. Offentlige myndigheter, slik som Tromsø Havn KF, kan tilrettelegge og investere i infrastruktur. Men skal denne infrastrukturen føre til økt handel og økt varetransport, så må næringslivet selv skape disse relasjonene. Jeg håper derfor at mange fra næringslivet i Tromsø benytter anledningen til å delta i handelsdelegasjonen. For å være med å skape nye muligheter – nå i Portland, Maine.

Klikk og lik gjerne Glad i Tromsø / Jarle Heitmann på Facebook!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.