10 ting lært om tromsøværinger

Illustrasjonsfoto: Pixabay.com

I lørdagens utgave av iTromsø hadde den nyinnflyttede Larvikværingen Silje Løvstad Thjømøe, et lørdagskåseri hvor hun fortalte om 10 ting hun hadde lært om tromsøvæinger. Kjenner vi oss igjen?


Lørdagskåseriet i iTromsø 25.11.17: «10 ting jeg har lært om tromsøværinger»

I begynnelsen av august flyttet Silje Løvstad Thjømoe fra Larvik og til et allerede høstkaldt Tromsø for å bli journalist i mediehuset iTromsø.  Hun har skrevet et underholdende lørdagskåseri om 10 ting hun har lært om Nord-Norge og tromsøværinger. Her er de 10 punktene, med mine korte kommentarer til hvert punkt:

1. Man kjører ikke piggfritt.
Tja, om du kan klare å sette fra deg bilen de 3-4-5 dagene i året det er skikkelig blankholka og omtrent ingenting har grep, så skal du stort sett klare deg med piggfrie. Spørsmålet er om du føler deg like sikker, selv om piggfrie faktisk skal være sikrere på vanlig vinterferie. Da er piggdekk kun en illusjon, siden det er selve «gummien» som faktisk gir friksjon…

2. Du drikker Mack.
Stemte nok enda mer før, men så begynte butikkene å importere tynne greier fra sør og kontinentet, og folk ble mer vant med Carlsberg, Tuborg og annet skvip… Nå er det mye mer ølkultur i byen og vi har fått flere mikrobryggerier som leverer øl av høy kvalitet, som Graff og Bryggeri 13.  Så klart – Mack er fortsatt byølet, men tror det har utviklet seg og folk er blitt mer kvalitetsbevist. Likevel drikker vi mye Mack-øl!

3. Tromsøværinger hater bompenger.
Ja, hvem hater ikke bompenger! Jeg gjør det også, og jeg har vært med å vedta faenskapet. Men jeg tror (og håper) at Tromsøværinger også hater å stå i endeløse bilkøer (f. eks ved Breivika og fra Kvaløya), hater at bussen er forsinket eller aldri kommer, hater at skoleveiene til ungene våre er utrygge og hater å kveles i for mye svevestøv. Så tiltakene som kommer fra bompenger gjør det verdt det…. Uansett vil nok mange som skal byen for å drikke Mack- øl, ta buss eller taxi uansett. Og noen vil sykle, spesielt om sommeren – se punkt 5.

4. Tromsøværinger elsker mørketida.
Ja, mørketiden elske vi. Tenk å ha 2 måneder hvor vi kan nyte innetid, familien og kos fremfor tv/peisen.  Selv om vi også drar til syden mer og ellers klage i januar over at det går så sakte mot soldagen.. Mørketiden er også bra til å drikke mer Mack-øl  – se punkt 2…

5. Tromsøværinger elsker midnattssola
Ja, vil elsker midnattssola. For da kan vi være lenge oppe om natta, bli fullstendig døgnvill og drikke mer Mack-øl – se punkt 2
Problemet er at ungene våre da likevel står opp klokka 6 eller 7 på lørdager og søndager i helgene,..

6. Alle som bor her elsker å gå på topptur
Korrekt! Alle skal på topptur, derfor har jeg venner som «drar kroppen» opp til Varden – nord på Tromsøya, ca 180 meter over havet og som du kan nå på 15-20 minutter… Det et topptur det. Men grei tur for å ta med seg en Mack-øl, for å nyte når du kommer på toppen – se punkt 2.

7. Tromsøværinger har et elsk-hat forhold til Hurtigruten.
Ja det er sikkert riktig. Noen går faktisk om bord i nordgående hurtigrute som kommer til byen 1430 og drar først 1830, for å ta en en Mack-øl – se punkt 2.

8. Tromsøværinger elsker tørrfisk. Overalt.
Korrekt, faktisk også på topptur (se punkt 6) men  mange mener den må helst nytes med skikkelig Mack-øl – se punkt 2.
Så det er ikke bare mackøl og måsægg… Det er også Mack-øl tørrfesk! Dessverre er produktet svindyrt, at det garantert er et svartebørsmarked her en plass…

9. Det er ikke dårlig vær. Vær er tøft.
Det finnes ikke dårlig vær nei, bare dårlige klær… Vær er tøft, men siden Tromsø sentrum ble bygd i en naturlig havn, er det sjelden vi får virkelig dårlig vær her. Så f.eks stormen «Ylva» i forrige uke, det merket vi nesten ikke noe til her i sentrum, mens i Lakselvbukt ble det store ødeleggelser. Så jeg vil tro at vær ikke er så tøft ute på kysten og i Lakselvbukt og andre steder i Tromsø, hvor været skikkelig tar.  Når det blir slike værmeldinger hamster Tromsøværingen ved til ovnen og Mack-Øl (se punkt 2)

10. Tromsæværinger er  hjelpsomme og imøtekommende
Ja, håper det. Eller så er vi så steike nysgjerrig, at vi virker hjelpsomme og imøtekommende for å «pumpe» vedkommende for all informasjon…

Tromsøværingen altså!

Lørdagskåseriet i iTromsø 25.11.17: «10 ting jeg har lært om tromsøværinger»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.