Bedre utnyttelse av Stortorget i Tromsø

Stortorget i Tromsø er en viktig møteplass, som brukes til salg, messer, marked og ikke minst festivaler. Det er viktig at Tromsø kommune stadig ser på hvordan vi kan skape enda bedre rammer for å utnytte dette sentrale byrommet til disse formålene.

En problemstilling flere av brukerne av torget forteller om, er problemet med å utnytte hele området optimalt. Dette skyldes plasseringen til det flotte «fangst- og fiskeri-monumentet», som ble plassert på torget i 1984. Slik statuen står der i dag, kan ikke større scener plasseres best mulig på torget, og statuen må nærmest bygges inn i selve scenen. Dersom statuen flyttes, vil det være et helt åpent torg, som gjør at scene i større grad kan sentreres og også trekkes ned mot Torghuken.

iTromsø 14.3.21: Nå skal flytting av Fiske- og fangstmonumentet opp til politisk behandling: – Jeg forstår om det kan bli motstand – itromso.no

På denne måten vil Stortorget og områdene rundt blitt utnyttet på en mye bedre måte og festivaler som dagens Tromsø internasjonale filmfestival og musikkfestivalen Rakettnett, vil kunne få inn flere publikummere. For de store publikumsfestivalene ville dette bety 1.500 – 2.500 flere publikummere inn på torgområdet enn tilfellet er i dag. Dette skaper et potensial som utvikler Stortorget til å bli på samme størrelse som f.eks. Parken i Bodø, som tar 8000 – 9000 publikummere. Dette er viktig for å skape mer bærekraftige kulturaktører.
Tromsø vil også bli mer attraktiv som utendørs konsertscene, slik at vi kan tiltrekke oss flere artister og arrangementer som f.eks. VG lista live. Vi vil også blir enda mer attraktive for event-bransjen, som var i sterk økning før corona-epidemien og som raskt kan komme i gang etter at situasjonen i samfunnet er mer normalisert.

Forutsetningen for en flytting av fiske- og fangstmonumentet, er at statuen faktisk kan komme enda bedre til sin rett ved en ny sentral plassering, som bør være nærmere sjø og havn enn i dag. På denne måten kan monumentet settes i en ramme som viser et viktig symbol for Tromsø enda mer respekt.

Kostnadene for en eventuell flytteprosess og ny plassering for monumentet må derfor utredes videre av kommunedirektøren, før kommunestyret endelig bestemmer en eventuell flytting.

Bladet Nordlys 3.7.21: Byutvikling, Tromsø sentrum | Her har monumentet stått siden 1984. Nå foreslår de flytting (nordlys.no)

Sammen med Ap-kollega Tone M. Myklevoll (som er leder av kommune- og byutviklingsutvalget), har jeg fremmet dette som et representantforslag for behandling i kommunestyret med denne begrunnelsen og følende forslag til vedtak:

1. Kommunestyret i Tromsø ber kommunedirektøren utrede flytting av fiske- og fangstmonumentet på Stortorget.

2. Utredningen må inneholde en nærmere vurdering over fordeler og ulemper med en slik flytting, overslag over kostnader og forslag til ny plassering av monumentet.

3. Kommunestyret ønsker en sak tilbake senest juni 2021.

De motargumentene vi møter mest nå er:
(a) det er en hån mot kunster, monument og fiske og fangsfolkene som har bygd opp Tromsø.
Kommentar: Kunsteren selv ønsket faktisk at det skulle være mer vann og sjø rundt monumentet, og vi mener det vil komme enda mer til sin rett enda nærmere sjø og havn, hvor faktisk fangstfolkene dro ut i fra. I dag står den bl.a. på vinteren litt uverdig alene på Stortorget, og hvor ofte snøhauger brøytes inn til statuen.
Vi skal heller ikke rive statuen, men vi skal flytte det slik at monumentet kommer enda bedre til sin rett. Det skal ikke ødelegges.

b) det kommer til å koste enormt og går ut over skole og helse- og omsorg. Eller det kan dem bruke penger til!
Kommentar: Vi skal utrede det skikkelig hva det vil koste, før vi vedtar å flytte det. Samtidig kan det rasjt være en god investering rent økonomisk, fordi det er jo slik at vi faktisk leier ut torget i dag. Med 1.500 – 2.500 flere publikummere kan vi ta mer i leie = mer inntekter. Vi vil også bli mer attraktive og konserter/arrangementer som i dag drar forbi Tromsø eller aldri er aktuelle, vil med mer publikumskapasitet vil (som parken i Bodø), komme til oss og dermed generere inntekter. Så en flytting vil også være en investering på på lengre sikt vil tjene på, ikke tape.

Saken går nå til kommunestyrebehandling 24. mars. Vi håper kommunestyret i hvert fall blir med på å utrede dette, slik at vi eventuelt kan vedta dette på kommunestyret senest i juni 2021. For skulle samfunnet åpne seg, og vi få aktivitet inn med Rakettnatt etc. i august/september, så kan vi kanskje få en flytting til denne sommeren. Men i hvert fall til neste sommer, og da bør samfunnet være åpent igjen, og vi kan få se et fullt Stortorget med mange tilskuere som får oppleve konsert- og festivallivet i byen igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.