Flytt Helse Nord til Finnmark!

I november i fjor seilte det opp en lokaliseringsdebatt mellom helsefagmiljøene i Tromsø og Bodø, om landsdelens PCI-behandling. Nå forsøker Helse Nord provoserende nok å gjøre det samme vedtaket, som vil svekke kvaliteten på helsetilbudet i hele Nord-Norge, men spesielt i Finnmark. Av den grunn – flytt Helse Nord til Finnmark!

Jeg blogget om saken 18.11.17 og lenge var det massivt med Nordlands-politikere som argumenterte for det som åpenbart var rene distrikts argumenter, og ikke argumenterte for ansvaret for hjertehelsen over hele landsdelen. Over nyttår 2017 var det relativt få Troms- og Finnmarkspolitikere som engasjerte seg. Men heldigvis fikk mange øynene opp for hvilke alvorlige argumenter dette kunne få.  Når debatten ble mer balansert valgte Helse Nord å utsette saken til behandling. Først til juni, og deretter til nå i oktober 2017.

Argumentasjonen for et PCI-senter i Bodø er siden da blitt svekket. Nye tall viser at det er nettopp i Bodø, Rana og Sandnessjøen som har den aller høyeste overlevelsen i nord etter at man har fått påvist hjerteinfarkt. Hvor er overlevelsen minst? Jo i Finnmark!

Bladet Nordlys 13.10.17: Fortsatt full strid om hjertesenter: – Bodø er allerede på landstoppen

Så hva skjer når man splitter opp et allerede utsatt spesialistmiljø ved UNN i Tromsø? Jo det blir selvsagt svekket, slik at spesielt finnmarkingene blir enda mer utsatt. Ja, hele Nord-Norge blir faktisk dårligere stilt, fordi i stedet for et robust fagmiljø med nok inngrep for å utdanne spesialister, så får man to svakere fagmiljø, som vil være minst i hele landet. Da svekkes tilbud for hele landsdelen, og  paradoksalt nok også i de områdene som vil ha tilbudet, men som altså allerede er høyest overlevelse.

Klikk og lik min Facebook-side.

Det er flere saker hvor Tromsø og Bodø diskuterer om ressurser og hvor tilbud skal lokaliseres. Så lenge UNN og Nordlandssykehuset er sterke fagmiljøer, noe de skal være i uoverstigelig fremtid, så vil diskusjonen gå heftig mellom disse miljøene. Man må anta at tilliten også vil være lav.

Det er nettopp da man må ha et Helse Nord som klarer å heve seg over å se landsdelene under ett. Skjære igjennom lokale krav som ikke er forenlig med hele landsdelens behov. I dag er det å ha PCI i Tromsø, i morgen kan det være noe som bør ligge i Nordlands-sykehuset.

Verst er det nok for Finnmarkingene som kanskje har mest behov for en helseforetak som klarer å se Finnmark inn i en landsdelsperspektiv. Et fylkes som nettopp ikke har de samme ressursene som ligger i sterke fagmiljø i Tromsø og i Bodø. Og som har fått tommelen ned til akutt-tilbud.

Jeg tror ikke Helse Nord som helseforetak klarer å ikke la seg presse av miljøet i Bodø. Men da er ikke løsningen å flytte det til Tromsø, for da vil en samme type samlokalisering også gå utover tilliten.

Løsningen er å flytte Helse Nord til det fylket som ikke har så sterke fagmiljø, og som derfor har størst behov for et helseforetak som faktisk ser problemene og kan ivare de reelle behov.
Samtidig vil Helse Nord kunne få nødvendig avstand til de to sterke fagmiljøene i Bodø og Tromsø, slik at Helse Nord kan ta en nødvendig drøfting og avgjørelse, som vil ha nødvendig tillit i begge disse byene og sykehusmiljøene.

Min helt personlige holdning:

Flytt Helse Nords administrasjon til Finnmark! F. eks Vadsø! (eller Hammerfest eller Alta….)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.