Mot en sunnere økonomi og sparegrisen fylles opp igjen

I dag la administrasjonssjef Britt-Elin Steinveg frem sitt forslag til handlings- og økonomiplan (HØP) for 2020 – 2023. Hun la frem et budsjett som skal gå med et positivt netto driftsresultat på 101,7 millioner kroner.

Samtidig foreslår hun å sette av 121 millioner kroner til «sparegrisen», altså det såkalte disposisjonsfondet. Hun mener at vi nå gå mot en sunnere kommuneøkonomi, og at den sparegrisen vi nå har gjort omstillinger for, kan lappes sammen igjen.

Les pressemelding fra administrasjonssjefen om forslag til HØP: Sparekontoen fylles opp igjen
Last ned hele forslaget til HØP 2020 – 2023

Min umiddelbare kommentar til HØP, er at jeg legger merke til at Steinveg har stor tro på omstillingen i helsesektoren som har vært foretatt de siste årene, slik at vi som politikere må ha tro på at det er reelt og realistisk. Dermed har vi et reelt handlingsrom til å legge inn politiske prioriteringer. Budsjettet er stramt, men allerede nå kan jeg konstatere at forslagene til bl.a. kutt i søskenmoderasjon og kortere åpningstider på SFO, er saker det vi ikke støtter administrasjonssjefen. Det samme er de forslåtte kuttene i forebyggende tjeneste.

Dersom administrasjonssjefens tro på at omstillingen har effekt slår til, har vi faktisk klart å snu supertankeren som kommunen er, og går mot en sunnere økonomi. Likevel mener jeg at vi nå må få inn vår ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen, som kan se kommuneøkonomien på en ny måte og skape et enda større handlingsrom. For selv om vi kan se klare forbedringer, så er fortsatt økonomien stram og med flere kutt-tiltak. Der ser jeg kun at Gunnar er den ordførerkandidaten som nå kan gjøre en forskjell.

Sparegrisen som var helt tømt av Høyre-byrådet etter 2015, som vi har brukt til omstilling i 2018-19, skal nå fylles opp igjen.

Som sagt ble sparegrisen (disposjonfondet) tømt helt under Høyre-byrådet i 2015, mens vi nesten har gjort det i 2019. Den store forskjellen er likevel følgende. Høyre overtok en økonomi som hadde bygd opp en sparekonto på over 110 millioner kroner. De brukte fire år på å tømme den, uten å ha noen som helst planer for hvordan man skulle klare å omstille kommunen. De la ihvertfall ikke frem noen slike planer. I 2015 overtok vi altså og fylte opp sparegrisen til over 202 millioner kroner etter 2017, nettopp fordi vi visste at omstillingskostnader kom til å koste. Eller som det riktig er, så var det innbyggerne i Tromsø som gjorde det, med at vi var nødt til å sette opp eiendomsskatten i to år. Den ble så kuttet da sparegrisen var så stor, at omstillingen kunne startes og dermed ville belaste driften ekstra. Det er en stå stor forskjell, at det er umulig å bortforklare det.

Nord24.no 14.8.18: Foreslår å øke utgiftene for småbarnsforeldre i Tromsø for å få budsjettet i balanse

HØPen behandles nå i begynnelsen av september av kommunestyrets komiteer, før formannskapet gir sin innstilling på tirsdag 12. september (dagen etter kommunevalget). Kommunestyret gjør endelig vedtak, som noe av det siste vi gjør i denne kommunestyreperioden, i kommunestyret 25.september 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.