Et økonomisk værvarsel for Nord-Norge

Øystein Olsen
Jan Frode Janson

I dag fikk jeg høre sentralbanksjef Øystein Olsen og Sparebank1 Nord-Norges toppsjef Jan Frode Janson komme med et økonomisk værvarsel. Jansson meldte  det nord-norske været, til å være sol, med litt skiftende skydekke.
Næringsforeningen i Tromsø-regionen hadde sammen med Sparebank1 Nord-Norge invitert til næringslivslunsj med sentralbanksjef Øystein Olsen, som skulle snakke om utsiktene for norsk økonomi og pengepolitikk. Det var selvsagt interessant å høre hvordan sentralbanksjefen, som har betydelig innflytelse på hvordan norsk økonomi og pengepolitikk utvikler seg, eller kanskje heller ikke utvikler seg.

Norges Bank 13.4.17: Presentasjonen brukt av sentralbanksjefen på fordraget i Tromsø

For det virker som at en sentralbanks oppgave er å holde stø kurs. Sentralbanksjefen dro oss igjennom forventet BNP-vekst, inflasjonsutvikling, forholdet mellom oljepris og kronekurs, arbeidsledighet og regional vekst. For meg som kommunepolitiker var det likevel mest interessant å se hvilken forventninger sentralbanksjefen har til renteutvikling.

Det som han var tydelig på, er at de internasjonale rentene er på vei opp. Det gjelder både for USA og Euroområdet. En av våre viktige handelspartnere, Storbrittania, ser også samme utvikling. I USA har veksten i styrings-rentene allerede startet, mens man forventer at allerede i 2018-19 vil dette tilta i Europa-området. Det vil indikere at også Norge vil få en økning i styringsrentene, og at følger vi den samme utviklingen som våre naboland, så kan den øke fra 2020. Dette er interessant for f.eks Tromsø kommune, hvor det ligger ann til at vi øker gjeldsgraden betydelig de neste årene. Fra 7 milliarder nå til over 11 milliarder om 4-5 år. Det kommer en sak til formannskapet i Tromsø på førstkommende tirsdag, som har en gjennomgang av vår gjeldsgrad. Jeg er også bekymret for utviklingen og at dersom renteøkninger kommer som sentralbanken omtrent spår, så vil dette bli utfordrende for Tromsø kommune. Det som da blir viktig er at vi skaper oss et betydelig handlingsrom, og konkret sikrer at vi bygger opp et disposisjonsfond på minimum 6,0% av våre driftsinntekter. I dag er dette disposisjonsfondet på 202 millioner kroner når vi får gjort regnskapsdisponeringene etter 2017, som utgjør 3,5% av driftsinntektene, og vi må derfor sette av betydelig mer for å ha handlingsrommet. Spørsmålet vil være om vi frem mot 2022, kanskje må bygge opp et fond som utgjør 600 -750 millioner kroner, for at vi skal kunne ta endringer i styringsrenten på 2%, kanskje i verste fall 2,5%.

Jan Frode Janson mente at Nord-Norge har et god og stabil vekst, litt over landsgjennomsnittet. Landsdelen har meget lav arbeidsledighet, god inntjening for mange næringer, får stor hjelp fra lav kronekurs og rente, har høy grad av investeringer og et økende globalt marked for våre varer. Nord- Norsk næringsliv er i toppen av «Gaselle-konkurransen» over de bedriftene som vokser mest. En gasellebedrift må ha minst doblet omsetningen på 4 år og tjene penger. Her var f.eks Finnmark fylke # 12 i 2007 og #1 i 2011 og nå i 2017 #2. Mens Troms fylkes i utvikling på samme år, var #18, #15 og nå en formidabel forbedring til #4. Jansons gode poeng, er at et sammenslått Troms og Finnmark vil ha 1.plassen totalt sett. Det viser at en sammenslåing er utrolig interessant, og som han sa, – vi er ikke så opptatt av navn og organisering. Dette er mye viktigere!

Men hva er da skyene på himmelen for den nord-norske økonomien? Det vi er kritisk dårlige på er humankapitalen. Og det er altså et økende problem å få tilgang på nok kompetent arbeidskraft i Nord-Norge. Vi har en ganske flat befolkningsvekst og mange steder er den direkte negativ. Vi klarer heller ikke å få våre egne ungdommer til å se på landsdelen som en attraktiv landsdel, som de kan bo og jobbe i. Derfor går flyttestrømmen sørover. Det som redder oss er arbeidsinnvandring fra andre land,

Jeg har merket meg at enkelte har tatt til orde for at vi har et omdømmeproblem i nord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.