Anne Berit Figenschau: Veien videre for turistbyen Tromsø

Anne Berit Figenschau er avdelingsdirektør Skatt nord, idrettsstyremedlem og kvinneforumsleder i Troms Høyre.
Anne Berit Figenschau er avdelingsdirektør Skatt nord, idrettsstyremedlem og kvinneforumsleder i Troms Høyre.
Jeg har vært forelsket i Tromsø siden jeg flyttet hit fra Bardu som 17 åring. 30 år senere er forelskelsen like sterk.

Byen ligger som en oase mellom fjell og hav. Som innbygger får jeg dekket mine urbane behov gjennom et variert tilbud av kafeer, restauranter og butikker. Tromsø overgår mange storbyer i Europa når det gjelder et mangfoldig kulturtilbud, der festivalene rulles ut gjennom hele året. Samtidig er mulighetene til toppturer i verdensklasse, både på sommeren og om vinteren. De mest spektakulære fjell omkranser byen, de er et eldorado for skikjørere fra hele verden. Vi som har utsikt til Kvaløya ser at for hver vinter blir det flere og flere hodelykter i fjellsida på Rødtind om kveldene.

Jeg kunne kanskje ønsket meg et bedre kollektivtilbud med busser som faktisk følger rutetidene. Når jeg skal på møter med mine kollegaer på Finnsnes eller i Harstad, hadde det vært hensiktsmessig med hurtigbåter som ikke mygger ut ved den minste lille bølge. Jeg trur jeg hopper over den etterlengtede passasjerterminalen. Frustrasjon over mangel på den krever en egen blogg! Til gjengjeld kan vi nyte godt av en flyplass som ligger plassert 10 minutter fra Storgata, der direkteruter fra både Stockholm og Frankfurt lander med den største presisjon. Som frakter inn utallige turister til den attraktive byen vår.

Bladet Nordlys 7.6.15: Anne Berit Figenschau har fått toppverv i norsk idrett 
Nord24 24.4.15: Nå skal hun passe på at du betaler skatten

De siste ti årene har vinterturismen i Tromsø eksplodert. Briter og asiater jakter på nordlysopplevelser. Som tidligere reiselivssjef observerer jeg at veksten som tok av i 2008 ser ut til å fortsette inn i himmelen. Tromsø er den best besøkte byen i Norge målt i antall hotellovernattinger. Vi har størst økning i antall utledninger over de ti siste vintrene, og Tromsø rangeres som et av verdens beste steder å oppleve nordlyset. Tromsø er i en unik posisjon med tanke på flykommunikasjon, det store hotelltilbudet og nærheten til villmarken.

Hver uke inviteres en gjesteblogger til "Glad i Tromsø".
Hver uke inviteres en gjesteblogger til «Glad i Tromsø».
Jeg er imponert over det stadig voksende tilbudet av nordlystilbydere og vinteropplevelser i Tromsø og omegn. Det popper opp nye aktører hver vinter. Hvem har sagt at nordlendingene ikke kan starte business?! Noen vil hevde at antall tilbydere av nordlysturer, nordlyssafari, hundesledekjøring under nordlys, båtturer under nordlys, isfiske under nordlys er på grensen til det uoversiktlige. At vi har for mange tilbydere av like produkter. Og det er stadig flere som stiller spørsmålstegn ved om vi tilbyr god nok kvalitet.

Jeg trur at markedet selv vil ordne opp i dette. I floraen av tilbydere vil de sterkeste og beste overleve – på sikt. De som tilbyr det kundene faktisk vil ha; Kvalitet og gode opplevelser til riktig pris.

Kommenter gjerne på Facebook (og lik gjerne siden….) 

Da er det en større bekymring at det offentlige og de etablerte Tromsø-restauranter og butikker ser ut til å henge etter i tilbudsutviklingen. Hotelldirektør Øyvind Alapnes har pekt på dette i en tidligere gjesteblogg

Kun få resutauranter er åpne i romjula, den absolutte høysesongen for vinterturismen. I tillegg etterlyses søndagsåpne butikker i Tromsø sentrum! Tromsø er et u-land når det gjelder skilting og merking. Merking av gater er fraværende og husnummer mangler. En nederlandsk turist spurte meg en gang om alle gatene i Tromsø heter Takras. Jeg skjønte ikke hva hun mente, før det gikk opp for meg at hun refererte til de skiltene som faktisk finnes i Tromsø: “Se opp for takras”.

Masteroppgave ved UIT av Anne Berit Figenschau mai 2012: Utvikling av en vinterdestinasjon – hvilke turister bidrar til vekst, og hva er deres viktigste motivasjon for å velge Tromsø som reisemål om vinteren?

Anne Berit Høyre
Anne Berit Figenschau
Fergeruter, bussruter, skilt (de få vi har), menyer – det meste skrives på norsk. Med over 100 nasjonaliteter bosatt i Tromsø og stadig flere utenlandske turister som besøker byen, vil jeg at både offentlige og private aktører skal bli langt flinkere til å informere på engelsk.

Drammen har sitt Elveby-prosjekt. «Bodø i vinden» har løftet naboen litt lengre sør opp i den nasjonale bevisstheten. Nå mener jeg tiden er moden for at Tromsø kommune, Visit Tromsø, Næringsforeningen, næringslivet og kulturlivet går sammen om å etablere et felles selskap som kan fremme, utvikle og samskape fremtidens Tromsø. Det er ikke et spørsmål om det kommer flere tilflyttere og turister hit i fremtiden. Spørsmålet er hvordan vi skal jobbe for å utvikle gode boliger, merkede attraksjoner og attraktive jobber for de mange som vil besøke oss, eller flytte hit for å leve i verdens beste Tromsø!

Nå mener jeg tiden er moden for at Tromsø kommune, Visit Tromsø, Næringsforeningen, næringslivet og kulturlivet går sammen om å etablere et felles selskap som kan fremme, utvikle og samskape fremtidens Tromsø

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.