Hvorfor Tromsø ofte faller utenfor i statsminister-kabal ?

Illustrasjonsfoto: Pixabay.com)
Illustrasjonsfoto: Pixabay.com

Det kan gå mot regjeringsskifte og flere mediehus er i gang med å legge «Støres kabal». Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Bladet Nordlys mener det ikke er noen ess, konger eller dronninger i stokken for Tromsøs del.

Tromsø har dessverre kommet dårlig ut i regjeringsdannelser de siste årene uansett statsminister som har sittet med kortstokken. Dermed er den siste AP- statsråden som kom fra selve Tromsø, Jan Henry T. Olsen, som gikk av som fiskeriminister i 1996. Det er altså over 20 år siden. Så var Svein Ludvigsen fiskeriminister for Høyre i 2001-2005.  Vi har i denne perioden også hatt noen statssekretærer og politiske rådgivere fra Tromsø, men jeg synes ikke byen har kommet godt ut, når man tenker på Tromsøs befolkningsgrunnlag og kompetansemiljøene som finnes her. Det er riktig som Skjalg Fjellheim påpeker i sin kommentar 21.4.17, at for vi som utgjør de politiske partiene i Nord-Norges største by, bør det fremstå som et alvorlig tankekors når regjerings-kabaler legges. For Fjellheim mener vi mangler tydelige politiske ledere med kraft, tyngde og nasjonalt gjennomslag.

Bladet Nordlys 21.4.17 – Kommentar av politisk redaktør Skjalg Fjellheim: «Støre nordnorske kabal»

Jeg mener det er flere grunner til at Tromsø ikke har vært «overrepresentert» ved regjeringsdannelser i disse årene. Samtidig mener jeg Fjellheim kan komme til å bomme når det gjelder «Støres kabal», noe jeg skal komme tilbake til.

Konfliktorientert politikk
Tromsø-politikken har dessverre fremstått som meget konfliktorientert de siste 20-25 årene. Uansett politisk flertall har du hatt en posisjon og en opposisjon som ikke har klart å samarbeide godt på tvers av partilinjene. Selv når den andre part har hatt faktisk gode forslag, så har man ikke hatt den nødvendige raushet i å akseptere dette på sa, rett og slett fordi forslaget kom fra politiske motstandere. Man får ikke frem «visjonære politikere med nasjonal gjennomslag», når dette er rammen for arenaen som skal utvikle nettopp disse politiske ledere.

Denne konfliktorienteringen har også vært tatt med inn i selve partistrukturen til de ulike partiene i Tromsø. Det har kommet til overflaten nå og da, at flere partier har vært rammet av sterke personlige konfliktlinjer som har splittet partiene i fraksjoner. Dette forsterker  selvsagt Tromsø-politikken som der man krangler for å krangle. Disse «fraksjonene» bruker også mye kraft på negativ kampanje mot personer i samme parti, men som tilhører feil «fraksjon». Det gjør ikke veien lettere for å at Tromsø-politikere skal fremkomme som «honnørkort» i statsministerens kabal.

Begrenses på regionalt nivå ?
Tromsø  har ikke så stor gjennomslagskraft i regional politikk, dvs. på fylkestinget og i fylkespartiene, som byen kanskje burde ha hatt med nesten 50% av befolkningen i fylket. Det er bare å se på hvor mange av fylkestingets politikere som faktisk er fra Tromsø. At det i flere fylkespartier også er om å gjøre å begrense Tromsø-innflytelsen, fordi det er en «myte» om at ellers tar Tromsø hele kaka, gjør det ikke noe enklere for Tromsø-baserte politikere, å få arenaer for å markere seg politisk på et nasjonalt nivå. Det fører igjen til at det i fylkespartiene er færre Tromsø-politikere med sentrale verv, enn det som størrelsen tilsier. Fylkespartiene er viktige lytteposter for en statsminister, når han/hun skal lete frem kandidater til sin regjering.

Hva må vi gjøre?
Vi må innse at dette er et felles politisk problem for Tromsø  og Tromsø sin mulighet for få politisk gjennomslagskraft i regjering og Storting, for saker som er viktige for Tromsø. Kanskje bør kommunepartiene i Tromsø faktisk samle seg for å diskutere denne problemstillingen ? Uansett må vi jobbe videre med å skape flere politiske kompromiss og bredt funderte avtaler som betyr noe for Tromsø. Når 8 av 9 politiske partier gikk sammen i en bred politisk avtale om «Tenk Tromsø», så var det viktig, også fordi det viser at vi kan samarbeide om viktige politiske saker. I dagens formannskapsmodell klarer vi også i flere saker å finne hverandre på tvers av posisjon og opposisjon. Men vi må jobbe videre med å vise «politisk raushet». Når Høyre kommer med et godt forslag, så må vi i Arbeiderpartiet erkjenne det og gjerne støtte det. Og omvendt! Det viser raushet og fordrer visjonære politikere som søker politiske løsninger, ikke konfliktorienterte politikere som søker politisk markering og medieoppslag.

Så tror jeg vi må begynne å heie på hverandre i Tromsø. For selvsagt finnes det gode politikere i de andre politiske partiene i Tromsø, som kan bli fremtidige regjeringsmedlemmer. De må vi heie frem fra Tromsø-politikken, selv om vi politisk er uenig i sak. For Tromsø-politikere har som jeg har nevnt, allerede en rekke motkrefter, så de trenger en tverrpolitisk «heia-gjeng» her i byen.

Bladet Nordlys 13.6.16: Hun kan være fremtidig statsråd
iTromsø 27.11.16: Aps toppkandidater valgt uten furore

Cecile Murseth på Arbeiderpartiets landsmøte 2017.
Cecile Myrseth på Arbeiderpartiets landsmøte 2017.

Støres kabal
Jeg mener at når Jonas Gahr Støre eventuelt skal legges sin regjeringskabal til høsten, så er det faktisk Tromsø Ap politikere som Skjalg Fjellheim kanskje har glemt… For første gang siden før 2. verdenskrig, har faktisk Tromsø en 1.kandidat på Stortingslista til Troms Arbeiderparti i Cecilie Myrseth. Hun innehar posisjoner som leder i Troms Arbeiderparti og fylkesrådsleder i Troms fylkeskommune. Med det har hun skaffet seg nødvendig styringserfaring fra både parti og politisk ledelse. Hun har i en rekke saker faktisk visst at hun har gjennomslagskraft, f. eks i forsvarssaker og nordområde. Hun vil fort kunne fremstå som en «dronning» i kabalen, som gjør at Jonas sin kabal faktisk går opp, med en statsråd fra Tromsø, Troms og Nord-Norge, med gjennomslagskraft og politisk teft. Derfor mener jeg i motsetning til Skjalg Fjellheim, at «Støre kabal»,  faktisk kan gå opp for Tromsø sin del.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.