Hvor er næringspolitikken til Tromsø Høyre?

Tromsø sentrum og Torghuken får nå et løft. foto: Tromsø kommune / Mark Ledingham.

Gruppeleder Erlend Svardal Bøe fra Tromsø Høyre sier at det ikke nytter å bare prate om næringspolitikk, men ender med å gjøre det likevel.

I Bladet Nordlys og iTromsø 26. april skriver Svardal Bøe om næringspolitikk. Det er bra. Tromsø trenger at alle politikere engasjerer seg i utvikling og vekst. Dessverre er han lite konkret og har ingenting nytt.

For Arbeiderpartiet er det helt avgjørende å skape nye arbeidsplasser, det ligger i navnet vårt. Fra 2015 til 2017 er det blitt 1613 flere sysselsatte med adresse i Tromsø – flest innen privat sektor og offentlige foretak, viser tall fra SSB. Tallene kan på ingen måte brukes som sovepute. Tromsø vokser og folk må ha arbeid. Digitalisering og robotisering vil endre arbeidsmarkedet. Nye arbeidsplasser må skapes. Derfor tar vi utfordringen fra Næringsforeningen i Tromsø om å bli med på visjonen om 2000 nye arbeidsplasser innen 2022.

Arbeiderpartiet har tatt særlig tre grep. La meg ta det ene først: Tromsø sentrum får et løft. Derfor fornyer vi Storgata og Kirkeparken slik at området skal bli enda mer attraktiv å oppholde seg i. Senere står Stortorget og Torghuken for tur. Vi har også opprettet og blitt deleier i Tromsø sentrum AS. Vårt ønske er å samarbeide slik at problemer løses og at utvikling støttes og sikres.

Tenk Tromsø er et annet grep og ønsket av næringsforeningen selv. Varer, folk og tjenester må komme sikkert og effektivt frem. Her har dessverre Høyre bidratt med uklarheter og satt seg selv på sidelinja. Samme parti har også sørget for at E8, innfartsvei til Tromsø og vital for næringslivet, ble satt på vent. Ikke har deres statsminister Erna Solberg (H) fulgt opp lovnadene for E8 heller. Vi forventer at Svardal Bøe takker ja til å bli med på forhandlingene med staten om byvekstavtale for Tromsø – fordi den er viktig og ønsket av næringslivet selv. Foreløpig har han ikke svart på det.

Tromsøs ordfører Kristin Røymo og UIT-rektor Anne Husebekk inngår samarbeidsavtale om å jobbe for arktisk hovedstad oktober 2017. (Foto: David Jensen/UiT Norges arktiske universitet)

Arktisk hovedstad er et tredje grep. I disse dager ansetter vi en leder for prosjektet. Tromsø er den arktiske hovedstaden og må ha en stemme i utviklingen av Arktis, men det kan også brukes til noe mer. Alt fra reiseliv, mat, drikke og opplevelser får en ekstra innramming som produkt når de kommer fra den arktiske hovedstaden. Det vil være verdiøkende for oss alle.

Ny reiselivsstrategi, prosjektet «Bærekraftig reiseliv og forprosjektet «Bærekraftig besøksforvaltning» skal sammen bidra til at vi kan vokse sunt som reisemål. Nye toalettfasiliteter utenfor byen kommer straks opp. Sammen med Balsfjord, Lyngen, Karlsøy og Storfjord har vi utarbeidet et forslag til ny regional strategisk næringsplan for Tromsøregionen. Målet er å stå sterkere ilag for å løfte felles problemstillinger på et høyere nivå – særlig for å utvikle sjømat, turisme og jordbruk.

Vi har også re-etablert Flyplassutvalget for å få trykk på utviklingen av Tromsø lufthavn, og vi regner med at Svardal Bøe deler næringslivets bekymring om at regjeringen hans igjen kan komme til å øke flypassasjeravgiften. Etter innspill fra transportnæringa har vi også opprettet Forum for varetransport for å få bedre samhandling mellom kommune og næring. I tillegg har Gründerhjelpa vår inngått samarbeidsavtale med FLOW for å gi et lavterskeltilbud. Ordfører Kristin Røymo har også besøkt utviklingslag og et 20-talls bedrifter for å få innspill. Nylig kunne vi sammen med flere partier notere oss en seier for at veien til Tromvik/Rekvik sikres for fiskeindustri og folk. Også må vi skryte av Tromsø kommunes ansatte. Tromsø er i eliteserien innenfor saksbehandling og overholdelse av frister (25. plass), ifølge siste Kommunebarometer.

Å skape og dele står sentralt for Arbeiderpartiet. Vi er ikke ferdige med å skape, og gleder oss til å snart fortelle hva som blir vår neste satsing.

Ingen må være i tvil om at vi sier ja til å utvikle næringslivet i Tromsø både for by og omland.

(Innlegget er også publisert på Nord-Norsk debatt og iTromsø 26.4.18)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.