Hedda Ottarsen Nøstvik: «ideelle 2018 for ungdommene i Tromsø»

Hedda Ottarsen Nøstvik, 16 år og leder av Tromsø ungdomsråd.

Tromsø er en flott kommune for ungdom å bo i. Det finnes mange muligheter, tilbud og aktiviteter for denne aldersgruppen. Det er likevel en del ting som jeg synes bør forbedres i løpet av det neste året for å oppnå det ideelle 2018 for ungdommene i Tromsø

Tvibit, ungdommens hus, er et flott eksempel på både gode tilbud og unike muligheter for ungdommer. Tvibit brukes som en møteplass og et samlepunkt for unge i kommunen. Tvibit har ukentlige arrangementer som tegnetirsdag og spillonsdag, samtidig som de har diverse konserter og andre arrangementer. De har også en kafé, hvor det hver torsdag serveres hybelmiddag. I tillegg gir Tvibit ungdommer muligheten til å bygge egne prosjekter, med gratis leie av lokaler og veiledere i prosessen. Helsestasjonen for ungdom ligger også på Tvibit. Dette er et supert tilbud som brukes aktivt og som vi er veldig takknemlige for.

iTromsø 11.11.17: Her er det nye ungdomsrådet

Tvibits Tegnegruppe maler med akryl. De møtes hver tirsdag fra kl 17-19, alle kan bli. (Foto: Tvibits instragram)

Helse undervisningen er i dag alt for dårlig. Elever får på ungdomsskolen en time med helsesøsteren samt et kapittel i naturfagsboka som handler om helse og seksualitet. Klasser har også mulighet til å komme på Tvibit og få seksualundervisning hos helsesøsteren der. Helsestasjonen på Tvibit tilbyr gratis klamydiatesting. Dette brukes relativt ofte og er utrolig viktig da Troms er et av de fylkene med mest klamydia. Statistisk sett er 66% av de som tester positivt for klamydia under 25 år, altså ungdommer. Dette viser oss at undervisningen om kjønnssykdommene og hvordan man kan unngå de er for dårlig. I tillegg blir det satt lite fokus på noen ekstremt viktige temaer: legning, samtykke og grensesettinger.

Psykisk helse er svært fraværende når man snakker om helse. Det er et hull i ungdommers undervisning når det kommer til tanker, følelser, identitet, lidelser, angst og depresjoner. Det er mange som sliter hjemme, flere har det tungt på skolen, noen har problemer med vennegjengen og mange sliter med seg selv. Alle møter utfordringer på et eller annet tidspunkt i livet. Det er derfor utrolig viktig at man fra tidlig alder lærer at alle har en psykisk helse og at det er helt vanlig å ha det tungt og vanskelig i perioder.

Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud for unge i Tromsø. (foto: Tvibit.net)

Noen har det så tungt og vanskelig at de ser på selvmord som eneste løsning. Når det har gått så langt, har det skjedd et svikt i samfunnet. I løpet av et år registreres det ifølge folkehelseinstituttet mellom 500 og 600 selvmord. Dette er et grusomt og nesten utenkelig tall. Ett slik tilfelle er ett for mye. I Tromsø hører man til tider om noen som prøver å hoppe fra Sandnessund brua. Dette er en bro som brukes mye hver dag, av voksne, barn, eldre og ungdommer. Folk kjører over, går over og sykler over brua. Det er et alvorlig behov for mer sikkerhet på Sandnessundbrua. Vi trenger en selvmordssikring, slik vi har på Tromsøbrua. Det handler om å redde liv.

 

Jeg vil med det oppfordre alle til å ta med seg dette når vi nå går inn i 2018. Undervisningen om vår fysiske og psykiske helse må forbedres.

Til alle politikere og beslutningstakere: «Vi trenger en selvmordssikring av Sandnessundbrua i Tromsø!»

Kilder:
Statistikk om klamydia: https://helsedirektoratet.no/folkehelse/seksuell-helse/statistikk-om-seksuell-helse-i-norge#klamydia-og-lgv

Statistikk om selvmord: https://www.fhi.no/fp/psykiskhelse/selvmord/selvmord-og-selvmordsforsok—fakta/

Har du kommentarer eller innspill eller bare vil få nyheter om oppdateringer om bloggen min- gå inn her:

www.facebook.com/JarleHeitmann

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.