Hva med Harald og Sonja?

I Tromsø står statuene av kongene Haakon VII og Olav V sentralt plassert i bybildet. Men hva med dagens kongepar kong Harald V og dronning Sonja? Er det nå på tide å planlegge hvor de skal få sin sentrale plass i den «arktiske hovedstaden»?

Kong Haakon VII i Rådhusparken.

Tromsø har hedret Kong Haakon VII med en statue i Rådhusparken. Den ble avduket i 1969 og ble reist av Tromsø kommune og Tromsø sparebank.  I 1994 reiste Tromsø kommune statuen «Kongen vår» i Kongeparken, som er av Kong Olav V og en jente som kommer løpende mot kongen med blomster. Dette symboliserer samholdet mellom kongen og folket, som var meget sterkt. Kongen ble da også kalt folkekongen. I Kongsparken ble den første norske kongen som besøkte Tromsø mottatt. Det var unionskongen Oscar II i 1873. (NB! Det ble i 1976 avduket et relief av Kong Olav V på daværende Olavsvern, men i denne sammenhengen tenker jeg på Tromsø sentrum).

«Kongen vår» i Kongsparken.

Tromsø er således en by som har en meget sterk tilknytning til kongefamilien og omvendt. Tromsø var bl.a  kong Haakon VII og daværende kronprins Olav siste fristed på norsk jord under den tyske okkupasjonen i 1940, før de måtte forlate landet fra Tromsø med den britiske krysseren Devonshire.

Dagens kongefamilie er også glade i byen, noe som vises av de hyppige besøkene hele kongefamilien tar til Tromsø. Tromsø kommune var ansvarlig for å reise statuene i 1969 og 1994 og Tromsø kommune må nok ta ansvaret når den tredje «kongestatuen» i sentrum skal plasseres.

Wikipeida: Liste over monumenter i Tromsø

For nettopp i en by som Tromsø, vil det være naturlig å hedre dagens konge – som den tredje i rekken – med en statue sentralt plassert i Tromsø sentrum.  Men jeg mener også at vi skal ta med dronning Sonja, og dermed lage en statue av kongeparet. Hun var den første dronningen i Norge på flere hundre år. Som kongepar har Harald og Sonja sammen brøytet vei i mange sammenhenger og vært en inspirasjon i den utviklingen som har ledet frem til et mer likestilt samfunn. De har også vært samlende i sammenhenger hvor folket har trengt et felles samlingspunkt.

Offisielt bilde - foto; Jørgen Gomnæs - Det kongelige hoff.
Offisielt bilde – foto; Jørgen Gomnæs – Det kongelige hoff.

Tromsø er en by i kraftig vekst og flere aktuelle sentrale steder i byen er under press. Enten fra utbygging eller at det kommer  inn andre statuer på aktuelle plasser. Dersom vi skal sikre en like fin plassering for en statue av Kong Harald V og dronning Sonja som for de andre kongestatuene, bør vi allerede nå utpeke og sikre et sentralt sted i sentrum for å kunne plassere en slik statue.

iTromsø 26.4.16: Kongeparet kommer til folkefest i Tromsø
Framtid i Nord 18.6.16: Kongeparet holdt hagefest i Tromsø
NRK Troms 18.6.16: 22 bilder fra hagefesten i Tromsø

Så kommer et siste spørsmål – når skal en slik statue avdukes? Kongestatuene ble som sagt avduket når disse  folkekongene var gått bort. Noen vil kanskje si at dette derfor også må vente for dagens kongepar, som feiret sine 80-årsdager i 2017. Jeg tenker selv det kan være hyggelig at det nettopp er kongeparet som får mulighet til å avduke den tredje statuen i rekken av kongestatuer i Tromsø sentrum. I så fall kan kanskje 2021, når kongeparet har sittet 30 år på den norske tronen, et aktuelt tidspunkt?

Hva mener du?

– bør vi starte planleggingen av den neste, tredje kongestatuen i Tromsø sentrum?

– hvor bør den plasseres?

– når skal den avdukes?

Kommenter under eller på Facebook-siden min «Glad i Tromsø»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.