Regnbueflagget skal vaie i Tromsø

Regnbueflagget vil vaie fra rådhusets flaggstenger i perioden under Tromsø Arctic Pride 2017, som arrangeres fra 6. – 12. november 2017. Nå vil vi gjennom et privat foslag reglementsfeste dette i flaggreglementet. La regnbueflagget vaie!

I de siste årene har det blitt økt fokus på kjønns- og seksualitetsmangfold. Handlingsplanen for kjønns- og seksualitetsmangfold i Tromsø kommune er nå utarbeidet og på offentlig høring, fordi kommunestyret ønsker å øke kunnskapen og respekten for kjønnsmangfold og skape større trygghet for seksuelle minoriteter. Visjonen som utrykkes er – «Alle som bor i Tromsø skal åpent og fritt kunne leve sine liv basert på likeverd og gjensidig respekt, uavhengig av kjønn, seksualitet, hvem man forelsker seg i, hvem man velger å leve sammen med og hvordan man velger å utrykke sin identitet». Tromsø kommune har også i økonomiplanen for 2018 – 2021 vedtatt en sterk og konkret satsning på tiltak som skal føre oss frem mot visjonen (700.000,- kroner hvert år i fire år).

Nettsiden til Tromsø Arctic Pride

Regnbueflagget (The Rainbowflag) er over 30 år, og har blitt et verdenskjent og sterkt symbol for rettighetene og frigjøringskampen for LHBT-personer (homofile, lesbiske, bifile og transpersoner). Hver farge symboliserer ulike ting: Rødt er for livet, oransje er for helbredelse, gult er for sollys, grønt er for natur, blått er for harmoni og lilla er for sjel.

iTromsø 31.10.17: Vil innlemme regnbueflagget i kommunens flaggregler
TV2 – 22.6.17: Heiste regnbueflagget foran Oslo rådhus
TV2 – 24.8.17: KrF-ordførere vil ikke heise regnbueflagg

Pride! (Illustrasjonsfoto: Pixabay.com)

Både i 2015 og 2016 ble regnbueflagget heist foran rådhuset under hele «Tromsø Arctic Pride», som arrangeres av FRI Troms. I 2017 blir dette feiret i perioden 6. – 12. november 2017. Da feires mangfoldet på 69 grader nord. Alle farger, kjønn og filer er da velkommen til å feire at man alle er unike og like mye verdt – og at vi alle har rett til å være så like eller forskjellige vi selv ønsker. Også i 2017 blir regnbueflagget å vaie fremfor rådhuset i hele perioden, siden det blir gitt dispensasjon fra flaggreglementet, slik det også er gjort i 2015 og 2016. For flaggreglementet til Tromsø kommune er IKKE blitt nødvendig oppdatert for dagens praksis.

Jeg har derfor sammen med Jens Ingvald Olsen (Rødt og Ingrid Marie Kielland (SV) skrevet et privat forslag til kommunestyret, hvor vi ønsker å gjøre presiseringer i flaggreglementet, slik at det klart fremkommer at regnbueflagget skal heises fremfor rådhuset på kommunale flaggstenger, i perioden når «Tromsø Arctic Pride» blir arrangert. Det vil være en god symbolikk, siden kommunestyret i flere saker har vektlagt så sterkt at Tromsø skal være et varmt og livskraftig samfunn. Det vil også unngå at Tromsø Arctic Pride må søke om dispensasjon hvert eneste år, fordi å heise regnbueflagget under pride-festivalen, er for oss i Tromsø en selvfølge.

Privat forslag fra Heitmann-Olsen-Kielland – 23okt 2017 – forslag til endringer i flaggreglementet

Generelt bør det også i fremtiden være en mulighet for at arrangementer og organisasjoner som har særlige grunner til å søke flagging,  kan ha en åpning for å få dette innvilget etter nærmere vurdering. Derfor foreslår vi også at ordføreren skal kunne godkjenne tilfeller som ikke eksplisitt er angitt i flaggreglementet.

www.facebook.com/JarleHeitmann

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.