På tur med Kvaløya hjemmetjeneste

Vikar Ida Rossvoll har med politiker Jarle på dagens runde til ca 10. brukere ved Kvaløya hjemmetjeneste

I dag fikk jeg være med vikar Ida Rossvoll ut på hennes runde for avdeling nord, hvor vi møtte flere brukere som er helt avhengig av tjenesten. Det ble mange inntrykk å fordøye.

Bakgrunn for besøket er at Bladet Nordlys skrev om at millionkutt kan gi færre vikarer i helse og omsorg-sektoren. Da utfordret Kvaløya hjemmetjeneste oss politikere, til å være med på en rundtur til brukerne for å se hvor det kan kuttes. Tone Marie Myklevoll tok utfordringen på vegne av oss i Ap, og hun og jeg var i dag på besøk ved enheten.

Bladet Nordlys 31.3.19: Slår alarm om varslet vikarkutt: – Vi blir skikkelig bekymret for de gamle i Tromsø. Det er de som rammes.

Kvaløya hjemmetjeneste har ansvar for 365 brukere, hvorav 170 er hjemmeboende med adresse fra Rebbenesøy i nord til Malangen i sør. Her får de hjelp til sårstell, til medisinering, ordne mat, vasking/bading og annen praktisk bistand. Noen er så syke at de trenger hjelp til alt. I dette arbeidet er hjemmetjenesten het avhengig av vikarene, som ellers ikke dekker opp de titalls rutene som f.eks Kvaløya hjemmetjeneste har ansvar for.

Bladet Nordlys 1.4.19: Tromsø-politikerne ble utfordret på helsekutt – nå skal de besøke brukerne

På dagens rute opplevde jeg ulike sett brukere med ulike behov. Et sted var det å smøre mat og å sørge for at den daglige treningsøkta med enkle fysiske øvelser ble gjennomført. Den aktiviteten var forebyggende og hindret at brukeren ble sykere og dermed med behov for enda større kommunalt tilbud. En annet sted var det skifte av sår og stomi-poser tre ganger i uka. Et tredje sted stell av en fot. Det man fort kunne trekke av erfaring, var at de var helt avhengige av hjemmetjenesten, for å kunne bli boende hjemme. Noe som var viktig for flere av dem, fordi det var der dem trivdes og det holdt dem frisk. For andre var det for å unngå belastning på gjenlevende ektefelle eller andre pårørende, som fort kunne bli et tema.

Jeg klarer helt klart å se verdien av å ha en hjemmetjeneste som fungerer, og har problemer med å se hvordan den kan fungere, om ikke ruten som Ida kjørte i dag, er bemannet. Dersom de må kutte i vikarbruken, så er alternativet rett og slett at brukerne ikke får tjenesten. Men det vil ha store konsekvenser. Det vil bety at kommunen raskt får sykere brukere, som må ha enda større oppfølging eller rett og slett legges inn på sykehjem. Å kutte mer her, vil faktisk sørge for at kostnadene øker på litt lengre sikt.

Det skjer også mye bra i hjemmetjenesten. Både Fastlandet som jeg besøkte i fjor høst og Kvaløya som, gjør veldig mye bra på den økonomiske siden. De har god ledelse og de gjør praktisk tilpasninger i driften, som sparer enheten rent økonomisk. I en hverdag hvor pleie- og omsorg regelmessig blir trukket frem i media pga. overforbruk, så er det viktig å huske på disse eksemplene.

Samtidig er det en kjensgjerning at hele sektoren foreløpig legger ann til et merforbruk på 182 millioner kroner. Heldigvis begynner vi å se resultater, for tilsvarende tall i 2018 var over 300 millioner kroner. Men vi er forsatt i omstilling og overforbruket må ned.

Men det er en rekke forslag som administrasjonen har kommet med, som vi for det første må be om å få utredet konsekvensene av. Det gjorde vi da også i formannskapet på tirsdag. Men for det andre må vi klart signalisere at det er politisk ikke er mulig å si ja til noen av disse kuttforslagene. Rett og slett fordi det motvirker alt vi jobber for å få til med omstillingen i sektoren – hvor det skal bygges mot mer satsing på tidlig innsats, forebygging og rehabilitering. Folk skal rett og slett komme inn i omsorgstrappen på rette nivå, til rette tid. Der er vi ikke i dag. Men å kutte f.eks i antall måltider skaper jo dårligere helse, og er ikke forebyggende. Heller tvert imot. Det mener jeg er et dårlig forslag, som vi ikke kan gå inn for. Heller ikke kutte korttidsplasser i Lakselvbukt.

Og etter i dag kan jeg også si – vi kan ikke svekke hjemmetjenesten, som gir en tjeneste som faktisk holder folk friskere hjemme, slik at de ikke blir en tyngre belastning på helsebudsjettene. Jeg er imponert over den faglige dyktighet og engasjement for brukere som de jeg møtte på Kvaløya hjemmetjeneste faktisk har. Fra vikar Ida som tok meg med til brukerne på dagens runde, til avdelingsledere og til enhetsleder er det bare å takke for besøket. Inntrykkene og kunnskap vil sitte igjen lenge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.