Linda Therese Norrie: Helhetlige pasientforløp i kommunehelsetjenesten

Linda Therese Norrie er listekandidat nr. 28 for Tromsø Arbeiderparti ved valget i 2019, kreftsykepleier og lærer.

I kommunevalgprogrammet til Tromsø Arbeiderparti står det under «Helse og Omsorg» at innenfor psykisk helse vil Tromsø arbeiderparti blant annet «Satse på tverrfaglig samhandling og helhetlige pasientforløp også for psykiske pasienter». For mange vil jeg tro det er vanskelig å se for seg hva som ligger i dette, det krever noe erfaring fra området for å vite hvor «skoen trykker» her. For meg er det viktig å belyse denne utfordringen, og jobbe med gode løsninger for å bedre gapet som i dag ligger i tjenesten.

Mye av utfordringene med å få til de gode og helhetlige pasientforløpene her oppstår pga. en organisering, en kultur og en struktur som skaper et gap mellom ulike tjenesteleverandører/enheter. Jeg tenker spesielt på at en del problemer oppstår mellom somatisk og psykiatrisk tjeneste. Det er en gang slik at vi mennesker er sammensatt og ofte har flere enn bare èn utfordring. Pasienter som har både somatiske og psykiske utfordringer har en tendens til å ramle litt mellom stolene, for hvis man har behov for både psykiatrisk tilsyn og ivaretakelse, men også har et sår som skal stelles, så blir det ofte to ulike instanser som skal ivareta denne pasienten. Det skaper lite kontinuitet for pasienten, og gjør at den enkelte må forholde seg til svært mange flere hjelpere i sin hverdag.

Illustrasjonsfoto: Pixabay.com

Jeg vil anslå at en pasient som har besøk daglig av både psykisk helsetjeneste og somatisk hjemmetjeneste sannsynligvis vil kunne treffe på 25 ulike hjelpere i løpet av en måned (tallet er estimert ut i fra erfaringer, antar at man fort kan treffe tre ulike personer i uken fra begge tjenestestedene). Samtidig har man store utfordringer med å få de teknologiske løsningene og rapportsystemene til å snakke sammen, og det kan gå lang tid før alle som har behov for det har innsyn i de relevante mappene. Dette gjør et tverrfaglig samarbeid vanskelig og er ikke et helhetlig pasientforløp for meg.

Hver uke fremover mot kommunevalget i september, vil jeg invitere en gjesteblogger fra Arbeiderpartiets kommunevalgliste 2019.

Jeg tenker vi må sikre en kontinuitet og et nesten sømløst system rundt hver enkelt bruker av våre tjenester. Dette er en sårbar pasientgruppe, som er særdeles avhengig av trygghet og tillit til de menneskene de har rundt seg i hverdagen. 

Vi må bedre de teknologiske løsningene som sikrer at rapportsystemene snakker sammen slik at formidling av nødvendige opplysninger mellom ulike tjenesteleverandører/enheter går problemfritt i de tilfellene dette er en nødvendig løsning, vi må få til å etablere noen strukturelle føringer for hvordan man skal ivareta denne pasientgruppen på en helhetlig og kvalitetsmessig god måte, og vi må få på plass noen retningslinjer som plasserer hovedansvaret for pasienten hos èn tjenesteleverandør.

Lik min Facebook-side – facebook.com/JarleHeitmann

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.