AI – verktøy: Midjourney

AI- generertbilde med Modtjourney. Instruksen var å plassere Biden og Putin i Tromsø
AI – generert bilde med MIdjourney, som plasserer Biden og Putin i Tromsø på toppmøte. (falsk selvsagt!).

Biden og Putin på toppmøte i Tromsø?!? Neida, jeg har bare testet ut AI- verktøyet Midjourney, som er den mest populære AI-baserte bilde generatoren.

Kunstig intelligens er etterhvert bli en mer sentral del av hverdagen, og bruker du sosiale medier, ChatGPT eller så dagligdagse hjelpemiddel som «google translate» eller kjører autokorrekturen i Microsoft-programmene som word, så har du faktisk brukt AI (KI på norsk). Men det siste året er fokuset blir mer på at vi ikke egentlig inser hvor stor påvirkningen er blitt, og at vi står overfor en revolusjon som få aner følgene av, Som Inga Strïmke sier det – «Jeg tror ikke vi innser hvor stor påvirkning kunstig intelligens vil få, også i nær fremtid. Vi tar ikke alvorlig nok at vi nå staker ut kursen for den globale utviklingen» .

AI- genert bilde. MIdjourney fikk instruks om å age en illustrasjion som kunne brukes til den pågende konflikten som er mellom reindrift og vindkraft.
Ga AI instruks om å lage et illustrasjonsbilde til konflikten mellom reindrift og vindkraft, som er aktuell.

Det finnes sikkert tusenvis av AI- generatorer og verktøy ute på markedet nå, Det kan være forvirrende, men samtidig er de morsomme å prøve ut. De kan gjøre kjedelige oppgaver som ofte går i repitisjon, helt autmatisk. De kan gjøre at du kan utfolde deg kreativt, uten å være ekspert på det di skal gjøre, og kostnaden er ganske liten. Så jeg tester nå ut en rekke av de mest populære AI- verktøyene, utfra hvem som er best i sin klasse, har en stor appell og viser en teknologi som er fremtidsrettet.

Midjourney er som sagt den mest populære bilde generatoren, og med den kan du lage ganske imponerende illustrasjons bilder. (NB! du må først bli med i chatte-appen Discord). Når du etterhvert har innstallert deg og kommet i gang – litt forvirrende i starten, men bare å prøve seg frem, så går fort greit. Når du er kommet i gang med appen og blitt medlem for ca. 100 kr. mnd, (basic), så skriver man rett og slett instrukser med nærmere angivelser, som gjør at verktøyet på inntil 60 sekunder, genererer fire forslag til bilder. Disse kan du igjen be om å få flere varianter og redigere. Slik kan det skapes illustrasjoner som holder imponerende kvalitet og ser ganske så ekte ut. I diskusjonen om «problematisk informasjon» og falske nyheter, så kan dette brukes til å gjøre det vanskeligere å gjennomskue. Det gjør også at bilder og video kan manipuleres, slik at vi nå må forholde oss til slike uttrykk på samme måte som et hvert budskap. Det kan være løgnaktig og feil – slik som at Putin og Biden har møttes i Tromsø….

AI- generelt bilde. Instruks: lag en illustrasjon av Nird-Norge banen inn mot Tromsø
Her fikk MIdjøurney instruks om å illustrere en fremtidig Nord-Norge bane (altså jernbaneskinner) som går inn mot Tromsø.

Jeg synes å «leke» med MIdjourney var veldig spennende og morsomt. Jeg kunne plutselig lage illustrasjoner til mange saker. Så jeg ba Midjourney lage en illustrasjon med Tromsø og Nord-Norge bane, og et for å illustrere diskusjonen rundt samiske reindriftsrettigheter og vindkraft. Jeg har kun valgt ut det jeg mente var det fineste av de som Midjourney genererte, og så bedt om justeringer.

AI- generert bilde som skal illustere Tromsø - med reinsdyr og Nordlys. Rene kunstverket.
Rene kunstverket!. Instruksen var å lage et bilde som kan illusterere Tromsø! Med reisdyr og Nordlys. AI gjør det enkelt og kostnadsfritt og lage meget avanserte bilder.

Styrkene til generatoren er at det er ingen grenser for hva du kan lage, og med stor grad av realisme og derfor ansees den også som en industristandard for slike AI- generatorer. Svakheten som kanskje hviler mer på brukeren og ikke selve teknologien, er at jeg som bruker må kunne skrive mest mulige nøyaktige og presise instrukser over hva jeg vil ha, og er jeg ikke presis, så vil den ofte misforstå. Men antar utviklingen vil gjøre dette verktøyet bedre og enda kraftigere, som lager enda mer realistiske bilder. Det er både spennende og skummelt på samme tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.