Region Finnmark med Tromsø som hovedstad

Det blir spennende når fylkeskommunene i Troms og Finnmark skal slå seg sammen til en region med ca. 240.000 innbyggere. Den nye regionen «Finnmark», må få Tromsø som regionhovedstad.

Navn og regionhovedstad er kanskje ikke det viktigste vil mange raskt peke på og innholdet er langt viktigere. Det er jeg enig i, men man kommer ikke bort fra at akkurat i denne fasen er navn og regionhovedstad viktig symbolsk å komme seg igjennom. Og uansett gode intensjoner, når det skal diskuteres regionsammenslåing, så ender ofte diskusjonene om akkurat disse to temaene.

Jeg mener diskusjonen om regionens navn og hovedstad henger sammen. Fordi første konklusjon må bli at hovedstaden skal ligge i Tromsø. Dersom man raskt skal oppsummere argumentene for det, så dreier det seg om infrastruktur, tilgangen til kompetanse og universitetsmiljøet og arktisk hovedstad. Det er nå blitt slik at Tromsø har fått tildelt Arktisk råd, fordi det faste sekretariatet er blitt plassert her. Sålenge vi har disse funksjonene kan vi si at vi er en arktisk hovedstad. Men visst vi nå skulle miste statusen som regionhovedstad, som vi inntil nå har hatt i «Troms fylke», så vil det kunne svekke vårt status som arktisk hovedstad. Det er flere konkurrenter globalt som kunne tenke seg denne rollen. Derfor bør vi sikre dette endelig, med at den nye regionen har Tromsø som hovedstad.

iTromsø 9.10.17: Nå skal de jobbe for Tromsø som arktisk hovedstad i verden
NæringslivNorge.no 09.2016: Tromsø – den arktiske hovedstaden

Når dette er bestemt, mener jeg navnet på den nye regionen også kommer naturlig. Det må bli Finnmark!
Det er et navn som er historisk forankret.  Historikere har pekt på at «Finnmorken» har vært navn på området helt ned til Salangen. Vi kjenner også til bruken av «Finnmarkens amt», som også inkluderte deler av Troms.  Men som sagt, hovedstaden og navnet henger sammen. Fordi vi nå har en historisk mulighet til å knytte to sterke merkenavn sammen. Det er helt rett som bl.a. Jakob Arvola pekte på i sitt innlegg i Nord norsk debatt, at vi nå må tenke kommersielt. I den nye regionen må vi snu oss raskt rundt for å henge med i markedet. Spesielt når det gjelder reiselivet. Det er flere sterke merkenavn i Nord-Norge. Lofoten, Senja, Tromsø og Finnmark er kanskje de sterkeste. Det er ihvertfall hit mange utenlandske turister vil dra til. Tenk å kunne kople sammen to sterke merkenavn som Tromsø og Finnmark! Kom verdens turister til region Finnmark, som har Tromsø som hovedstad. Eller kom til den arktiske hovedstaden og regionhovedstaden i Finnmark. Opplev byen, før du reiser nordover i regionen, å opplever Finnmarkskysten, Finnmarksvidda eller Finnmarks fjorder, som Varangerfjorden. Det ville styrket både Tromsø og det som i dag er Finnmark.

Innlegg i Nord-norsk debatt 11.11.17: Jakob Arvola: Copyright Finnmark

Dette ville også sikre at Tromsø og fremtidens Tromsø-politikere slutter opp om regionen og kan være med i arbeidet for å utvikle regionen. Jeg er redd for det motsatte, hvor Tromsø kjenner seg best selv, og da vil se seg best tjent med å selv overta oppgaver. Fordi en by som i folketall er på samme størrelse som dagens Finnmark totalt, har verktøy til å ta oppgaver på egen kjøl. Men lar du Tromsø få ta rollen som regionhovedstad, vil blikket være utover i regionen og ikke en isolasjons-holdning. At Tromsø går fra å være halvparten av befolkningen i Troms, til 1/3-del av befolkningen i «Nye Finnmark», vil også bety at Tromsø kanskje blir mindre «skremmende» i den totale regionen, enn man kanskje har blitt fremstilt som. Det kan også hjelpe på, at den nye regionen bør ha omfattende desentralisering som grunnidé. Det betyr at Vadsø, Hammerfest, Alta, Finnsnes og Harstad må få mange fylkeskommunale arbeidsplasser. I dag er Troms et meget desentralisert fylke. F.eks er 1/2 av de kulturansatte i Harstad, mens 2/3 av samferdsel sitter på Finnsnes. Derfor må f.eks Vadsø få beholde omfattende antall regionale arbeidsplasser. For det er arbeidsplassene som er viktig for Vadsø, mens hovedstadsbegrepet er viktig for Tromsø. Derfor bør man kunne komme til enighet.

Uansett velger jeg å se positivt og fremover lent på sammenslåingen.

For en ny region Finnmark med Tromsø som regionhovedstad – det kan virkelig bli en knallsterk kombinasjon!

 

Har du kommentarer eller innspill til gjestebloggen eller bare vil få nyheter om oppdateringer her – bruk gjerne:

www.facebook.com/JarleHeitmann

One thought on “Region Finnmark med Tromsø som hovedstad

  1. Se å f
    I din proteksjonistiske verden det mer en en tanke vil sprenge hodet ditt, sitat fra en AP politiker. Vadsø er et kraftsenter i Finnmark med ambisjoner å bli et kraftsenter i den nye regionen. At ditt populistiske utspill der du i dine politiske ambisjoner tror at du vinner gehør for dette tar du feil. At du i din enkle verden lager en side som dette i den tro at du vekket politisk sympati så tror jeg det mer illustrerer hvor enkel du er i din politiske verden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.