Rannveig Olaisen: Kunst og kultur for alle!

Rannveig Olaisen er kasserer / styremedlem og leder av kulturgruppa i Tromsø Arbeiderparti

Kunst og kulturopplevelser berører oss, gir oss inntrykk, og en måte å bearbeide følelser på. Vi kan føle sinne, sorg, glede, lykke, vi kan gråte, og vi kan le.

Det gir oss et sosialt samhold, og en liten flukt fra virkeligheten. Sorg kan bearbeides gjennom musikk, vi kan få sterke inntrykk gjennom et teaterstykke, føle frykt og glede på sirkus, og vi kan leve oss inn i, og tolke malerier, og ulike skulpturer.

Dette er noe vi alle trenger, uansett hvor i livet vi er, hvilken livssituasjon vi er i, eller hvilken bakgrunn vi har. Alle skal ha mulighet til å kunne delta i, og få ulike kulturopplevelser.

For de som er i en veldig vanskelig livssituasjon, feks på grunn av økonomi, sykdom, eller andre psykiske og fysiske utfordringer blir dette enda mer viktig. Barn som har foreldre med dårlig økonomi, eldre på sykehjem/institusjon, funksjonshemmede, og psykisk syke skal også kunne få delta i, og oppleve kunst og kultur.

Jeg er så heldig, og veldig glad for at jeg får være leder for kulturgruppen i Tromsø Arbeiderparti. Med meg i gruppen har jeg flott gjeng. Tove Karoline, Jorunn, Per Inge, Jon, Svein Håkon, Anne Grete, dere er fantastiske! Gruppen har vært på besøk på Kulta, Tvibit, Rådstua kulturhus, Miff, og Troms musikkråd. Vi har møtt mange veldig flinke, og fine mennesker.

iTromsø 13.4.18: Kulta vil samarbeide med Otium: – Vil gi hele Tromsdalen et løft

Det å lede denne gruppen, og møte å snakke med mennesker som jobber med kultur, og de som deltar i kulturtilbud har vist, og gitt meg enda større forståelse for hvor viktig kultur er, og hvor viktig det er at alle får delta i, og får kulturopplevelser.

All skal kunne oppleve god kunst og kultur. Her maleriet «The Blue Nude» (1907) av Henri Matisse. (Foto: Pixabay.com)

I Tromsø har vi godt og mangfoldig kulturliv som vi må ta vare på, og utvikle videre. Vi har blant annet scenetekstfestivalen som arrangeres av Rådstua teaterhus, Tvibit har NUFF ( nordisk ung filmfestival), Tromsø internasjonale filmfestival(TIFF), og Kulta har festivaler, kurs, forestillinger, og mange andre arrangementer for store og små.

Troms musikkråd hadde også et variert vårprogram med Moddi, Heidi Solheim Trio, og Jan Eggum for å nevne noen.

Den kulturelle spaserstokken skal bidra til at eldre får et tilpasset kulturtilbud der de bor, og er et samarbeidsprosjekt mellom fylket og kommunen. Kunst og kultur er to viktige virkemidler i det helseforebyggende, og trivselskapende arbeidet. Alle trenger, og skal få gode kunst, og kulturopplevelser uansett hvilke forutsetninger de har.

Etter at jeg har vært på institusjoner/sykehjem som både har et godt kulturtilbud og mange aktiviteter for beboerne, og institusjoner i andre små kommuner som har et dårlig, eller ikke noe tilbud i det hele tatt, så viser det bare meg hvor viktig kunst og kultur er for trivsel, samhold, helse, og det sosiale felleskapet man får med andre. Det gir et lite pusterom i en hverdag som kanskje er både ensformig, krevende og vanskelig.

Forside våren 2018 – programhefte den kulturelle spaserstokken i Tromsø kommune.

Den kulturelle skolesekken er en nasjonal satsing, som skal bidra til at alle skoleelever i Norge får oppleve og møte profesjonell kunst og kultur. Jeg er glad for at mine to barn på 10, og 12 år får være med på, og oppleve god, spennende, og variert kunst og kultur på skolen. Dette gir dem inntrykk som vi prater om hjemme.

Kulturskolen i Tromsø har et helhetlig tilbud til barn og ungdom, og gir opplæring i musikk, dans, teater, nysirkus og visuell kunst. Dette er et viktig tilbud som vi må ta vare på, og det må kunne være mulig for alle å kunne delta. Det må være nok plasser slik at man unngår lange ventelister, og kursavgiften må heller ikke bli for høy.

Jeg har også vært så heldig å få besøke Miff (musikk i fengsel og frihet), og møte noen av deltakerne under en øving. Miff er et prosjekt som Troms musikkråd driver i samarbeid med Tromsø fengsel. Det er et landsomfattende prosjekt, og det kom i drift i Tromsø i 2005.

Formålet med prosjektet er å bruke musikalsk samspill(opplæring i rock), for å bygge opp, og styrke sosiale ferdigheter, og relasjoner. Deltakerne er nødt til å samarbeide for å få til et samspill, og de får være en del av et musikalsk miljø, noe som ville være vanskelig for de å få være med i hvis det ikke var for dette prosjektet.

Det ble et sterkt, og fint møte med noen av deltakerne. Snakke med de, og få vite litt om deres historie og bakgrunn. De fortalte meg også hvor viktig det var for de å ha dette tilbudet, og jeg fikk høre veldig fin musikk Dette prosjektet trenger ikke mye midler, men betyr så uendelig mye for de som er med i det, og som er i en sårbar og vanskelig situasjon.

Nå er et år igjen til valget. Det er for meg både et verdivalg, og et valg for hvor, og hva vi vil at vakre Tromsø by, og kommune skal være om 4 år. Dette gjelder også kultur, og at alle skal få gode kulturopplevelser. Få inntrykk, og følelser, og bli berørt av et variert kulturtilbud. Både de som bor på institusjon, de med psykiske og fysiske utfordringer, de som er på sykehus, barn, unge,  voksne, og eldre.

Alle skal kunne få oppleve god kunst og kultur, og vi må legge tilrette for det.

Gode, fine, morsomme, og spennende opplevelser for alle i kulturbyen Tromsø!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.