Gratulerer TIFF med 30 år

I dag starter Tromsø Internasjonal Filmfestival, som er den trettiende utgaven.

TIFF har vokst og vokst siden starten i 1991, og setter hver eneste år nye publikumsrekorder. Den er blitt et fenomen, og hvor mange kommer til Tromsø akkurat denne ene uka i januar for å få med seg. Det er vinterens høydepunkt, hvor man har klart å gjøre den mørkeste tiden til en av de «lyseste», ihvertfall mentalt. Her får man sett film fra mange ulike deler av verden, og som aldri blir å finne på «mainstream» kinovisninger. Og det virkelige paradokset her er jo nettopp at en brorpart av programmet er filmer man ellers aldri ville fått se på kinolerretet, men som man måtte ha spadd opp fra alskens mer eller mindre lugubre nettsider. Det er blitt en institusjon som Tromsø kommune og våre innbyggere skal være skikkelig stolt over.
Gjennom årenes løp er det mange minner som sitter igjen.

Dette er mine tre beste TIFF- minner

  1. Kautokeino- opprøret 1852: I 2008 var Nils Gaups film om  Kautokeino-opprøret i 1852, der en gruppe samer gjorde opprør mot øvrigheten i kommunen, åpningsfilm på TIFF. Filmen handlet om opprøret hvor to av opprørerne, Aslak Jacobsen Hætta og Mons Aslaksen Somby, senere ble henrettet ved halshugging og hvor andre fikk lange fengselstraffer. Filmen gjorde inntrykk, fordi den forteller noe om årsakene til at den tragiske fornorskingspolitikken fikk gjennomslag i norsk politisk tenkning og at samer skulle legge bort sin egen kultur og språk og heller assimileres inn i den norske befolkningen.
  2. Drageløperen: en sterkt følelsesladd historie om vennskap, familie, ødeleggende feilgrep og befriende kjærlighet, hvor Amir vender hjem til et nytt og farlig Afghanistan, hvor bl.a. det ekstreme regimet Taliban hadde lagt ned forbud mot å fly drager. Sterk film, som satte et sterkt inntrykk da den ble visst under TIFF i 2009.
  3. Historien om den gråtende kamel : Dette ble den mest sette filmen under TIFF i 2004, og er en eksotisk og engasjerende film om en kamel som mangler morsfølelse. En nomadefamilie gjør alt for at kamelmamma skal bli glad i den nyfødte. Den gjorde inntrykk både fordi den var eksotisk, men også hadde noen universiellt over seg.

HVA er ditt beste TIFF-minne ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.