Glad i idrettsbyen Tromsø

Illustrasjonsfoto idrettshall. Foto: Pixabay.com
Illustrasjonsfoto idrettshall. Foto: Pixabay.com

I iTromsø 2.3.17 spurte sportsredaktør Rune Robertsen om hva vi konkret skal gjøre for idrettsutøverne som hver dag må trene i kummerlige forhold, annet enn å si at vi er glade i byen?

Kommentar iTromsø 2.3.17: «Glad i Tromsø? Greit, men gjør noe da!»
iTromsø 23.2.17: Fersk norgemester: – Tromsø er en elendig idrettsby

Bakgrunnen er at det med jevne mellomrom slås opp som nyhet at vi har en hallsituasjon i Tromsø som ikke er tilfredsstillende. Jeg har forståelse for at fersk NM-mester i volleyball Petter Østvik (18) i klare ordelag uttalte at Tromsø er en «elendig idrettsby». For status er at det ikke er bygd en kommunal idrettshall i Tromsø siden Stakkevollanhallen i 1984.

En annen viktig problemstilling som 21.10.16 ble slått opp av Bladet Nordlys, var at idretten er fortvilt over høye priser på utstyrs- og hallutleie til idrettslag fra kommunens utleiesentral. Det ble brukt som eksempel at for et plastbord måtte idrettsklubbene betale 72 kroner i timen! Dette er et prisregime som særlig går ut over barne- og breddeidretten.

Bladet Nordlys 24.10.16: Dette plastbordet må breddeidretten leie av Tromsø kommune. Pris: 72 kroner i timen!
Bladet Nordlys 27.10.16: Tromsø kommune krevde hall-leie for dugnad i Tromsøhallen 

Ja, jeg glad i byen og spesielt glad i idrettsbyen Tromsø, etter å ha tilbrakt nesten 25 år i byens idrettshaller som spiller, trener, leder og arrangør av titalls turneringshelger. Det er denne erfaringen som gjør at jeg brenner for idretten i Tromsø og at jeg jobber konkret som Ap-politiker for å bedre rammevilkår og infrastruktur for idretten.

Illustrasjonsfoto (Pixabay.com)
Illustrasjonsfoto (Pixabay.com)

Siden 2008 har kommunen støttet opp om idrettsbyen Tromsø- prosjektet, som Tromsø idrettsråd har hatt hovedansvaret for. Dette har det også vært tverrpolitisk støtte om. Prosjektet kom i gang når Arbeiderpartiet satt i kommunens politiske ledelse og ble videreført av Høyre-byrådet 2011-2015 og nå av Samarbeidspartiene. I dette prosjektet var Tromsøbadet prioritert høyest. For situasjonen for svømmeidretten i Tromsø har også vært for dårlig. I 2019 får vi et nytt og topp moderne 50 meters basseng, samtidig som vi løfter svømmeundervisningen i kommunen. Idrettsrådet var tydelige i at dette prosjektet måtte kommunepolitikerne levere på og det blir nå gjort.

Når Tromsøbadet står ferdig, kan vi ta neste idrettsløft. Jeg mener at det viktig at dette skjer i nært samarbeid med Tromsø idrettsråd. I kommunedelplan for idrett og friluftsliv 2014 – 2017 ligger ny idrettshall på Storelva på prioritert plass. Planen skal rulleres i løpet av inneværende år.

Tromsø Turnforening og TUIL skal nå bygge sine haller. Når de står ferdige, vil det avlaste kommunale haller, som da vil kunne brukes av andre lag og foreninger. I begge prosjektene er kommunen inne med kommunal garanti. At kommunen gir kommunal garanti til haller, kunstgressbaner og annen infrastruktur, er et viktig verktøy for at disse overhode skal bli en realitet. Idretten er opptatt av at kommunen ikke reduserer sine ambisjoner på dette området og vi har politisk vedtatt å ha fortsatt ambisjoner om å gi en slik støtte til prosjekter initiert av idretten.

Bladet Nordlys 11.3.17: Reagerer på nytt forslag: – Vil begrense bygging av nye idrettsanlegg i Tromsø 

Fremover blir det viktig å få til en forstudie på flerbruksarena i tilknytning til eller sammen med en oppgradert eller ny Tromsøhall på Templarheimen. Det må det budsjetteres for, men jeg mener det er et viktig prosjekt å få realisert i løpet av det neste tiåret.

Innebandydommer Jarle Heitmann. Foto: NN Bandyregion
Innebandydommer Jarle Heitmann. Foto: NN Bandyregion

I etterkant av oppslagene i Bladet Nordlys tok jeg initiativ til et møte med alle idrettsklubber som leier hall og utstyr utenfor vanlig treningstid og som var fortvilet over prisnivået. De ga sterke signaler om at dette begrenset breddeidretten. Kommunens administrasjon utreder nå og vil i mai 2017 legge frem en sak til politisk behandling, som tar for seg leieprisene og hvordan vi kan lage et bedre prisregime for å få flere i aktivitet. Det er også gjort praktiske tilpasninger, slik at når man leier en hall, følger også en standardpakke med utstyr med hallen. Det vil kutte konkret i kostnadene for idretten.

Lik og kommenter gjerne er på Facebook-siden «Glad i Tromsø«

Allerede i dag har idrettsklubbene gratis treningstid i vanlige ukedager innenfor det som er skoleruta. I mange kommuner er dette treningstid som det betales for, men Tromsø kommune har det altså gratis. Det er et positivt forhold som vi også skal ta med oss, når vi bedømmer idrettsbyen Tromsø.

Jeg mener at det nå skjer mye konkret for å få til en forbedring i hallsituasjonen og rammevilkårene for idretten. Så svaret til Rune Robertsen blir derfor: ja, jeg er som deg glad i idrettsbyen Tromsø og joda, det skjer faktisk mye konkret for å bedre forholdene for byens idrettsutøvere.

One thought on “Glad i idrettsbyen Tromsø

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.