Boikottet av Israel

Militært kjøretøy fra den israelske hæren. (Foto: Pixabay.com)
Da har Knesset – den israelske nasjonalforsamlingen – vedtatt en lov som i praksis nekter innreise til Israel for oss som stemte for at Tromsø kommune skal avstå fra å kjøpe israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder. Jeg er altså boikottet av Israel!

Det er altså slik et land som mener de er demokratisk, svarer på en kritikk som er folkerettslig forankret. Med å generelt boikotte alle som hever kritiske spørsmål, til den israelske okkupasjonen, som også er fastslått som en okkupasjon gjennom folkeretten.

Det var et privat forslag fra Jens Ingvald Olsen og Mads Gilbert fra Rødt, som med en endring,  ble vedtatt i kommunestyret 14.12.16:

Tromsø kommunestyre 14.12.16: Privat forslag om kjøp av israelske varer/tjenester (protokoll)

Tromsø kommunestyre viser til at kjøp av israelske varer/tjenester som er produsert i områder under folkerettsstridig okkupasjon strider mot Tromsø kommunes etiske retningslinjer. Tromsø kommune vil på denne bakgrunn avstå fra å kjøpe israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder.

Jeg la i formannskapet frem forslaget om at det private forslaget skulle bli godkjent saksbehandlet og sendt til kommunestyret. Der hadde jeg Arbeiderpartiets hovedinnlegg i en sterkt ladet debatt. Som gikk så langt at forslagsstillerne, sammen med meg og to andre i kommunestyre, måtte levere protokolltilførsel, fordi ordet antisemittisme ble brukt som motargument. Det var langt over streken for hva som er akseptabelt, fordi der brukes som et forsøke på å kvele ethver debatt.

Gaza-stripen 2015 (foto:Pixabay)
Det er en stor misforståelse som gjelder i denne saken. Jeg har ikke argumentert for noen boikott av Israel. Jeg støtter ikke noen slik boikott heller. Jeg vil faktisk ha økt handel og samkvem med Israel, og mener det er viktig, fordi slik samarbeid vil øke dialogen og dermed muligheten til å påvirke med positive internasjonale verktøy. Men det gjelder det Israel som fikk anerkjent sine grenser av folkeretten i 1967. Det er kun fra de områder folkeretten omtaler som okkuperte områder, vi vil at Tromsø Kommune skal avstå fra å handle fra. Det er et godt prinsipp og noe å strekke seg mot

En annen påstand, er at vi bare har tenkt på Israel! Hvorfor ikke Russland eller andre okkupanter,  ble trukket frem i debatten flere ganger. Jo, men det er jo faktisk en feil påstand. I vedtaket viser vi f.eks til at vi må få samme praksis som det som gjelder Vest-Sahara. For det er jo poenget. Vi mener at Tromsø kommune faktisk skal avstå fra å handle med okkuperte områder verden over.

NRK Troms 7.3.17: Israel boikotter Tromsøs ordfører
Bladet Nordlys 7.3.17: De sørget for flertall i kommunestyret. Nå kan duoen trolig stryke et ferieland av listen
ITromsø 7.3.17: Israel boikotter Tromsø-politikere 

Hvilke følger får så denne «boikotten» som nå gjør at jeg, sammen med 24 andre i kommunestyret i Tromsø, risikerer å bli nektet innreise i Israel? Jeg mener dette gjør at Israel i realiteten svekker sin sak ytterliggere og på en måte som kan ta en farlig vending. Responsen som skjærer alle kritikere over en kam, er noe man ikke skulle forvente av et demokrati som sagt. 

Det er også spesielt at vi som faktisk ikke ønsker en boikott av Israel som nasjon og stat (innenfor grensene fra 1967),  men ønsker å bruke handelsboikott som et presist virkemiddel og kun fra okkuperte områder for å ramme okkupantene, blir møtt med nettopp det virkemiddelet Israel ønsker å unngå. Altså innfører de en generell boikott, fordi de vil «straffe» de som de mener har snakket frem boikott… også er det faktisk ikke boikott vi snakker om! Da kan de nettopp risikere at saken i verdensopinionen eskalerer og stadig flere faktisk tar til orde for nettopp boikott av Israel. Jeg tror ikke det bedrer samarbeidet og dialogen om Midt Østen, heller tvert imot. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.