Et realistisk og ansvarlig budsjett

I dag har administrasjonssjef Britt-Elin Steinveg lagt frem sitt forslag til handlings- og økonomiplan for 2019 og perioden 2019-2022. Her er mine umiddelbare kommentarer til forslaget.

Administrasjonssjefens forslag til handlings- og økonomiplan for 2019 og perioden 2019-2022.

Dette er et stramt budsjettforslag, fordi adm.sjefen faktisk ikke klarer å oppfylle det vi i samarbeidspartiene har fastsatt som en handlingsregel, nemlig at kommunen SKAL avsette penger på disposisjonfond for å bygge opp reserver vi trenger, når den forventede renteoppgangen kommer i 2021-22. Handlingsregelen er fastsatt at 2,5% av driftsinntektene skal avsettes, før man i det hele tatt regner overskudd. Nå klarer man ca. 1,8%, som betyr at vi i 2019 skal spare ytterliggere 117 millioner kroner og bygge opp sparrebøssa til 377 millioner kroner. Det er helt nødvendig og fornuftig, spesielt siden vi skal investere så mye i de neste årene, at gjeldsnivået i slutten av perioden vil nå 10 milliarder kroner. At vi bygger videre til 377 er likevel foran det vi hadde antok i budsjett 2018, fordi vi får ekstraordinære inntekter i 2018. Dermed er holder vi sparrebøssa så stor som vi faktisk hadde ønsket.

Det er positivt at det investeres i helsebygg og bl.a. 160 millioner kroner som vi mangler i boliger og helsebygg, fordi en større satsning på forebygging og tidlig innsats, vil slå positivt inn på litt lengre sikt på driften av pleie- og omsorg. At vi også satser mer på forebyggende arbeid og vedlikehold av kommunale bygg og infrastuktur, er også positivt og noe vi vil tjene på i drift på lengre sikt.

Det er lagt inn en rekke kuttforslag, for å nå kommunestyrets krav til effektivisering av pleie- og omsorg. Disse kan det bli vanskelig å gjøre noe med. Men det er også lagt inn en rekke kutt innenfor oppvekst, som også er foreslått tidligere år og som samarbeidspartiene har prioritert inn. Dette gjelder bl.a. å avvikle leirskoletilbudet, kutte ikke-lovpålagte støtte til bl.a. 4H, Inn på tunet og Nord-norsk vitensenter, kutt i søskenmoderasjon og nedlegging av distrikts-barnehager. En del av disse forslagene har vi tidligere reddet i våre budsjettforslag, og politisk vil vi måtte gå noen runder for å se om dette også kan gjøres i 2019.

Flere kommentarer kommer etterhvert som jeg får lest meg opp på forslaget…!

 

 

One thought on “Et realistisk og ansvarlig budsjett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.