Sosiale medier påvirker politikkutformingen og politikerollen. Derfor synes jeg det er interessant hva en ekspertgruppe i Danmark råder den danske regjeringen om, for å begrense techgiganterne og deres forretningsmodeller.
Et av funnene i min masteroppgave i statsvitenskap, som jeg gjorde ferdig denne våren, er nettopp at sosiale medier påvirker lokalpolitikernes polikkutforming og politikerrollen. Nettopp forretningsmodellene til de store plattformselskapene, som Meta, med facebook og instragram og twitter, har underliggende teknologi og algoritmer, som kan være utfordrende for liberale demokratier som vårt.
Plattformens design, algoritmer og forretningspraksis, skaper igjen utfordringer med falske nyheter, ekkokamre, økt polarisering og aggresjon i debattklimaet. Dette har fått selv Barack Obama til å uttale at sosiale medier er, -«the single biggest threat to our democracy». Dokumentlekkasjene fra «The Facebook Files» i2021, bekreftet at selskapet visste om utfordringene, men ikke endret forretningspraksisen, da det ville gå utover fortjeneste og profitt. Derfor er det så viktig at vi må øke den demokratiske kontrollen over sosiale medier. Jeg har hevdet at de norske politiske partiene må velge mellom demokrati og facebook!
Denne uka la som sagt en danske ekspertgruppe ledet av professor Mikkel Flyverbom fra Copenhagen Business School sine anbefalinger om hvordan man kan øke den demokratiske kontrollen med disse plattformselskapene. Av de tilsammen 13 tiltakene som ble lagt frem, synes jeg særlig disse er interessant:
1.1 Aldersgrænsen for samtykke til behandling af persondata rykkes fra 13 til 16 år
2.2 Tidsbegrænsning for børns brug af sociale medier
3.1 Forbud mod profilering på baggrund af personoplysninger
3.2 Krav til udvikling af algoritmer
3.4 Forsker- og medieadgang til tech-giganters data
4.1 Krav om effektiv aldersbekræftelse
Dette vil kunne motvirke at disse forretningsmodellene, virker negativt på barn, siden aldersgrensen økes og det må innføres tidsbegrensinger. Vi vet i dag at sosiale medier skaper tendenser til mistrivsel, hatprat, konflikt og bidrar til polarisering, og det går direkte ut over barn.
Jeg er også svært bekymret for algoritmer, som vi vet driver trafikk inn til brukere, og gjerne uten at disse brukerne er klar over i hvor stor grad nettopp algoritmene påvirker din egen «feed». Facebook files- avsløringene visste også, at plattformselskap har vært klar over at det har drevet hatprat og polariserte saker inn i feedene til folk, men de har oversette det, nettopp fordi de skapte økte inntekter.
Det er forutseende at den danske regeringen nå følger dette opp konkret og vil utarbeide et lovforslag basert på ekspertgruppenes anbefalinger, og særlig tar tak i påvirkningen mot barn. Jeg håper den norske regjeringen følger opp, og gjør sine vurderinger på de norske forholdene. De er ganske lik de danske, selv om det er antatt at vi ligger litt etter danskene i tid, på hva som er gjeldende på plattformene. Så det er ingen tid å miste – få økt demokratisk kontroll over plattformselskapenes forretningsmodeller.