Fiskeridirektoratet må flyttes til Tromsø!

tromso-fisk-pixadayDet er på tide å flytte fiskeridirektoratet og fiskeridirektøren til Tromsø!

Fiskeri er en  viktig næring i Tromsø. Det blir lastet og losset over 600.000 tonn fisk i kommunen og over 2.500 fiskefartøyer er tilhørende her. Dette gjør Tromsø til landets største fiskerihavn. I tillegg har vi veldig god og bred kompetanse her oppe på fiskeri og havbruk, gjennom Norges Fiskerihøgskole, Råfisklaget, Norges Sjømatråd og en rekke andre organisasjoner tilknyttet fiskeri og havbruk.

Utenfor landsdelen vår er det store fiskeri og oppdrettsmuligheter, og tyngdepunktet her har gradvis flyttet seg nordover. Dette skyldes god forvaltning av de ulike bestandene og at klimaforholdene er gunstig, spesielt i Barentshavet. Verdien av norske fiskelandinger har økt fra 4,8 milliarder i 2007 til 17. milliarder krober i 2015, som innebærer en økning på 40%. Men veksten har vært større i Nord-Norge med hele 55%. Akkurat nå landes 51% av norske fiskelandinger i Nord-Norge. Samme tendens finner du innenfor fiskeoppdrett, hvor økningen i Nord-Norge er på hele 214% (fra 5,5 milliarder til 18,3 milliarder) mot 167% for hele landet.

775ea18Når disse verdiene innenfor fiske- og oppdrett skal forvaltes, må det forutsettes at det er nærhet og innsikt i de samfunnsforholdene som Fiskeridirektoratet skal forvalte. I nord opplever vi også i en økende tendens til at det settes bedriftsøkonomiske hensyn fremfor kravet til en god fiskeriforvaltning.

Den som utøver den norske fiskeri- og oppdrettsforvaltningen er Fiskeridirektoratet under ledelse av fiskeridirektøren og med 550 ansatte, hvorav 250 ansatte ved hovedkontoret i Bergen. Det har vært forutsett en betydelig desentralisering av fiskeriforvaltningen. Dessverre har det skjedd en sentralisering.

Når fiskeri- og havbruksnæringens tyngdepunkt nå er forskjøvet nordover i enda større grad, og det ser ut til at denne utviklingen vil fortsette, må det få betydning for lokaliseringen av fiskeridirektoratet. Jeg støtter derfor forslaget som er godt begrunnet i en kronikk av fiskeri-ekspertene Torbjørn Trondsen, Arne Martin Luther, Alf Erling Albrigtsen og Finn Nilsen

Les kronikken her: kronikk-fiskeridirektoren-bor-flyttes-til-tromso.

Når Troms Arbeiderparti under sitt representantskap 27. november 2016, skal drøfte fiskeri- og havbrukspolitikk, blir jeg som politisk nestleder i Tromsø Arbeiderparti, å ta initiativet til å fremme et slikt forslag.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.