Praktbygget kommunen må ta vare på!

"Kunstforeningsbygget" - Musègt. 2
«Kunstforeningsbygget» – Musègt. 2

I dagens formannskapsmøte spurte jeg om status på praktbygningen som i  1894 ble oppført i Musègata 2  i forbindelse med byens 100 års- feiring.
Bygget er et viktig signalbygg for Tromsø by og mange er opptatt av at bygget tas vare på.

Huset er kjent som «Kunstforeningsbygget» og er kjent og kjært for mange i Tromsø. Jeg var for noen dager siden på omvisning i bygget, etter invitasjon fra Tromsø Kunstforening som disponerer huset. Så da en rekke eksempler på et bygg som er preget forfall. Det er blant annet påvist vannlekkasje på grunn av dårlig drenering, som medfører store ødeleggelser i kjelleren. Rom som var ment til kunstmagasin er ubrukelig og er sannsynligvis angrepet av sopp. Bygget er senest totalrenovert på slutten av 70-tallet og i dag blir det fra flere, også administrasjonssjefen i dagens formannskap, antydet et opprustingsbehov i 10-millioners klassen. Dette gjør at problemet nesten umulig å løse for eksisterende eier.

iTromsø 09.05.17: Praktbygget råtner på rot – nå ber de kommunen overta det 
Nordlys 09.05.17: Dette signalbygget råtner på rot. – Faren er at det til slutt bare må rives 

På omvisning i kjelleren på Kunstforenignsbygget, med Kunsforeningens styreleder Odd-Arne Thunberg og indentant Leif Magne Tangen.
Her fra kjelleren på «Kunstforeningsbygget» med store vannskader: Sammen med Kunstforeningens styreleder Odd-Arne Thunberg og indentant Leif Magne Tangen.

I dag forvaltes og eies bygningen av «stiftelsen Tromsø kunstsenter», hvor Tromsø kommune og Tromsø kunstforening er de opprinnelige stiftere. Det er denne stiftelsen som således har det formelle ansvaret. men de har ikke på mange år hatt den nødvendige kapitalen som skal til for å kunne ta av seg dette signalbygget i Tromsø. Så lenge ikke kommunen kommer på banen, vil bygget bli en kasteball i systemet. Det er derfor slik etter min mening, at selv om ikke Tromsø kommune er direkte ansvarlig, så er dette et viktig signalbygg for byens befolkning og dermed også for kommunen til å bidra tas skikkelig vare på. Jeg ønsket derfor å få administrasjonssjefens vurdering på status for bygningen Tromsø kunstsenter og stilte derfor følgende spørsmål i dagens formannskap:

  • Finnes det oppdaterte anslag for kostnadene med opprusting ?
  • Har administrasjonen i kommunen dialog med Tromsø Kunstforening og stiftelsen Tromsø Kunstsenter om disse utfordringene ?
  • Har  administrasjonssjefens gjort seg opp en vurdering om hvordan kommunen kan bidra til at vi tar vare på dette signalbygget?
Styreleder i Tromsø Kunstforening viser frem ødeleggelsene i kjelleren pga. vannlekkasje.
Styreleder i Tromsø Kunstforening viser frem ødeleggelsene i kjelleren pga. vannlekkasje.

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg og kommunaldirektør Bjarte Kristoffersen svarte at det pr. i dag ikke er et oppdatert anslag over de reelle kostnadene. Dette er også vanskelig å skaffe til veie, så lenge ikke kommunen er formell eier. Av denne grunnen er det derfor heller ikke mulig for kommunen å gå direkte investeringsstøtte til bygget. Eneste måten kommunen kan ha anledning til å gå inn med investeringsmidler, er å oppløse stiftelsen som eier bygget, slik at Tromsø kommune overtar huset og eiendommen igjen. Jeg registrerer at styreleder Odd Arne Thunberg og intendent Leif Magne Tangen i Tromsø Kunstforening også støtter en slik tanke.

Min bakgrunn for å ta opp saken er at jeg mener kommunen må ta ansvar. Dette er et så viktig signalbygg for byen og våre innbyggere, at vi må ta en aktiv rolle, for det er bare kommunen som kan redde dette bygget. Behovet er så stort at stiftelsen ikke har noen mulighet til å dekke det og kanskje må da kommunen rett og slett overta driften. Jeg mener vi nå har gitt klare politiske signaler om at kommunen nå må bidra til å finne en løsning. Vi kan IKKE la dette praktbygget rotne på rot!

Hva mener du? Bør kommune ta ansvaret for dette bygget? Lik og kommenter på min Facebook-side!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.