Påske = scooterdebatt

snowmobile-1189972_960_720Inngangen av påsken fører med seg den årlige scooterdebatten. Denne gangen kom den som følge av at politiet stoppet ulovlig scooter-kjøring  på fjellet.
Samtidig kom kravet om at politikerne måtte komme på banen og tilrettelegge for scooterløyper i Tromsø kommune. Min kommentar var at – «i utgangspunktet mener jeg vi må være restriktive, da marka primært skal brukes til friluftsliv, men samtidig ser jeg poengene til de som ønsker mer tilrettelegging».

iTromsø 10.4.17: Krever at politikerne kommer på banen i scooterdebatten
Bladet Nordlys 10.4.17: Massiv mobilisering blant skuterfolket i Troms: Samlet over 1500 underskrifter på få timer – planlegger demonstrasjon på E8

Jeg mener også man trenger mer kunnskap, for pr. i dag synses det mye i debatten. En påstand er for eksempel at med lovlige løypenett, går den ulovlige kjøringen ned. Vet vi om det er god nok dokumentasjon på det?

Så kommer spørsmålet om HVOR vi skal tilrettelegge for slike løyper, f.eks i Tromsø kommune. Det har faktisk vært gjort en slik kartlegging tidligere. Da spurte ann seg, hvor kan man finne et passende område for lovlige scooterløyper? Som ikke kommer i konflikt med viktige friluftsområder, ikke ligger i rasutsatte områder, ikke kommer tett innpå bebyggelse (støyproblematikk) og ikke er i konflikt med reindriften. I tillegg må grunneier akseptere bruk og terrenget må være egnet for å ha slike løyper og helst ha tilkomst fra vei, med mulighet for parkering for bil og henger.

Så dersom man legger alle disse forholdene sammen, så er det ikke mange områdene igjen i Tromsø kommune som egner seg. Kanskje vil det være aktuelt på deler av Breivikeidet, men også her er det rasområder og du må krysse elver og bekkedaler. Så dette blir ikke noen lett oppgave og understreker mitt poeng for mer kunnskap.

For jeg ser poenget med tilrettelegging for lovlig kjøring, men samtidig er det ikke slik at hver kommune nødvendigvis skal ha det. Kanskje er dette et rent verdispørsmål, som gjør at vi vil være en restriktiv kommune fortsatt. Jeg har oppfordret scooter-tilhengerne om å bruke minsak.no og få saken frem til behandling i kommunestyret. Da får vi utredet saken og kan foreta en skikkelig gjennomgang. Om det betyr at scoorer-debattene ikke kommer hver påske fremover uansett? Neppe!

Hva mener du om scooterkjøring vs. friluftsliv? Kommenter her eller på Facebook-siden «Glad i Tromsø».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.