Jorid Degerstrøm: Tromsømarka på grønn resept

Jorid Degerstrøm er allmennlege med interesse for folkehelse og idrettsmedisin. Medisinsk ansvarlig lege for TIL og Herrelandslaget i fotball.
Jorid Degerstrøm er allmennlege med interesse for folkehelse og idrettsmedisin. Medisinsk ansvarlig lege for TIL og Herrelandslaget i fotball.

Siden 1950 har den daglige fysiske aktiviteten i Norge gått ned. Vi har mer stillesittende jobber, mindre kroppsarbeid og vi bruker oftere bil for å komme oss fra A til B.

Det er flere i dag som trener aktivt enn tidligere, men andelen fysisk inaktive er stadig økende i Norge, også i Tromsø. I følge Tromsøundersøkelsen, som er en stor Folkehelseundersøkelse som første gang ble gjennomført i Tromsø på 70-tallet, rapporterer folk inn mer aktivitet enn det som faktisk er realiteten, fordi vi tror at vi er mer aktive enn det vi faktisk er.

Det er godt kjent at daglig fysisk aktivitet forebygger helseplager og sykdom. Fysisk aktivitet er også med på å øke livskvaliteten for den enkelte av oss. For å oppnå helsegevinst og oppfylle anbefalingene til Helsedirektoratet, må vi alle bli mer aktive på fritiden. Vi kan for eksempel gå eller sykle til jobb/skole i stedet for å kjøre bil eller vi kan gå av bussen noen stoppesteder før jobben. Det er ikke så mye som skal til, og det er bedre med 10 minutter fysisk aktivitet per dag enn ingen aktivitet.

Det er fortsatt enklere å forebygge sykdom enn å behandle!

I min jobb som lege møter jeg mange flotte mennesker hver eneste dag. De som sier at de ikke er fysisk aktive begrunner det ofte med at de ikke har tid eller overskudd til å trene eller gå til og fra jobben. Arbeidspresset er for stort, mange er stresset og slitne og dette fører til at dørstokkmila er lang. Det er lett å kjøre til butikken fordi det tar kortere tid eller ta heisen framfor trappa.

Tromsø kommune: infoside om Tromsømarkaprosjektet
iTromsø 22.7.15: Tromsømarka gir stor helsegevinst

Jeg flyttet fra Kirkenes til Tromsø i 1994 for å studere, 21 år gammel. Planen var å være her i 3 år, for så å flytte tilbake til Finnmark. Sånn ble det ikke! Som aktiv skiløper ble jeg raskt godt kjent med lysløypa og naturen rundt Tromsø. Jeg lot meg allerede den gang fasinere av alle mulighetene til å være aktiv året rundt, uansett interesse.

Jorid Degerstrøm - Fysisk aktivitet for alle!
Jorid Degerstrøm – Fysisk aktivitet for alle!

For i Tromsø har vi en juvel – Tromsømarka. Denne går fra Sør til Nord på øya og gir hele befolkninga i Tromsø fantastiske muligheter til daglig fysisk aktivitet. De siste årene er marka forbedret enormt gjennom Tromsømarkaprosjektet ledet av Henrik Romsaas. Tromsø kommune har satset på tilrettelegging for bruk, slik at den vanlige mann/kvinne i gata har muligheten til å komme seg fram for egen maskin på langs over øya. Tromsø kommune, UiT Norges arktiske universitet og Universitetssykehuset Nord-Norge har alle bidratt til at skiløypa tråkkes kl.06.00 om morgen om vinteren, slik at både gående, skiløpere og syklende kan komme seg til jobb og skole. Dette er en utrolig bra investering og en flott gave til Tromsøs befolkning.

Glad i Tromsø 15.1.17: Tromsømarkas venner

Og enda kan det tilrettelegges mer. Det er mulig å lage enda bedre plass for de syklende, gående og løpende mennesker som er på tur til/fra jobb og de som er ute i marka for å holde seg i form. Som lege og en som er i overkant glad i å bevege seg, er jeg utrolig takknemlig for at nettopp Tromsø kommune ser at et samfunn lagt til rette for fysisk aktivitet gir gode levekår. Dette flotte arbeidet må vi fortsette med.

Mottoet må være: Fysisk aktivitet for alle!

Det har riktig nok vært noen konfrontasjoner mellom ulike brukere av Tromsømarka. For noen år siden var det heftige debatter og ukentlige oppslag i media. Tromsømarka er for alle, men det er viktig å huske at lysløypa om vinteren er idrettsanlegget til de som ønsker å satse på ski- eller skiskyting. Det betyr at de stiller krav til hvordan løypa skal være for å kunne trene og lykkes med sin idrett. Å løse dette er ikke vanskelig. En enkel visjon om at løypa tråkkes to ganger daglig for optimale forhold løser problemet. Slik kan vi tilrettelegge for de aktive og de som bruker løypa for å komme seg til og fra jobb og skole.

Det er viktig at Tromsømarka er fremkommelig hele året- for alle!

Hver uke inviteres en gjesteblogger til "Glad i Tromsø".
Hver uke inviteres en gjesteblogger til «Glad i Tromsø».

Det er ikke alle som liker å gå på tur i lysløypa. Derfor bør vi også satse på vinteråpne turveier for gående. I Tromsø kommer det ofte mye snø på en gang. Dette krever at fortau brøytes godt og kjapt for å gjøre det mulig å bevege seg trygt rundt i byen og i bydelene. Vi må også strø rikelig, slik at det er gående ute selv om det er glatt. Dette er enkle tiltak, men som bidrar til at hele befolkninga kan være aktiv hver dag, også de godt voksne!

Å sykle langs for eksempel Dramsveien en tidlig morgen i rushtrafikken, kan oppleves utfordrende. Mange velger derfor heller å kjøre egen bil eller ta bussen til skolen eller jobben. Om vi ønsker nedgang i biltrafikken i Tromsø, må Tromsøs politikere sørge for at det bygges forsvarlige sykkelveier slik at flere kan benytte seg av sykkel som fremkomstmiddel. Vi må også fortsette å tilrettelegge for mennesker med bevegelsesutfordringer, slik at det ikke er noe som hindrer at for eksempel en rullestolbruker kan benytte marka, fortau og turstier.

Illustrasjonsfoto: Jorid Degerstrøm
Illustrasjonsfoto: Jorid Degerstrøm

En aktiv barndom og ungdomstid fører ofte til et mer aktivt voksenliv. Dagens 15 åringer er mindre fysisk aktive enn dagens 70 åringer. Det synes jeg er alarmerende. Derfor håper jeg at Tromsø kommune er blant de første i Norge som innfører 1 time lovpålagt fysisk aktivitet hver dag i barne- og ungdomsskolene, samt videregående skole. Dette var en av anbefalingene fra Strategiutvalget for Idrett i delrapport 1, som ble overlevert Kulturministeren i juni 2016. På skolen når vi alle, også de barna som vi vet har lavere deltakelse i idrett i dag. Dette gjelder særlig barn med nedsatt funksjonsevne og barn med flerkulturell bakgrunn, og da spesielt jenter. Daglig fysisk aktivitet bør for alle barn være en naturlig del av hverdagen. Da lager vi gode vaner som de unge tar med seg inn i voksenlivet.

Nå er det helg og en ny mulighet til å ta seg en skitur i Tromsømarka med familien, venner eller alene. Skulle en skitur likevel ikke friste, så er det kjekt å vite at et kyss aktiverer opptil 38 ansiktsmuskler. Kysser du i tre minutter risikerer du å forbrenner hele 12 kalorier! Så da er det bare å kline til, uansett hva du velger som helgeaktivitet.

God helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.