En av tre kvinner i Norge dør av hjerte- og karsykdom

(Illustrasjonsfoto: Pixabay.com)
(Illustrasjonsfoto: Pixabay.com)

Bladet Nordlys fortalte i helgen om Ragnhild som dro på legevakta med noe hun trodde var stressymptomer. To timer seinere lå hun på sykehuset og ble behandlet for hjerteinfarkt. Men visste du at det faktisk er flere kvinner enn menn som får hjerteinfarkt og at 1  av 3 kvinner dør av hjerte- og karsykdom i Norge?

Jeg «grøsset» når jeg leste historien om Ragnhild. Fordi jeg har hørt dette så  mange ganger før. I 2011 ble jeg ansatt som kampanjesjef i LHL – Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, med oppgaven å videreføre LHLs tidligere satsninger i en ny kampanje, som ble kalt «Hjertelig hilsen». Kampanjen skulle settes fokus på at 1 av 3 kvinner i Norge dør av hjertesykdommer. Dernest få frem at kvinner har atypiske symptomer, enn det som «alle» kjenner til som menns symptomer, f.eks stråling mot arm eller smerter i brystet. Kvinner får oftere verk i f.eks armer/skuldre, rygg, nakke og kjeve. De er også oftere slitne, kvalme og tungpustet – altså f.eks symptomer på influensa eller det blir avskrevet som «stress.

Bladet Nordlys 8.7.17: Ragnhild trodde hun var plaget av stress – to timer senere lå hun på UNN: – Kjempeviktig å være obs på disse symptomene
VG 14.9.15: Derfor advarer forskere kvinner mot skjult hjertesykdom

I kampanjen som er noe av det mest givende og meningsfylte jeg har drevet på med (og som jeg fortsatt har stort engasjement for), kom jeg ofte i kontakt med kvinner som fortalte sine historier, om symptomer som ikke hadde blitt tatt på alvor. For eksempel  en kvinne som gjentatte ganger ble sendt til tannlegen, fordi hun hadde smerter i kjeven. At det skyldtes hjerteinfarkt, falt verken i hennes eller hennes fastleges tanker. Dessverre går fortsatt mange kvinner  rundt og tror at de ikke får hjertesykdommer, fordi det er en «mannesykdom». Dessverre er det faktisk også noe legene deres ikke tror på.  Men det er altså en myte!

Se reklamefilmen for «Hjertelig hilsen» – kampanjen fra 2013:

Denne bevisstheten har først kommet de senere årene. Som sagt har LHL over flere år jobbet med å øke bevisstheten om at hjerte- og karsykdom også rammer kvinner. Dette fører også til en utviklingen med at vi får klare kjønnsforskjeller i behandlingen, fordi kvinner kommer senere til sykehuset. Det er også kjønnsforskjeller i diagnostikk og behandling, som ikke er til fordel for kvinnene.
Selv om en kvinne og mann er biologisk forskjellig, er det som oftest mannen som er «normalsubjektet» når nye medisiner eller behandlingsformer testet ut. Dermed kan medikamenter som brukes mot ulike tilstander, faktisk virke dårligere på kvinner, enn menn. Rett og slett fordi de er testet ut på menn og rettet inn mot menns biologi.

LHL har siden lagt ned kampanjen,  men fortsetter å jobbe for at kvinners hjertehelse settes på dagsorden, og for at forskning på kvinner og hjerte- og karsykdom blir prioritert. Det er svært viktig at noen faktisk tar et slikt ansvar. Historien om Ragnhild, viser at vi aldri må slutte å skape arenaer for å kunne gi bred informasjon om dette temaet og bevisstgjøre kvinner om at hjertesykdom faktisk ER en kvinnesykdom og dernest gi kvinnene kunnskap om hvordan forebygge det.

LHL 9.2.15: Vi har lyktes med Hjertelig-hilsen kampanjen!

Vi må også stadig holde «fanen» høyt for å øke bevilgningene til forskning og studier som retter seg mer mot kvinner. For faktum er altså at hjertesykdommer er godt forsket på hos menn, men det har sittet lengre inne å gjennomføre studier på kvinner.

Som vi sa i hjertelig hilsen-kampanjen; – alle har en bestemor, mor, søster, tante, datter eller venninne. Sørg for at de får denne informasjonen og at de vet hvilke symptomer som gjelder når kvinner får hjertesykdommer – det kan redde liv!

Se presentasjonen av LHLs «nye» hjertelig hilsen- kampanje i 2011 -som forklarer bakgrunnen for kampanjen som gikk fra 2011 – 2014:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.