Handlingsplan mot diskriminering av Lesbiske, Homofile, Bifile og Transpersoner.

Foto: Nordlys / Inger Præsteng Thuen, Jarle Heitmann sammen med Lise Mari Olsen og fungerende leder i FRI, Aase Kristine Aasen Lundberg.

I dag  har jeg fremmet en interpellasjon med forslag på vegne av Samarbeidspartiene, hvor jeg foreslo at Tromsø kommune må få en handlingsplan mot diskriminering av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Dette har bl.a. Fri Tromsø (tidligere: LLH Troms) jobbet for, og jeg er veldig glad for å få et stort flertall i kommunestyret med på dette (FrP stemte i mot dessverre…). Etter innspill fra byråd Ragni Løkholm Ramberg (Ap) skal den kalles en handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Her er interpellasjonen jeg hadde i kommunestyre:
(Se jeg fremmer interpellasjonen på web-tv fra Tromsø kommunestyre)
Forskning viser at det forekommer diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnsuttrykk, og at enkelte grupper innenfor LHBT-populasjonen har det vanskeligere enn samme gruppe i den generelle befolkningen. Dette gjelder spesielt sårbare grupper som barn og unge og personer som har psykiske problemer. Studien Seksuell orientering og levekår fra 2013 viser at mange unge homofile og lesbiske har problemer. En relativt stor del av dem har hatt selvmordstanker eller har prøvd  ta sitt eget liv. En annen studie fra 2009 – Seksuell orientering og mobbing – viser at homofile og bifile elever blir mobbet i langt større grad enn heterofile.

Flere kommuner er i gang med å lage handlingsplaner mot diskriminering av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Tromsø kommune hadde en slik handlingsplan som ble vedtatt i Kommunestyret i oktober 2008, men da planen ble evaluert i desember 2012, vedtok flertallet i kommunestyret at den ikke skulle rulleres. Vi må dessverre konstatere, at det fortsatt er nødvendig med en handlingsplan som ivaretar LHBT-personers behov. Hvordan kan Tromsø kommune best ivareta sine egne barn og unges oppvekstmiljø? Kan helsesøstre i dagens Tromsø nok om de utfordringer som er knyttet til kjønn og seksualitet? Kan kontaktlærere og andre lærere nok om problematikken? Hvordan snakker barnehageansatte i kommunen om familier som er annerledes? Vi må som kommunestyre sørge for at kunnskapen blant de kommunalt ansatte på fagfeltet blir bedre og f.eks. kan et viktig tiltak i handlingsplanen, være å sørge for at alle etater i Tromsø kommune skal skoleres slik at de kan møte alle mennesker med den åpenheten de fortjener.

Det er derfor på høy tid at Tromsø kommune får på plass sin handlingsplan. Handlingsplanen fra 2008 ble utarbeidet av en tverrfaglig gruppe bestående av representanter fra blant annet skoleverket, helsevesenet, fritidstilbud LLH Troms, Skeiv Ungdom Troms. Dette kan også være en måte å organisere det videre arbeidet på.

I et nytt planutkastet bør det beskrives utfordringer som lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT-personer) står overfor, med særlig fokus på utsatte grupper. Handlingsplanen bør også komme med konkrete tiltak for å bedre situasjonen i Tromsø kommune, både som arbeidsgiver og som bostedskommune.

Forslag til vedtak (på vegne av kommunestyregruppene til Ap, Rødt og SV):

1. Kommunestyret vedtar at det skal utarbeides en ny «Handlingsplan mot diskriminering av Lesbiske, Homofile, Bifile og Transpersoner i Tromsø».

2. Kommunestyret skal få handlingsplanen til endelig behandling senest i desember 2016.

Media-saker om forslaget:

Nordlys 26.4.2016: Jeg ble sjokkert da jeg hørte at homo var et skjellsord helt ned i barnehagen.

iTromsø 27.4.2016: Flagget for egen handlingsplan

Nordlys 27.4.2016: Jeg vil at Tromsø skal være en skeiv by

One thought on “Handlingsplan mot diskriminering av Lesbiske, Homofile, Bifile og Transpersoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.