Holmbuktura må sikres nå!

PÅ besøk ved Fylkesvei 293 - Holmbuktura
På besøk ved Fylkesvei 293 – Holmbuktura
En times kjøring fra sentrum ligger perler som Lakslevbukt og Jøvik, som kanskje ikke er så kjent for Tromsøværinger flest. Men her ligger også den fryktede Holmbuktura…

Formannskapet og ordfører skal fremover regelmessig reise ut i kommunen for å lære mer om hva som opptar befolkningen utenfor selve rådhuset. Denne uka – på onsdag 15.3 –  satte vi oss igjen i bilene for å dra ut på besøk. En time etter at vi startet fra Rådhuset, kjørte vi inn i Lakselvbukt. Bygda ligger innerst på østsida av Sørfjorden. Sørøst for bygda ligger Lakselvtindan, som inneholder ti topper på over 1 000 moh. Den høyeste toppen er Store Lakselvtinden med en høyde på 1 616 moh. Det som kanskje ikke mange Tromsøværinger tenker på, er at disse toppene er en del av mer kjente Lyngsalpan. For Lyngsalpan ligger altså både i Lyngen og Tromsø! Det fleste av rutene inn i Lyngsalpan går faktisk fra Tromsø-siden.

Det betyr at for Tromsø vil det være spennende å samarbeide nært med Lyngen kommune, om utvikling av Lyngsalpan som reiselivsprodukt. Dette var et viktig element når det var aktuelt med kommunesammenslåing. Men jeg mener vi fortsatt må gå sammen med Lyngen kommune i å utvikle «Lyngsalpan» som konsept. Distriktet rundt Lakselvbukt ser da også økt tilstrømmingen av turister, som vil oppleve Lyngsalpan og ikke minst nordlyset.

Holmbuktura - et fryktelig rasområde som må sikres nå!
Holmbuktura – et fryktelig rasområde som må sikres nå!
Etter besøk på skole og barnehage, dro vi for å se på «Holmbuktura». Området hvor fylkesvei 293 går igjennom er utsatt for skredfare store deler av vinterhalvåret. Det har vært snøskred her som har vært hele 20 meter høyt og 300 meter bredt. For knapt en måned siden, gikk det et steinras, hvor en rundt fem kubikkmeter stor stein sperret veien. I dette området kjører buss, post, hjemmetjenestebiler, samt annen privat og godstransport. Jeg er født og oppvokst på yttersiden av Senja og har kjørt regelmessig gjennom flere rasfarlige områder. Holmbuktura er et fryktelig område sammenlignet med mange av disse. Jeg skjønner at folk føler frykt med å kjøre igjennom ura.

Det er svært vanskelig å forutsi når det går ras i dette området. Statens Vegvesen har ansvaret for å vurdere rasforholdene, og stenge bommen når det er behov for det. Dessverre har de ikke lyktes med å trygge beboerne i området. Dette fører til en utrygg hverdag for innbyggere og alle som er avhengig å krysse veistrekningen. Denne usikkerheten gjør at spesielt unge folk ikke vil etablere og bosette seg her, selv om det er arbeidsplasser innen akseptabel reiseavstand. For disse finnes, selv om det også er vanskeligere å drive og utvikle næringsvirksomhet i bygda.

1006
På besøk hos Brødrende Borch gårdsdrift i Jøvik. 7500 høner produserer tusenvis av egg om dagen. I bakgrunn ordfører Kristin Røymo.
Vi var også på besøk hos gården til Brødrene Borch i Jøvik, som driver på med produksjon av egg og lam. De har fått flere priser for god kvalitet på lammekjøttet sitt. Det var inspirerende å høre de to tvillingbrødrene i 20-årene, fortelle om hva de steller med.  90 km. fra Tromsø sentrum drives det altså på med stortstilt produksjon av egg, fra 7500 høner som det er gitt konsesjon til. Dette er også noe Tromsø skal være stolt over, og er igjen ganske ukjent for folk flest i Tromsø. Men også Sindre og Endre Borch fortalte om problemene med Holmbuktura, og at de i perioder har problemer med å få ut produksjon og å få kraftfor inn. Dette er en situasjon som ikke kan vedvare.

På turen tilbake fikk vi kjenne på rasfrykten, da det begynne å regne. Da fikk vi opplyst at sannsynligheten for at ura ble stengt var stor. Og helt riktig – tidlig på kvelden ble den det. På kjøreturen gjennom ura tilbake til Lakselvbukt, kjente vi nok alle på en vis rasfrykt, mens vi kastet raske blikk opp i ura…

I flere år har rassikring av fylkesvei 293 ved Holmbuktura vært nevnt i ulike planer, uten at noe har skjedd. Det er viktig at politisk ledelse i Tromsø, nå forsterker kravet om at rassikring av fylkesvei 293 ved Holmbuktura må skje snarest.  Rassikring av denne fylkesveien må både faktisk og i politisk arbeid settes øverst på prioriteringslista i Troms fylkeskommune.

Nå er skredsikring av Holmbuktura  inne i fylkesveiplanen, som finansieringsbidrag til Ullsfjordforbindelsen. Vi skal selvsagt være positiv til Ullsfjordforbindelsen, men det kan ikke være slik at skredsikringsmidlene fortsetter å være oppført til et veiprosjekt som det fortsatt kan ta noen år før blir en realitet. At området ligger i Tromsø kommune, når man vet at det ofte er litt lengre vei for prosjekter fra Tromsø, til å få gjennomslag på fylkestinget, er også noe man kan «filosofere» om. Ville det vært slik at ura allerede hadde fått gjennomslag hos fylkeskommunale politikere, om ura hadde ligget i f.eks Lyngen….? Men nå må det være slutt!

Sikring av Holmbuktura og Ullsfjordforbindelsen er to adskilte prosjekt, og Holmbuktaura må sikres nå!

Skriv gjerne din kommentar under eller på Facebook-siden «Glad i Tromsø» 

One thought on “Holmbuktura må sikres nå!

  1. Veldig bra at sentrale politikere og ordfører besøker hele kommunen og det er på høy tid at rassikring i Holmbuktura settes øverst på prioriteringslista.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.