PCI og et helse- og fylkespolitisk kompleks i Bodø

Illustrasjonsfoto (Pixabay)

På onsdag 13. desember avgjør sannsynligvis endelig Helse Nord- styret endelig om det blir opprettet et PCI- senter ved Nordlandsykehuset i Bodø. Et av de beste innleggene om PCI- saken ble i dag publisert av Kjell Arne Røvik, som er professor i statsvitenskap ved UiTø.

Nord norsk debatt 10.12.17: Professor Kjell Arne Røvik: PCI i Bodø handler primært om politikk!

Professor Røvik peker nettopp på det helse- og fylkespolitiske komplekset du har i Bodø, der Nordlandsykehusets og Bodøs interesser utgjør omdreiningspunktet. Selv om det faktisk underminerer hele landsdelen og det verste – også tilbudet i selve Bodø! Dette komplekset jobbet knallhardt utover høsten 2016, med bl.a. massiv moblisering av titalls nordlands-ordførere og absolutt alle miljøer i Bodø og Nordland som hadde mulighet til å skrive en høringsuttalelse. Flere av disse høringsuttalelse kopierte hverandre, og var uten et snev av kritiske spørsmål. F.eks vil en svekkelse av PCI- miljøet i Tromsø, faktisk kunne gå utover folk både i Ofoten og Lofoten-Vesterålen, men det var ikke berørt omtrent i disse høringsuttalelsene. Det var heller ikke mange, om noen, som problematiserte forholdet at dette skulle være et dagtilbud. Hva skjer da med de som får hjerteinfarkt etter stengetid, altså på ettermiddags- og kveldstid? Eller i helgene? Det var massivt!

Nord-norsk debatt 16.1.17: Politisk redaktør SKjalg Fjellheim: En politisk hjertekamp
Avisa Nordland 12.1.17: Et samlet ordførerkorps til hjertekamp. En av dem var selv døden nær

 

Da jeg blogget min første bloggpost om temaet 18.11.16, var det INGEN andre som hadde tatt til motmæle! Avisa Nordland fant ihvertfall ingen i artikkel den 12.1.17, og journalisten fortalte meg at de virkelig hadde prøvd. Heldigvis satte Nordlys og Skjalg Fjellheim fokus på saken i sin kommentar 16.1.17 og endelig kom etterhvert politikere i Finnmark og Troms på banen, med Ragnhild Vassvik og Willy Ørnebakk i spissen, sammen med Ordfører i Tromsø – Kristin Røymo. Nå skjønte man alvoret og at det var spesielt kritisk i Finnmark! Etter dette fikk man ihvertfall frem de problemstillingene som var helt borte, da kun det helse- og fylkespolitiske komplekset i Bodø eide «banen». Det har betydd at Helse Nord- styret har tatt noen pauser og blitt tvunget til å utrede forhold som var behandlet med «harelabb». Dessverre tror jeg den siste utsettelsen likevel ble for kort, fordi man kan umulig ha klart å undersøke på så kort tid, de forholdene som helt åpenbart var for dårlig utredet for en måned siden.

Vil du lære mer om PCI? Se denne informasjonsvideoen fra Sørlandet sykehus Arendal:

På onsdag 13.12 får vi se om Helse Nord RHF-styret, tar et ansvar for hele Nord-Norge, eller er blitt det som professor Røvik peker på, nemlig en hjørnestein i et helse- og fylkespolitisk kompleks i Bodø. Dette er uansett en trist sak uansett utfall, for har skapt større konfliktlinjer mellom Bodø og Tromsø. Men vi kan ikke i Finnmark og Troms sitte stille og godta at dette komplekset ikke tar et landsdelsansvar! Derfor håper jeg for hjertene i hele Nord-Norge, og faktisk spesielt i Finnmark, at Helse Nord- styret vedtar å beholde ET miljø i Nord-Norge, som kan ha grunnlag for å være sterkt og godt nok kvalitativt.


Har du kommentarer eller innspill eller bare vil få nyheter om oppdateringer om bloggen min- gå inn her:

www.facebook.com/JarleHeitmann

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.